‘Ik zie het als mijn morele plicht kennis over dieren breed te delen’

Zolang zij zich kan herinneren wist Anneke Schellingerhout dat zij in de wieg was gelegd om met dieren te gaan werken. Als hoog gevoelig kind en daardoor snel overprikkeld, kwam zij het beste tot rust met dieren om zich heen. Met haar vwo op zak lag de opleiding diergeneeskunde het meest voor de hand. Anneke: “Al gauw bleek dat dit niet de manier was waarop ik mij wilde bezig houden met diergezondheid. Ik heb de opleiding voltooid, bij verschillende dierenartsen gewerkt, maar daarnaast altijd blijven zoeken naar een benaderingswijze die wel bij mij past. Van homeopathie en acupunctuur tot natuurgeneeskunde en manuele therapieën. En alles wat er tussenin zit, ik ben me zowel op veterinair en humaan gebied blijven ontwikkelen. Nog steeds leer ik elke dag bij en leer ik steeds beter te horen en voelen wat dieren mij vertellen.”

“In 1998 verwezenlijkte ik mijn droom met het openen van mijn eigen holistische praktijk Jyoti, waar ik zowel dieren als mensen behandel. In de loop der jaren ben ik steeds meer gaan lesgeven en in 2013 startte ik een eigen opleidingsinstituut Supple Spine Institute. Hier kunnen dierenprofessionals terecht voor de opleidingen chiropractie en osteopathie voor dieren en nascholingen op dit gebied. Ik heb mijn eigen accent aangebracht binnen deze manuele therapieën en deze worden breed gedragen en gewaardeerd. Nu ik vijftig ben zie ik het bijna als mijn morele plicht de kennis die ik al die jaren in de praktijk heb opgedaan, door te geven aan andere dierenprofessionals. Zodat er meer dieren behandeld kunnen worden op een betere manier.”

Wat vond je niet in de reguliere diergeneeskunde?

“Als kind had ik een bepaald beeld van wat diergeneeskunde inhield. De opleiding stelde daarin teleur, omdat de reguliere diergeneeskunde lang niet altijd het dier kan genezen. Vaak wordt er gegrepen naar levenslange medicatie met regelmatig ook nog eens vervelende bijwerkingen. Het gaat vaak om het onderdrukken van symptomen in plaats van op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. Door de oorzaak aan te pakken kan het lichaam zich echt herstellen en genezen. Een bekend voorbeeld is natuurlijk jeuk onderdrukkende middelen bij allergieën. Fijn dat het kan, want jeuk tast echt de kwaliteit van leven aan. Maar de allergie zelf oplossen, dat is voor mij pas echt diergeneeskunde.”

“Begrijp me goed: ik ben zeker niet anti-regulier, integendeel. De reguliere diergeneeskunde is heel sterk op het gebied van trauma en acute aandoeningen. Ik ben me echter meer en meer gaan richten op wat in de volksmond alternatieve geneeswijzen genoemd wordt, omdat daar mijn passie ligt. Ik doe dus waar ik goed in ben en laat het reguliere werk over aan hen die daar goed in zijn.”

Uit de indrukwekkende lijst aan opleidingen, kies je vaak voor manuele therapieën

“Bij manuele therapie gaat het enkel om het dier en mijn handen. Contact maken, waardoor de energie en de informatie stroomt en mijn intuïtie dus optimaal kan werken. Het dier geeft mij de informatie die ik nodig heb. Ik werk met verschillende vormen van manuele therapie, omdat elk zijn eigen sterke kant heeft. Zo is chiropractie het beste bij rug- en nekproblemen, is osteopathie vooral geschikt voor individuele organen, terwijl Integrative Manual Therapy (IMT) juist de interactie tussen organen onderling beïnvloedt. En elke therapie heeft eigen technieken. Het is dus fijn dat als de ene benadering niet werkt, je kan terugvallen op een andere aanpak.”

