Een hond heeft veel gezichten

Leestijd 2 minuten
nieuwsgierige hond

Een hond heeft veel gezichten

Jij en je hond spreken niet dezelfde taal. Maar toch is het heel goed mogelijk om je hond te begrijpen. Net zo goed als het voor de hond mogelijk is om ons te begrijpen. 
Je hond hoort de commando’s die je geeft en kijkt naar onze lichaamstaal om te begrijpen wat er van hem verlangd wordt. Zij praten eigenlijk op dezelfde manier met ons. De mimiek en lichaamshouding vertelt ons heel veel over de gemoedstoestand van je hond. En wat je hond je wil vertellen. Leer je hond goed kennen door goed te observeren. Op die manier kun je beter met hem communiceren en begrijpen jullie elkaar goed.

Oren zijn niet alleen om mee te horen

De stand van de oren laat je weten of je hond verveeld, moe, geïrriteerd blij of alert is.  Alle honden kunnen hun oren goed bewegen. Ongeacht de stand van de oren. Natuurlijk is het bij het ene ras beter te zien als bij het andere. Dus kijk goed naar je hond. En leer wat hij je probeert te vertellen.
Wanneer de oren naar voren staan is de hond nieuwsgierig en alert. Hij is zeker van zijn zaak. De oorschelp is naar voren gericht. En als de oorschelp wat naar de zijkant gericht staat is de hond “neutraal”. Eigenlijk communiceert hij op dit moment niet. 
Maar als de oorschelp naar achteren draait, of de oren plat tegen het hoofd liggen kan het meerdere uitdrukkingen hebben. Of, je hond is erg blij (wanneer je thuis komt bijvoorbeeld) . Of, hij is angstig, onzeker, geïrriteerd of agressief. Om deze emoties goed te kunnen lezen kun je dus niet alleen op de oren afgaan. De rest van de kop geeft je meer informatie.

Wat vertelt de bek?

Aan de bek kun je ook veel aflezen over wat je hond je wil vertellen. Neem bijvoorbeeld gapen. Een hond gaapt wanneer hij moe is. Natuurlijk, dat weten we wel. Maar een hond gaapt bijvoorbeeld ook wanneer hij gespannen is of onzeker. 
En de tong doet ook mee. Smakken kan aangeven dat een dier bijvoorbeeld pijn of ongemak heeft. Tongelen (steeds langs de bek likken) geeft aan dat de hond angstig is of gestrest. 
En de gehele bek vertelt ook veel. Wanneer een hond je begroet of heel enthousiast is wil hij nog wel eens zijn lippen optrekken en zijn (voor)tanden laten zien. De lippen krullen een beetje omhoog. Niet gelijk schrikken, want niet elke hond die zijn lippen optrekt is agressief. Deze (lachende) blik is zijn spelgezicht. Hij is oprecht blij. De oren staan hierbij ook naar voren. 
Als hij zijn lippen verder naar achteren trekt en zijn hele gebit laat zien is dit een ander verhaal. Eigenlijk laat hij zien wat hij in huis heeft. Wanneer er dan ook nog een diep gegrom uit z’n keel komt en de oren liggen plat tegen z’n hoofd is dit een teken dat hij klaar is om aan te vallen. Dit vraagt dus om een andere benadering.

Ogen zijn de spiegel van de ziel.

De ogen van een hond zijn de spiegel van de ziel. Wanneer een hond zijn ogen wegdraait zodat je het wit van de ogen een beetje kunt zien is hij bang en onzeker. Vaak kijken ze dan ook een beetje weg van je.
Maar wanneer je de volle ogen kunt zien en de hond zijn  wenkbrauwen ook nog een beetje naar binnen fronst is het echte liefde. Hij vraagt om je aandacht en schenkt je de echte puppy-blik.

Het gaat om het totale plaatje

De hele kop vertelt je dus het hele verhaal. Ga niet af op alleen de oren of de bek. Het totale plaatje bepaalt wat je hond je wil vertellen. En natuurlijk vertelt niet alleen de kop het verhaal. Het hele lichaam doet hierin mee. Bijvoorbeeld de houding en de stand van de poten. Allemaal dingen die je informatie geven over de gemoedstoestand van je hond. Dat is weer een onderwerp voor een andere blog.