Giardia, een lastige darmgast

Leestijd 5 minuten

Giardia

Giardia is een protozo die twee stadia kent. Het trofozoiet- en het cystestadium. Het is een eencellige parasiet die via de bek in het systeem van de hond of kat terecht komt. 

Trofozoiet

Hoe grappig en lief hij er ook uitziet, dat is hij niet. Deze protozo zet zich in het actieve trofozietstadium vast in de dunne darm. Hier hecht het zich aan de darmwand en veroorzaakt klachten zoals terugkerende stinkende diarree. Als je die geur eenmaal een keer hebt geroken vergeet je het nooit meer.  Als het in de darmwand vastzit voedt het zich met koolhydraten die via de voeding binnenkomen en vermenigvuldigt zich razendsnel. Hierdoor komen de trofozieten ook verder in het darmstelsel. Tot het uiteindelijk in de endeldarm wordt ingekapseld.

Cyste

In de endeldarm kapselt de trofozoiet zich in tot een cyste. Hierdoor kan het via de ontlasting weer in de omgeving terecht komen. De cyste kan door oplikken, wassen etc. via de bek weer opgenomen worden en de cyclus begint opnieuw. Het is dus heel belangrijk om giardia op meerdere fronten te bestrijden.

Symptomen

Vaak zie je bij giardia de volgende symptomen:

  • Stinkende bleke dunne ontlasting;
  • Slijm en/of bloed bij de ontlasting;
  • Buikpijn;
  • Gasvorming;
  • Verslechterde conditie;
  • Gedragsveranderingen.

De ontlastingsklachten kennen de meeste mensen bij giardia wel. Maar wat ook steeds meer wordt gehoord is klachten rondom het gedrag zonder dat er symptomen van darmklachten zijn. 

Geen symptomen, wel gedragsproblemen

Honden kunnen wel degelijk positief testen op giardia zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn vanuit het maagdarmstelsel. Dus de ontlasting is prima. Maar toch is de hond anders. En dan vooral in het gedrag. Wat daar vaak in wordt benoemd is:

  • Bijterig gedrag;
  • Onrustig;
  • Overprikkeld;
  • Uitvallen.

Bij een ontlastingsonderzoek komt in veel gevallen giardia naar boven en dus ga je behandelen.

Bestrijding

Denk bij de bestrijding van giardia aan drie dingen:

  • Trofozoiet bestrijden: Bij een vastgestelde giardia besmetting moet je chemisch ontwormen en daarna zorgen dat het darmmilieu onaantrekkelijk wordt voor de parasiet om een volgende besmetting te voorkomen;
  • Voeding aanpassen: Giardia voedt zich met koolhydraten uit de voeding. Een dieet dat uit brokken bestaat bevat altijd relatief veel koolhydraten. Kies (tijdelijk) voor een koolhydraatarme vers vleesvoeding.
  • Cystestadium beperken: Zorg voor goede hygiëne. De cystes liggen in de omgeving om weer te worden opgelikt. Was de kussens en kleden op 60ºC. Ontsmet voer- en waterbakken en was de hond ook regelmatig om te zorgen dat er zo min mogelijk cystes in de omgeving terecht komen.

Giardia kan worden overdragen op mensen. Het is daarom heel belangrijk om scherp te zijn op de behandeling.

Giardia bestrijden

Om giardia te bestrijden wordt geadviseerd om een chemisch ontwormingsmiddel te gebruiken dat ook de giardia parasiet aanpakt. Bij een besmetting is dit nodig, maar realiseer dat chemische ontwormen de darmen met een grove bezem schoon veegt. Hiermee worden parasieten verwijderd, maar ook het darmslijmvlies wordt schoongeveegd met alle gevolgen van dien voor bv. het microbioom. 

Het alternatief

Indien er parasieten zijn, is chemisch ontwormen in sommige gevallen echt nodig. Door de ontlasting te (laten) checken, kom je erachter of er parasieten in de darmen zitten. Is het nodig? Dan chemisch ontwormen. Hierna kun je op een natuurlijke manier de darmen onaantrekkelijk maken en houden voor parasieten. Zijn de darmen schoon? Dan houden we dat graag zo. En dat kunnen we doen door bepaalde kruiden te geven die ervoor zorgen dat parasieten zich liever niet vestigen in de darmen. Dit kun je preventief doen. Het darmmilieu onaantrekkelijk maken en houden is erg belangrijk.

Welke kruiden weren parasieten?

Er is een heel aantal kruiden dat ervoor zorgt dat de darmweerstand tegen parasieten verbetert en dat deze ongenode gasten zich niet vestigen in de darmen.

  • Citrus paradisi – Grapefruit
  • Carophyllus aromaticus - Kruidnagel
  • Artemisia absinthium - Absintalsem
  • Calendula officinalis – Goudsbloem
  • Thymus vulgaris – Tijm
  • Origanum marjorana - Marjolein
  • Trigonella foenum graecum - Fenegriek
  • Curcuma xanthorrhiza - Gember

Sommige hebben ontstekingsremmende eigenschappen die goed zijn voor de geïrriteerde darmwand en het slijmvlies. Anderen hebben een uitdrijvende werking en werken antibacterieel en parasiet-, schimmel- en gistwerend. Met pre- en probiotica wordt er gewerkt aan voeding voor de darmflora en het verbeteren van de weerstand van de darmen en het slijmvlies.

Door zo’n kruidenmiddel 4 x per jaar preventief in te zetten voorkom je dat wormen zich kunnen vestigen en problemen kunnen veroorzaken. Bij giardia verhoog je deze frequentie naar 1 x per 6 weken omdat een herbesmetting bij giardia zo snel gaat. Natuurlijk altijd de ontlasting blijven checken, immers meten is weten.

Behandeling bij darmklachten

Op het moment dat er geen darmklachten zijn, is de behandeling met de kruiden 4 x per jaar meestal voldoende. Samen met een goede omega-3 ter ondersteuning van de weerstand.
Als er wel darmklachten zijn, of je wil de darmfunctie bij de behandeling tegen giardia toch extra ondersteunen, kun je de volgende werkzame stoffen goed inzetten. 
Dit kan bv. met een activerende druppel ter ondersteuning van het darmslijmvlies. Werkzame stoffen hierbij zijn bv. zwarte bes, tormentil, fenegriek, kamille en carbo vegetabilis.  Deze stoffen zorgen dat irritatie van het darmslijmvlies vermindert. Het slijmvlies herstelt en stopt lekkage van de darmen. Ook zorgt het ervoor dat de darmbeweging verbetert en de doorbloeding optimaliseert. Gassen en schadelijke stoffen worden geneutraliseerd. De gehele darmwerking verbetert daarmee. Hierbij wil je wel de juiste bouwstoffen meegegeven. Dit kan met een poedersupplement dat de volgende ingrediënten bevat:

  • Psyllium: Om de vochtbalans te herstellen en zorgt ervoor dat de diarree vermindert;
  • N-Acetylglucosamine: een goede bouwstof voor de darmwand en het slijmvlies;
  • MSM: Een organische zwavelverbinding die belangrijk is bij ontgiftingsprocessen in het lichaam. 
  • Magnesiumcitraat: zorgt voor ontspanning bij verkramping. De behoefte aan magnesium is vaak verhoogd bij diarree.
  • Pre- en probiotica: Goed voor herstel van de darmflora.

Juist door twee supplementen te combineren zie je snel resultaat. Wil je meer weten over welke supplementen je het beste kunt gebruiken of adviseren? Neem contact met ons op via de chat op onze website, telefonisch of via een mail naar advies@nmlhealth.com