Droes

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi. Deze bacterie kan ruim een jaar in leven blijven. Droes is een besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook door mensen die met een besmet dier in aanraking zijn gekomen, dekens, emmers, enzovoort. Vooral jonge paarden en pony's zijn vatbaar voor de bacterie. Een klein deel van de geïnfecteerde paarden blijft na herstel onzichtbaar drager van de bacterie en kan zo andere paarden besmetten.

Symptomen van droes 

Pijn met slikken door gezwollen lymfeklieren, hoge koorts, niet willen eten en afscheiding van dik taai slijm uit de neusgaten.

De incubatietijd is 3-14 dagen, de periode waarin het paard ziek wordt na besmetting met de bacterie. Vaak geneest droes binnen ca. 10-14 dagen uit zichzelf; de ontsteking breekt dan door naar de keel of naar buiten. Er ontstaan rond het keelgebied abcessen met pus. Als de abcessen eenmaal zijn doorgebroken, herstelt het paard meestal snel. Er kunnen zich bij droes echter wel complicaties voor doen: de zwelling in de keel is dan zo groot dat het paard nauwelijks adem meer kan halen. In dat geval dient direct een dierenarts gewaarschuwd te worden om het paard te behandelen.

Maatregelen

De bacterie bevindt zich in de neusuitvloeiing en de pus van besmette paarden. Houdt een paard met droes strikt gescheiden van andere paarden en zorg voor een zeer goede hygiëne. De verzorger van een ziek paard moet aparte kleding en schoeisel dragen en goed de handen wassen na elk contact met het paard. Nog niet-zieke paarden, waarvan vermoed wordt dat ze mogelijk wel besmet zijn, kunnen het beste dagelijks getemperatuurd worden. Stimuleer het doorbreken van de abcessen door ze kaal te scheren en regelmatig in te smeren. Een paard wat door de zwelling moeite heeft met eten, kan het beste slobber krijgen.

Bij enige twijfel aan de diagnose en het verloop van de ziekte, dient u altijd een dierenarts te raadplegen. Om de lichamelijke weerstand van het paard of de pony te verhogen, kan onder meer Echinacea gegeven worden om het immuunsysteem te ondersteunen. 

Vaccinatie

Ter preventie kan er ook gevaccineerd worden tegen droes. Vaccinatie tegen droes verzacht alleen maar de symptomen. Een paard dat al geïnfecteerd is mag je niet enten. Als je voor het eerst vaccineert moet je deze tweemaal geven. Bovendien neemt de werking na 3 maanden al zichtbaar af en na 6 maanden moet je het weer herhalen. Dus je zit vast aan tweemaal per jaar enten. Kortom: de enting is geen oplossing van het probleem.