Spijsverteringsproblemen hond en kat

Goede voeding is de basis van een gezond dierenlichaam. Toch kan, ondanks goed voer, het spijsverteringsproces niet goed verlopen. Vaak gaat het hierbij om acute, kortdurende klachten, veroorzaakt door bijvoorbeeld eten van viezigheid op straat of een virusinfectie. In andere gevallen kan er sprake zijn van chronisch verstoorde darmflora of geïrriteerd maag- of darmslijmvlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Acuut of chronisch, een natuurlijke aanpak kan een goede ondersteuning bieden.

De beste aanpak

Voor de juiste, meest doeltreffende aanpak van spijsverteringsklachten, is het belangrijk eerst op zoek te gaan naar de oorzaak. Het is namelijk veel effectiever om de oorzaak van de klachten aan te pakken, dan de symptomen alleen.

Hieronder verschillende indicaties waarbij een natuurlijke behandeling effectief is:

  • Draineren voor een schone start

Voor een goede spijsvertering is het aan te raden het lichaam twee maal per jaar - liefst in voor en najaar - te ontdoen van afvalstoffen. Een detoxkuur met ingrediënten als Artisjok, Asperge, Berendruif, Berk en Canadese geelwortel, stimuleert de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren. In een schoon lichaam werken de organen beter. Naast een vermindering van allergische reacties, zorgt een drainagekuur er ook voor dat voedingsstoffen en medicijnen beter worden opgenomen. Bij chronische klachten ondersteunt een periodieke drainagekuur de totale behandeling. Ook draagt het bij aan een sneller herstel na narcose.

  • Goed voor de spijsvertering

Bij problemen die ontstaan door drinken uit vieze slootjes, eten van troep op straat, na toediening van bepaalde medicijnen of een virusinfectie, kan een totaal Psyllium supplement met onder meer MSM en Bentonite worden ingezet. Dit product werkt erg goed bij acute diarree. De Psyllium Husk vezels maken bij obstipatie de darminhoud zachter. Er moet dan wel genoeg water bij worden gedronken. Bij diarree nemen de vezels het overtollig vocht in de darmen op. Ook neutraliseren ze de aanwezige toxinen in het spijsverteringskanaal. MSM, organische zwavel, helpt de cellen om overmatig vocht en giftige stoffen af te voeren. De Bentonite bindt toxinen en zware metalen in de darmen aan zich en voert ze af met de ontlasting. Daarnaast bevordert het een gezonde darmflora en zo de darmweerstand.

  • Goed voor de maag

Kruiden als Gember, Grote engelwortel, Hop, Mariadistel, Paardenbloem, Pepermuntblad, IJslandsmos en Zoethout kunnen worden ingezet bij uiteenlopende maagproblemen. Denk hierbij aan maagslijmvliesirritaties, krampen, braken, gasvorming in maag en darmen, overmatig gras eten en eetlustgebrek. Deze middelen reguleren de aanmaak van maagzuur en werken effectief bij een gebrekkige spijsvertering, slechte opname van voedingsstoffen en een zwakke maag.

  • Probiotica en prebiotica 

Een verstoring van de darmflora kan vele oorzaken hebben, vaak door het gebruik van antibiotica of door stress. Probiotica zijn goede darmbacteriën en herstellen de verstoorde darmflora. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen en de spijsvertering. Prebiotica ofwel prebiotische vezels zijn voedingsdeeltjes (vezels) die in de maag en de dunne darm niet worden verteerd. Pas in de dikke darm worden ze door de darmflora afgebroken. Bij deze afbraak komen stoffen vrij die de groei en activiteit van de darmflora stimuleren. Deze prebiotica spreiden als het ware het bedje voor de probiotica. Goede darmbacteriën gaan de groei van schimmels, gistcellen en ziekmakende bacteriën tegen en bevatten antistoffen ter ondersteuning van het immuunsysteem. Zij bepalen de basis van een gezonde darmweerstand. Daarnaast helpen ze met de opbouw van vetzuren die van belang zijn voor een gezonde darmwand en maken ze spijsverteringsenzymen aan. Probiotica worden ook ingezet bij chronische huid- en vachtklachten.

  • Darm aan het werk

 Psyllium Husk (Plantago ovata, vlozaad) kan ingezet worden voor een goede darmwerking. De vezels in de vliesjes om de zaden van de Psyllium Husk kunnen vijf maal hun eigen volume aan water opnemen. Dit zorgt ervoor dat de darminhoud zachter en volumineuzer wordt. Dit verbetert de darmpassage - met name bij verstopping - en voorkomt diverticulosis. Daarnaast vertragen de vezels de opname van koolhydraten en suikers. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel minder schommelen. Psyllium Husk heeft ook een ontgiftende werking. Het bindt een aantal toxinen en zware metalen aan zich en voert deze af met de ontlasting. Een product met een combinatie van vliesjes en zaden heeft een sterkere bindende en ontstekingsremmende werking.

  • Bij diarree

Naast een Psyllium supplement kunnen er bij aanhoudende diarree, waarbij het maag- en/of darmslijmvlies geïrriteerd is, verdunningen van Blauwe bosbes, Echte kamille, Fenegriek en Tormentil worden ingezet. Deze ingrediënten bevorderen de genezing van het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een goede peristaltiek van de darmen. Carbo vegetabilis, een bereiding uit houtskool, voorkomt gasophoping in het maagdarmkanaal.

  • Poep eten?

Het eten van ontlasting van soortgenoten is een veel voorkomend probleem bij honden. De oorzaken van dit gedrag zijn divers en het is dan ook moeilijk een pasklare oplossing te vinden. De inzet van het enkelvoudige homeopathische middel Carbo Vegetabilis D6 kan helpen dit gedrag te verminderen en in sommige gevallen te stoppen. Bij het eten van eigen ontlasting (copografie) kan het middel Veratrum Album D30 worden gegeven. Een vitaminen en mineralensupplement kan soms ook verandering bewerkstelligen, al zijn de meningen daarover verdeeld.  

Meer lezen?

In het artikel 100% Plantago ovata (Blond Psyllium en - vliesjes) wordt de werking van de combinatie van zaad en vliesjes verder uitgelegd.