Omega-3 speelt een belangrijke rol bij ontstekingsreacties

Als een lichaam wordt belaagd met lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën, is het belangrijk dat het immuunsysteem in actie komt. De indringers moeten worden geweerd. Omega -3 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van een ontstekingsreactie, en verkleint de kans dat een mens of dier ernstig ziek wordt van de besmetting. Als er sprake is van een allergische reactie reageert het immuunsysteem te heftig. Ook hier draagt Omega- 3 bij aan het sneller stoppen van de doorgeslagen ontstekingsreactie.
Dieren kunnen ook allergisch reageren op stoffen die voor andere dieren onschuldig zijn. Voorbeelden zijn pollen en stuifmeel van grassen, struiken en bomen en beten van cullicoïdes- mugjes, vlooien en mijten. Deze kunnen leiden tot een overmatige reactie als een huidjeuk en staart en manen eczeem.

Wat gebeurt er bij een allergische reactie?

De mestcellen, die liggen aan de oppervlakte van de slijmvliezen (over-)reageren op sommige stofjes van buitenaf. Deze cellen van het afweersysteem detecteren de stofjes waar dieren allergisch voor zijn met een soort antenne (het immuunglobuline E, afgekort tot IgE). Als de mestcel de indringer denkt te herkennen als een schadelijke stof, komen de volgende stofjes vrij:

  1. Histamine. Dat veroorzaakt vaatverwijding, roodheid, jeuk en vochtverlies uit de neus of ogen. 
  2. Ontstekingsbevorderende stoffen (zoals interleukinen en leukotrienen). Deze trekken andere cellen aan die voor een -chronische- ontstekingsreactie zorgen. Hierdoor ontstaat er verdikking van het slijmvlies. Ook kan er een ontsteking in de longen optreden. Het slijmvlies wordt rood en dik en raakt geïrriteerd. Hierdoor ontstaat dan mogelijk benauwdheid, of rode jeukerige plekken, vooral op plekken waar veel vetophoping zit.

Dan is het van belang de ontstekingsreactie zo snel mogelijk te stoppen door een hoge dosering EPA uit Omega-3.

 

Het artikel van Natura Foundation:

(Nog niet) besmet met Corona? Hierom is Omega-3 van belang

Woensdag 18 maart 2020

Het vetzuur omega-3, dat van nature voorkomt in zeevoeding (algen, krill, schaal- en schelpdieren en vis) speelt een belangrijke rol in het reguleren van de ontstekingsreactie die plaatsvindt na infectie met pathogenen, waaronder het Coronavirus (2019-nCov). Hoe beter de ontstekingsreactie gereguleerd wordt, hoe kleiner de kans dat de ziekte die op besmetting volgt, in het geval van het Coronavirus is dat COVID-19, een ernstig verloopt kent. In dit artikel vertellen we u hoe dit precies werkt.

AA, EPA, DHA

Arachidonzuur (AA), een meervoudig onverzadigd omega-6 vetzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), beide meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren, zijn de voorlopers van een aantal lipide (vetachtige) stoffen die ontstekingsreacties reguleren: de eicosanoïden. Er zijn zowel ontstekingsbevorderende, pro-inflammatoire als ontstekingsremmende, anti-inflammatoire, eicosanoïden.  De lipoxinen zijn de belangrijkste anti-inflammatoire eicosanoïden. AA is voorloper van de pro-inflammatoire eicosanoïden en EPA en DHA zijn voorloper van de anti-inflammatoire eicosanoïden. Ze maken onderdeel uit van het regelmechanisme waarmee een ontsteking zichzelf onder controle houdt: resoleomics.

Resoleomics

Resoleomics is het evolutionaire mechanisme achter het herstel van een ontstekingsreactie na bijvoorbeeld een infectie. Het is een natuurlijk, zelflimiterend proces van ontsteking, waardoor de ontstekingsreactie niet uit de hand loopt en op tijd wordt opgelost. Het proces van resoleomics kan worden onderverdeeld in drie fasen:

  1. Initiatiefase: productie van pro-inflammatoire eicosanoïden zorgt voor een ontstekingsreactie om het pathogeen onschadelijk te maken
  2. Oplossingsfase: de switch van de productie van pro-inflammatoire naar de productie van anti-inflammatoire eicosanoïden (eicosanoïdenswitch), waarna de ontsteking afneemt
  3. Beëindigingsfase: de fase waarin anti-inflammatoire eicosanoïden zorgen voor oplossing van de ontsteking.

