Wist je dat … Omega-3, Cod oil, Veg Omega, wat is wat?

Dat Omega-3 olie hoort bij een gezonde basis wist je vast al. In onze kennisbank en blogs kun je volop lezen over het belang van de vetzuren EPA en DHA. Dieren krijgen via voeding al vaak een teveel aan Omega-6 vetzuren binnen, waardoor de verhouding Omega-6: Omega-3 uit balans is met gevolgen voor de gezondheid. Daarom is dagelijks een scheutje Omega-3 olie over het voer een welkome aanvulling. Omega-3 maakt celmembranen flexibel en beter doorlaatbaar. Het bevordert de weerstand, gaat ontstekingen tegen, voor gezond tandvlees, verhoogt de conditie van huid en vacht, ondersteunt soepele beweging en draagt bij aan een evenwichtige hormoonbalans.

Dat is bekend en wetenschappelijk bewezen. Maar welke olie met Omega-3 is nu juist geschikt voor jouw dier? Vaak krijgen we bij NML health de vraag: jullie hebben zoveel verschillende soorten Omega-3 olie in het assortiment. Wanneer zet je welke olie in? En wat is beter? Vis of vegetarische olie?

We zetten het voor je op een rijtje: 

  • PUUR Omega-3 Extra zijn capsules voor hond en kat. PUUR Omega-3 Extra bevat per capsule 330 mg EPA, 220 mg DHA en 5 IE Vitamine E. Met deze hoge concentratie heeft een dier een lagere dosering nodig voor onderhoud en een therapeutisch effect.
  • Icelandpet Cod oil is voor zowel hond, kat als paard afkomstig uit zuivere kabeljauw, gevangen in de wateren voor de zuidkust van IJsland. De verse vis wordt direct na vangst verwerkt tot zuivere olie. De kabeljauw is naast Omega-3 ook een belangrijke bron van vitamine A en D. Deze olie kun je vergelijken met de levertraan van vroeger. Zeker als de ‘R ’in de maand is en de weerstand een extra steun in de rug kan gebruiken. Onze (groot) ouders wisten wel wat een gezonde basis was voor hun kind. Zo moet je ook de Cod oil zien. Het maakt dieren weerbaar.
  • Icelandpet Omega-3 heeft dezelfde positieve eigenschappen als de Cod oil. Maar in deze olie is de concentratie EPA en DHA net even hoger. Deze olie is afkomstig uit zuivere ansjovis en sardientjes. Ook uit IJsland. Door deze hogere concentratie heeft Icelandpet Omega-3 een therapeutische werking. Dus is het beter om voor deze variant te kiezen als er daadwerkelijk al wat aan de hand is met je dier.
  • PUUR Veg Omega is een mix van goede plantaardige oliesoorten: lijnzaadolie, pompoenpitolie, tarwekiemolie, teunisbloemolie en borage-olie. Deze olie bevat een gunstige mix aan Omega-3, 6 en 9. Het verschil met visolie is dat de Omega-3 uit vegetarische olie niet direct EPA en DHA bevat, maar dat deze nog actief – door de aanwezigheid van met name Alfa-Linoleenzuur (ALA) in de olie – in het lichaam moet worden omgezet. Verder zijn de eigenschappen hetzelfde. Vooral bij dieren die moeilijk door de verharing heen komen, blijkt Veg Omega zijn werk te doen. En het is natuurlijk een prachtig alternatief voor diereigenaren die liever geen visproduct aan hun dier willen geven.

En hoe zit het dan met de Omega-3 in Doils en Catoils?

Doils en Catoils hebben onder dit merk ook verschillende Omega-3 oliën. Deze geconcentreerde oliën zijn afkomstig van vette vissoorten uit koude en diepe wateren. Hoe dieper, dus kouder, de vis geleefd heeft, hoe vetter de vis, des te meer Omega-3 bevat de vis. Doils Vital en Catoils Vital met de toevoeging vitamine E ondersteunen de algehele weerstand. De verhoudingen in Doils Joint en Doils Skin maken deze oliën specifieker geschikt voor respectievelijk een soepele beweging en een gezonde huid en vacht. Zo kun je voor jouw dier de olie kiezen die het beste bij hem of haar past.