Psyllium husk - Vlozaad (Plantago ovata)

De naam Psyllium of vlozaad verwijst naar verschillende Weegbree-achtigen, die voornamelijk worden verbouwd in India en het Midden-Oosten.

De zaadjes worden al honderden jaren humaan gebruikt bij blaas- en urineweginfecties en darmklachten als colitis. Van oudsher werd Psyllium ook gebruikt ter voorkoming van zowel diarree als obstipatie (verstopping). In het verleden gold het kruid tevens als hoestmiddel en als remedie tegen aambeien, huidirritatie en insectenbeten.

Eigenschappen en werking

De psylliumvezels worden gezien als één van de beste bronnen van vezels. Ze kunnen zeer veel vocht op nemen. Hierdoor wordt de darminhoud zachter en volumineuzer waardoor de darmpassage verbeterd wordt. Dit heeft als gevolg dat de darmperistaltiek wordt verbeterd en zo verstopping wordt tegen gegaan. Bij diarree wordt de stoelgang vertraagd doordat de zaadvliesjes veel van het vocht in de ontlasting opnemen. Psyllium kan toxines en zware metalen aan zich binden en zo het ontgiftingsmechanisme van het lichaam ondersteunen. Psyllium heeft nog een belangrijke eigenschap, de oplosbare vezelstoffen vertragen de opname van koolhydraten en suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont. Deze eigenschap maakt psyllium ook geschikt voor de preventie van insulineresistentie.

Naast diarree en verstopping kan psyllium ook aanverwante klachten helpen verlichten, zoals

  • IBS (irritable bowel syndrome)
  • aambeien (hemorroïden)
  • diverticulitis (ontsteking van een of meer uitstulpingen in het maag-darmkanaal).

Er zijn enkele aanwijzingen dat Psyllium kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename. Doordat het voedsel volumineuzer wordt, zit men mogelijk sneller 'vol' en heeft men minder de neiging te veel te eten.

Belangrijk om te weten

Zorg voor vers en ruim voldoende water bij gebruik van Psyllium.