De winter komt er aan

Leestijd 2 minuten
Ziva Dayzee TOPsy en mr Basil

De winter komt er aan

Nu het weer kouder wordt let ik extra goed op de warming up en cooling down bij het trainen van mijn honden. In de zomer warmen we een paar keer een paar minuten op. Samen met mij joggen ze dan. Met een paar korte sprintjes en een beetje draaien, buigen en strekken. In de zomer trainen we juist meerdere korte stukjes om oververhitting te voorkomen. 

Maar in de winter is er meer aan de hand. In de winter hebben we een langere warming up routine en probeer ik de trainingssessies ook iets langer te doen, dus in plaats van drie keer vijf minuten trainen doe ik dan één of twee keer een maximale training van 10 minuten zodat ze niet te vaak moeten opwarmen en afkoelen.  

De ene hond is de andere niet

Mijn Manchester terriërs hebben het sneller koud dan de Mechelaar met wollige ondervacht. Dus zij krijgen al sneller een vest of jas aan. Vóór het naar buiten gaan om te wandelen in de kou of bij regen eisen zij zelfs een jas aan, anders willen ze niet eens mee. Een jas is echt niks truttigs bij een hond zonder ondervacht. De spieren hebben te lijden en onderkoeling ligt op de loer. Een speciale jas (Back on Track) houden ze zelfs aan bij de warming up. Deze gaat pas af als we  bijna de ring in gaan en weer onmiddellijk aan bij het uitlopen. Als de honden in de koude auto moeten wachten op hun beurt houden ze een dikkere jas aan en liggen ze op een dikke schapenvacht in de autobench. 

Ondersteunen met supplementen

We letten ook op voeding en de voedingssupplementen. Zo gebruik ik het hele jaar door ter ondersteuning voor de spieren Doils Joint. Elke ochtend 1 ml voor de kleintjes. 

Om herstel te bespoedigen in de pezen en gewrichtsbanden gebruik ik sinds kort PUUR Silicium. Dit heeft ook een gunstige werking op de botten, nagels en kraakbeen. En het zorgt voor een goede dichte vacht. De vacht van een Manchester heeft in de winter vooral te lijden, het wordt dan dunner. Ook de oude Ziva die met pensioen is krijgt elke dag een portie. Deze krijgen zij in de avond over hun voer en het wordt prima opgegeten. Omdat ik maar 5 ml nodig heb voor de kleintjes gebruik ik een spuit om de vloeistof uit het bovenste reservoir te halen. Zo kan ik toch nog netter doseren.

Ten slotte

We gaan de kou weer trotseren.  Let goed op je honden. Vooral die met korte vachten kunnen problemen ervaren bij extreme koude. Trek ze gerust een jas aan. 

De gemeente gaat ook weer zout strooien. Laat je hond zo min mogelijk op het strooizout lopen. Zodra je thuis bent,  was dan zo snel mogelijk het zout er af zodat de hond het niet oplikt en zichzelf vergiftigt (Strooizout bevat natrium, meestal zware metalen en anti klontermiddel). Strooizout met dooiwater is dus ook zeer gevaarlijk. Een paar milligram per kilogram hond of kat kan al dodelijk zijn. 

Voor de wandeling kan je de poten al insmeren met Vetramil Paw wax. Dit beschermt de poten tegen het invreten van het zout in de huid en tegen kloofjes door de kou. Na de wandeling en nadat je de poten goed hebt schoongespoeld kan je de poten weer behandelen met Vetramil Paw wax voor het herstel. Deze wax is op basis van honing en veilig als de hond het toch zou oplikken.

We wensen iedereen  fijne en veilige winterse wandelingen toe,

Katja Slippens
Ziva, Dayzee, TOPsy en Mr.Basil