Zand-eten bij paarden

zandkoliek en verstopping

Een paard kan een zandkoliek krijgen door eten in de zandpaddock of op een kale weide zoeken naar eten, waarbij er teveel zand - kluitjes/wortels - mee naar binnen komen. Het zand blijft achter in de darm, door het gewicht zakt de darm een beetje uit en kan er een gedeeltelijke verstopping ontstaan. Door het nemen van een mestmonster en dit uit te wassen in een emmer water of in een plastic handschoen, kun je zien of je paard koliek heeft door zand. Niet altijd is dit zichtbaar, want zand wordt beetje bij beetje uitgescheiden, dus niet continu. Zandkoliek verraadt zich door een afwisseling van dunne mest en dan weer goede mest. Geef een goed Psyllium product bij vermoeden van zand en vul dit aan met een vegetarisch olie om koliek bij het paard te voorkomen. Natuurlijk is voorkomen het beste: zorg dat een paard niet teveel zand binnenkrijgt. 

Ingrediënten ter ondersteuning bij koliek

Bij lichte vormen van koliek of bij paarden die regelmatig koliek hebben kunnen zeer goed natuurlijke producten worden ingezet om de lichte koliek zo snel mogelijk te doen verdwijnen. Preventief ondersteunen deze ingrediënten dat de klachten recidiveren.
Psyllium reguleert de darmen, voorkomt verstopping en voert zand af. Deze vezels kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan water opnemen. Hierdoor maken ze de darminhoud zachter en volumineuzer waardoor de darmpassage wordt verbeterd.

Een combinatie van verdunde extracten van AbsintalsemAcorus calamus (Kalmoes), Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)en Passiflora incarnata (Vleeskleurige passiebloem) gaat gasvorming in het spijsverteringskanaal tegen en stimuleert de eetlust. Het werkt verzachtend bij darmkrampen en een opgeblazen gevoel.

Een samenstelling met Chamomilla (Echte kamille), Zingiber officinale (Gember), Angelica archangelica (Grote engelwortel), Humulus lupulus (Hop), Carduus marianus (Mariadistel), Taraxacum officinale (Paardenbloem), Mentha piperita (Pepermuntblad), Lichen islandicus (IJslandsmos), Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Calcium (als -carbonaat) en Magnesium (als -citraat) verbetert de spijsvertering en reguleert de maagfunctie.  

Management van het koliekgevoelige paard

Naast het toedienen van medicatie en/of supplementen is het bij koliek van groot belang om regelmatig te bewegen met het paard. Dit stimuleert de darmperistaltiek. Paarden die veel stilstaan en niet dagelijks bewegen kunnen last krijgen van verstoppingen. 
Ook is het belangrijk om het voer van het paard zoveel mogelijk hetzelfde te houden, zowel qua type voeding als qua tijd van voeren en grootte van de maaltijden. Plotselinge veranderingen in het voeraanbod kunnen gasvorming veroorzaken.

Om zandkoliek te voorkomen is het raadzaam om een paard niet op een schrale wei te laten lopen. De kans is groot dat uw paard, als hij het korte gras uit de grond trekt en opeet, veel zand mee naar binnen krijgt. Bij een vermoeden van zand is het goed om periodiek (maandelijks zonodig) een kuurtje van zeven dagen met Psyllium te geven. Dit houdt de darmen schoon.

Meer lezen?

Koliek: voorkomen, herkennen en doen
Wormbehandeling paard