Hotspot

Een hotspot is een lokale huidontsteking die plotseling kan ontstaan. Het begint ermee dat een hond jeuk lijkt te hebben op een bepaalde plek, waar verder vanaf de buitenkant niets te zien is. De volgende dag verschijnt daar ineens een kapotte plek, vaak op de dij, kop, buik of achter de oren. Uiterlijk is het een akelige, grote, rode, natte en geïrriteerde plek, die warm aanvoelt. Vandaar de Engelse naam ‘hot spot’. Het is enorm pijnlijk voor de hond. Over het algemeen komen hotspots vaker voor bij honden, maar ook katten, al komt dit minder vaak voor, kunnen een hotspot krijgen.

Geïrriteerde huid

Een hotspot bij een hond wordt ook wel een pyotraumatische dermatitis genoemd. Het woord dermatitis staat voor huidontsteking, ‘pyo’ staat op het mogelijk kunnen etteren van de wondjes en ‘traumatisch’ verwijst naar het feit dat een hotspot ontstaat door wondjes die ontstaan na veelvuldig krabben, likken en bijten aan de jeukende plek. Vaak zie je dat de grote vuurrode plek bedekt is met een gele etterlaag. 

Oorzaak

De irritatie in de huid kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op een insectenbeet, zoals die van een vlo, teek, mug of mijt. Maar ook kan de huid geïrriteerd raken door een allergie voor grassen, pollen, bomen en planten of zelfs door een klit in de vacht. Voeding, een slechte vachtconditie en bacteriële infecties zijn andere oorzaken voor een huidirritatie. Wat de oorzaak ook is, de hond vindt de irritatie vervelend en gaat likken, krabben en bijten aan de geïrriteerde plek. En voila, de bodem voor een hotspot is gelegd. Op een goed verzorgde huid hebben hotspots minder kans zich te ontwikkelen. Een huid waar de lipidelaag (beschermlaag) minder sterk is door vele wassingen of wassingen met agressieve middelen en in een broeierige huid (ondervacht, warm weer) krijgen met name mijten de kans om te steken. Dat is de verklaring waarom hotspots vaker voorkomen in het voorjaar en zomer.

Hotspot, wat nu?

De eerste stap in de behandeling is vaststellen wat de oorzaak is van de huidirritatie. Als je de bron immers niet aanpakt, blijft de irritatie bestaan, houdt de hond jeuk en kan door het blijven krabben, de hotspot zich uitbreiden en verspreiden. Voorkomen dat de hond zich blijft krabben is daarom een belangrijke preventieve maatregel.

Vlooien, teken en mijt

Om de huid niet te irriteren is een goede vlooien-, teken- en mijtpreventie noodzakelijk. Dat kun je doen met vlooien- en tekenwerend middelen. Kies het liefst voor een natuurlijk en hypo-allergeenmiddel, zodat het immuunsysteem niet verder geprikkeld wordt. 

Detox

Een andere preventieve maatregel is het versterken van het immuunsysteem door te draineren ofwel opschonen van het lichaam met een detoxkuur. Hierdoor worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. In een schoon lichaam kunnen de organen beter hun werk doen. Ook de huid is in een schoon lichaam in een betere conditie. Een sterk immuunsysteem houdt indringers buiten de deur.

Allergie

Omdat in veel gevallen een allergische reactie ten grondslag ligt aan de huidirritatie is het desensibiliseren van je hond voor die bepaalde allergenen een belangrijke stap. Vaak gaat het bij honden om een allergie voor de honingbij (Apis mellifera) of vlooien en teken.
Bij een allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Door druppels met een verdunning van de stof waarvoor het dier allergisch is in een vastgesteld schema toe te dienen, zal het immuunsysteem niet meer overmatig op de prikkel reageren, waardoor er geen huidreactie meer zal ontstaan. 

Verdunde extracten van het kruid Ledum Palustre (Moerasrozemarijn) helpen bij allergische huidreacties ten gevolge van bijvoorbeeld insectenbeten (vlooien) en werkt jeukstillend. Een verdund extract van Urtica diocia (Grote brandnetel) wordt ook ingezet bij allergische huidreacties met hevige jeuk en branden en heeft ook een bloedzuiverende werking. 

Omega -3 

Een toevoeging aan het voer van een vegetarische of liefst visolie met omega-3 met daarin hoog geconcentreerde EPA en DHA -vetzuren heeft een gunstige invloed op de huid en vacht doordat het de lipidelaag in de huid herstelt. Het ondersteunt het herstel van huidontstekingen. Olie met omega-3 kan ook preventief worden ingezet.

Huidverzorging

Het is goed om de huid rondom de hotspot kaal te knippen en vrij te maken van haren. Doe dat heel voorzichtig, zodat er niet meer wondjes ontstaan. Om de huid schoon te maken werkt een spoelvloeistof met medicinale honing zuiverend en helend. Als de wond al wat aan het helen is en droger is kan er worden overgegaan op een medicinale honingzalf. Medicinale honing heeft een ontstekingsremmende werking. Ook zalf en wondgel met calendula hebben een verzachtende en herstellende werking op de aangedane huid.