Detox hond: een schone motor loopt beter

Leestijd 5 minuten
Detox hond organen draineren nml health puur voor dieren

Om het lichaam te ontdoen van ballast zoals gifstoffen en afvalstoffen, gebruikt men vaak de term detox. Ook ontgiften, draineren, reinigen en activeren zijn termen die iets zeggen over de afvoer van afvalstoffen uit het systeem. Nog belangrijker is dat detox de organen prikkelt zodat hun werking geoptimaliseerd wordt. Hierdoor kan het lichaam nog beter functioneren.

Wat houdt een detox voor je hond nu eigenlijk in? En hoe kun je hem dit het beste geven?

Waarom een detoxkuur?

De organen worden constant blootgesteld aan stoffen die moeten worden verwerkt. Denk aan stoffen die het lichaam binnen komen via water of de lucht, zoals vervuiling of allergenen. Maar ook via voeding of door medicijnen. Er kunnen zo ongemerkt allerlei stoffen in het lichaam achterblijven, de zogenaamde ballast. Deze ballast kan invloed hebben op het slechter functioneren van de organen. Met problemen als wisselende ontlasting, allergieën en slechte conditie van huid en vacht tot gevolg. Ook stress zet zich vast in het lichaam. Hieruit kunnen gedragsveranderingen zoals agressie of angst ontstaan.

Een detoxkuur helpt de organen beter te functioneren zodat er zo min mogelijk ballast in het lichaam achterblijft. Je brengt je auto toch ook elk jaar naar de garage voor een check-up en om olie te verversen? Een schone motor loopt écht beter.

Kan een detox altijd?

Er is altijd een manier om te detoxen. Bij een gezond dier kun je de organen prikkelen door twee keer per jaar een detox te doen. Zo blijf je klachten voor. Bij ziekte, dracht of een slechte weerstand moet je voorzichtiger zijn. Dan is het aan te raden om de detox rustig op te bouwen.
Kies voor lymfedrainage als je een milde detox zoekt. Een lymfedrainage therapeut masseert de lymfen. Hierdoor wordt het lymfestelsel geactiveerd om gedoseerd overtollige stoffen los te laten.

Organen, kruiden en detox: Er zijn talloze kruiden die een gunstige werking op de afvoer van afvalstoffen hebben.

Zo is er Centaurium (of duizendguldenkruid) dat een stimulerende werking op de maag heeft en een versterkende en zuiverende werking op de bloedsomloop. Ook werkt het rustgevend, iets dat fijn is bij een detox. Voor de lever, een belangrijke schakel bij diverse stofwisselingsprocessen, kan Carduus marianus (mariadistel) gebruikt worden. Dit kruid prikkelt de lever en stimuleert deze om de ballast af te voeren. Ook verbetert het de cel opbouw, waardoor de lever zich (tot op zekere hoogte) kan herstellen. Voor de nieren heeft Ribes nigrum (zwarte bes) stimulerende en bloedzuiverende eigenschappen. Equisetum (heermoes) werkt versterkend op de elastische weefsels en opbouw van celwanden.

Echinacea (rode zonnehoed) activeert het lymfesysteem en zorgt dat zijn werking versterkt. Hierdoor verbetert de bloedzuivering en afvoer van ziekmakers en afvalstoffen.

Wil je weten hoe kruiden jouw hond kunnen helpen?

Volg ons webinar

Kies het juiste moment

Het is niet praktisch om midden in het pollenseizoen een volledige detox te doen bij een hond met een pollenallergie. Het beste moment om te starten is een periode van rust. Dus vóór of juist na het pollenseizoen. Begin met een halve dosis, of met zelfs maar enkele druppels. Bouw dit langzaam op.
Is je dier klachtenvrij en wil je de problemen voor blijven, detox dan twee keer per jaar preventief. Het moment is dan minder belangrijk. Ook dan geldt dat je beter niet met een volle dosis kunt starten en rustig moet opbouwen.

Wat kun je verwachten?

Op het moment dat je de organen prikkelt met een detox, geeft het lichaam een reactie. Dit is normaal. Wanneer je zelf wel eens een detoxkuur hebt gedaan zal je een reactie als moeheid, hoofdpijn en stinkende ontlasting herkennen. Dat is bij de hond niet anders. Bedenk dus dat je hond tijdens de kuur mogelijk minder lekker in zijn vel zit. Maak je geen zorgen wanneer er bijvoorbeeld ooguitvloeiing optreedt. Wordt je hond ziek, verlaag dan de dosering. In hevige gevallen kun je beter even stoppen, om later met een lage dosis opnieuw te starten.

Tot slot

Ballast kun je dus beter kwijt zijn. Een schone motor loopt nu eenmaal beter. De manier waarop je dit doet kun je het beste per dier bekijken. Geen dier is hetzelfde, dus ook geen detox is hetzelfde. Kies de methode die het beste bij jouw hond past.