 Door middel van dit mechanisme wordt voorkomen dat immuuncellen te lang actief blijven en daardoor onnodige, bijkomende schade veroorzaken.

Specialized Proresolving Mediators

In het proces van resoleomics spelen ook zogenaamde Specialized Proresolving Mediators (SPMs) een rol. Dit zijn stofjes die de ontstekingsreactie onder controle houden en laten uitdoven. SPMs zijn afkomstige uit onze voeding: omega-3 en omega-6 vetzuren (EPA, DHA en AA). Ze worden ingebouwd in onze celmembranen en kunnen uit celmembranen vrijkomen tijdens een ontstekingsreactie. Dan vervullen ze lokaal op de plek van de infectie hun ontstekingsremmende functie. De samenstelling van de vetzuren in de celmembraan bepaalt het niveau van de ontsteking die in het weefsel optreedt. Bevat een celmembraan meer of zelfs overwegend omega-6 vetzuren, dan zal de ontstekingsreactie groter zijn dan wanneer een celmembraan meer omega-3 vetzuren bevat. Een tekort aan omega-3 vetzuren kan ertoe leiden dat een ontsteking niet wordt opgelost en blijft sluimeren of zelfs uit de hand loopt. Een verstoorde omega-3/-6 balans verstoort het natuurlijke proces van resoleomics. Wanneer het niveau van de omgea-3 vetzuren EPA en DHA hoog genoeg is ten opzichte van het niveau van omega-6, kan het proces van resoleomics op de juiste manier verlopen en kan de ontsteking op tijd worden opgelost.

Kennis in de Praktijk

U ziet het belang van een goede vetzuurbalans: hoe beter de verhouding tussen omega-3 en omega-6, hoe beter de natuurlijke ontstekingsremming verloopt en hoe kleiner de kans op een uit de hand lopende of sluimerende infectie. Gelet op het feit dat omega-6 vetzuren al in ruime mate in ons Westerse voedingspatroon aanwezig zijn, en het lichaam overigens over voldoende andere manieren beschikt om een ontsteking op te wekken indien nodig, is het van groot belang dat we met name beschikken over een voldoende hoeveelheid omega-3 vetzuren om ontstekingen ook weer uit te zetten. Helaas halen de meeste van uw cliënten dit niet met voeding, reden waarom kwalitatief hoogwaardige en zo natuurlijk mogelijke vetzuursuppletie voor veel mensen noodzakelijk is om hun vetzuurverhouding te optimaliseren.

Referenties

Anderson P., Delgado M., (2008) Endogenous anti-inflammatory neuropeptides and pro-resolving lipid mediators: a new therapeutic approach for immune disorders, J. Cell. Mol. Med. Vol 12, No 5B, pp. 1830-1847
Bosma-den Boer, M. Wetten, M-L. Pruimboom, L. (2012). Chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: How diet, stress levels and medication prevent our body from recovering. Nutrition & metabolism. 9. 32. 10.1186/1743-7075-9-32.
Bradbury J, Brooks L, Myers SP. (2012) Are the Adaptogenic Effects of Omega 3 Fatty Acids Mediated via Inhibition of Proinflammatory Cytokines? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012; 209197
Calder, PC. (2015) Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: effects, mechanisms and clinical relevance, Biochim. Biophys. Acta 1851 469–484.
Carlson SJ, Fallon EM, Kalish BT, Gura KM, Puder M. (2013) The role of the ω-3 fatty acid DHA in the human life cycle. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(1):150-192.
McDaniel, J. C., Massey, K., & Nicolaou, A. (2011). Fish oil supplementation alters levels of lipid mediators of inflammation in microenvironment of acute human wounds. Wound Repair and Regeneration, 19(2), 189–200. doi:10.1111/j.1524-475x.2010.00659.x 
 
Serhan, CN, Fredman G., (2011) Specialized proresolving mediator targets for RvE1 and RvD1 in peripheral blood and mechanisms of resolution, Biochemical Journal Jun 28, 437 (2) 185-197
Serhan, CN. (2017) Discovery of specialized pro-resolving mediators marks the dawn of resolution physiology and pharmacology, Mol. Aspects Med. 58 1–11.