Je hebt het vaak over voelen en intuïtie

“Elke dierenarts gebruikt zijn zintuigen om te onderzoeken: kijken, horen, voelen, ruiken. En soms onbewust toch ook de intuïtie. Het verschil met mij is, dat ik mijn intuïtie bewust gebruik door de heldere zintuigen ook te gebruiken bij het onderzoek en de behandeling. Een paar voorbeelden. Soms voel ik in mijn eigen lichaam wat het dier mankeert; dan krijg ik hoofdpijn, word ik misselijk of duizelig. Soms ’hoor’ ik het dier ’zeggen’ wat er gebeurd is of zie ik beelden. En soms weet ik het gewoon ineens. Ik vertrouw op mijn intuïtie, maar ik doe vervolgens wel altijd nog het gewone onderzoek om het te bevestigen. Zo blijft het ook voor de klant transparant. Want je kunt wel zeggen ‘ik weet dit gewoon of voel zus of zo’, maar pas met het bloedonderzoek erbij of de röntgenfoto ernaast, is het ook voor hen waarneembaar.”

Hoe past natuurgeneeskunde in jouw benadering van gezondheidsproblemen?

“Al tijdens mijn opleiding Diergeneeskunde begon ik mensen te informeren over voeding en gedrag en gebruikte ik Bach Bloesem Remedies ter ondersteuning. De kennis had ik uit boeken, pas later heb ik nog een opleiding gedaan. Gaandeweg zijn daar steeds meer opleidingen bijgekomen, zoals Klassieke Homeopathie. Ik merkte echter dat ik meer heb met fytotherapie en nu adviseer ik mensen vaak dat eerst vast te proberen en als dat niet of onvoldoende werkt, een afspraak te maken voor een consult. Omdat ik ook acupunctuur doe, een van de takken van TCVM, was het een logische stap om ook Chinese kruiden te studeren.

Je deelt kennis en werkt graag samen, hoe ziet jouw netwerk eruit?

“Door mijn manier van werken, kan ik niet alles bieden op het gebied van de diergeneeskunde. Al mijn klanten lopen ook gewoon bij een reguliere dierenarts, die de acute problemen kan aanpakken en de operaties doet. Daarnaast verwijs ik naar specialisten en werk ik veel samen met dierfysiotherapeuten, hondengedragsdeskundigen, hondenscholen en trimsalons. En participeer ik in een netwerk van collegae, waarin we over en weer naar elkaar verwijzen. We maken gebruik van elkaars sterke kanten en sturen door bij vakanties, een patiëntenstop of simpelweg omdat de collega dichterbij zit voor de klant.”

Hoe ga je om met mogelijke vooroordelen over holistische diergeneeskunde?

“Er zijn talloze misverstanden. Dat ik als holistisch werkend dierenarts tegen regulier ben bijvoorbeeld. Of dat ik geen dierenarts kan zijn, omdat ik holistisch werk. En dat werken met alternatieve geneeswijzen betekent dat je zweverig bent of nog erger, per definitie een kwakzalver. Het zijn overtuigingen van iemand anders, het zegt niets over mij als persoon of als holistisch werkend dierenarts. Het enige dat ik doe is voorlichting geven en vervolgens doe ik gewoon mijn werk. De resultaten spreken voor zich.”

Wat zou je honden en katteneigenaren willen meegeven?

“Leer meer over en van je dier. Ze hebben ons zoveel te leren. We missen nog te vaak hun pijn, ongemak en ziekte in een vroeg stadium, omdat we vanuit onze eigen belevingswereld naar ze kijken. Terwijl ze al lang communiceren dat er iets aan de hand is. Ga daarom regelmatig naar een holistisch werkend dierenarts, dierfysiotherapeut en/of osteopaat. Die kan beginnende problemen onderkennen en vaak verhelpen, waardoor echte klachten uit zullen blijven en het dier langer en met meer kwaliteit kan leven.”

Lees hier de Praktijkverhalen van Anneke