Wist je dat je kwaliteit van visolie afmeet aan de totoxwaarde?

De totoxwaarde is de waarde die aangeeft hoe snel een Omega-3 visolie zal oxideren als het in aanraking komt met lucht. Met tot gevolg een ranzig product. Visolie van onvoldoende kwaliteit is gemakkelijk te herkennen aan een sterke, niet prettig ruikende, vislucht. Ruik je die, dan weet je dat je beter voor een andere olie kunt kiezen.

Lage totoxwaarde betekent kwaliteit

De totoxwaarde geeft de totale oxidatiewaarde van visolie aan. Voor het berekenen van de totox voor de Omega-3 vetzuren EPA en DHA worden twee waarden gebruikt: de peroxidewaarde en de anisidinewaarde. De peroxidewaarde bestaat uit het gehalte vetzuurperoxiden en de anisidinewaarde geeft het gehalte aan aldehyden weer. 

De peroxidewaarde mag maximaal 5 meq/kg bedragen. De anisidinewaarde mag maximaal 20 meq/kg zijn. Deze zijn vastgesteld door de Global Organization for EPA and DHA Omega-3s (GOED).

De totoxwaarde is de meest gebruikte kwaliteitsmeting die voor omega-3 supplementen wordt aangehouden. Het wordt als volgt berekend: (2 x peroxidewaarde) + anisidinewaarde. De totoxwaarde mag nooit hoger zijn dan 26. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe hoger de kwaliteit!

Pluim voor Icelandpet, PUUR en Doils en Catoils

Natuurlijk heeft NML health gecheckt of onze omega-3 oliën voldoen aan deze kwaliteitseis. Dat hebben we gedaan bij Nutriceuticoils. We zijn met vlag en wimpel geslaagd! De totoxwaarde van de visolie van PUUR is lager dan 19,5. Die van Doils varieert in de verschillende producten tussen de 11 en 15. De totoxwaarde van Icelandpet varieert voor de Omega-3 olie tussen 10 en 18 en voor de Cod oil tussen de 8 en 14. Al onze Omega-3 producten hebben dus een lage totoxwaarde. Kwaliteit verzekerd!

Iets om op te letten als je zomaar een Omega-3 product koopt. Niet elke Omega-3 olie heeft dezelfde kwaliteit. Hoe hoog is de totoxwaarde? Vraag het na bij de leverancier.