Het belang van silicium door Jeroen Duenk

Leestijd 5 minuten

Paardenosteopaat Jeroen Duenk zet zich in voor de volmaakte harmonie tussen paard en ruiter. Jeroen deelt graag zijn ervaringen en schrijft dit keer over het grote belang van silicium bij paarden. 

Voor mens, dier en plant is silicium een van de belangrijkste mineralen elementen

Het heeft een belangrijke functie in alle ondersteunende structuren van het lichaam. Het speelt een aanzienlijke rol in de botvorming. Sterke botten moeten een bepaalde mate van flexibiliteit behouden. Botten bestaan uit een weefwerk van eiwitten (35 %); de collageen matrix. Deze moet vooral flexibel blijven en dat bereiken we niet door calcium in te nemen. We moeten extra mineralen en stoffen innemen die invloed hebben op het maken van collageen. Silicium heeft hierop een positieve invloed. 

De positieve eigenschappen van silicium: meer dan alleen voor het bewegingsapparaat

Tevens zorgt silicium voor een goede werking van alle organen. Het heeft invloed op de elasticiteit en stevigheid van de huid, de bloedvaten, pezen, gewrichtsbanden, hoeven, nagels en zoals eerder genoemd; bot en kraakbeen. Silicium maakt ook dat magnesium en calcium beter opgenomen worden in het lichaam. Dit alles zorgt ervoor dat een paard (maar ook een mens!) sneller zal herstellen na een blessure of ziekte. Ook op wondheling heeft silicium een positief effect. 

Al deze positieve eigenschappen, maakten dat ik silicium ingezet heb bij een paard dat herstellende was (is) van een maagzweer. Het paard was in een jaar tijd drie keer gewisseld van stal. Het kwam van een leven ‘in stal’ op een open weide te staan; dag en nacht. Deze wisselingen en veranderingen hadden het paard blijkbaar zoveel stress opgeleverd, dat het een flink maagzweer ontwikkelde. Een maagzweer kan zich binnen een paar uur manifesteren. Voordat het écht zichtbaar is, gaat er vaak een langere periode overheen. 

Sluimeren: van het een in het ander

Je kunt wel raden dat wanneer een paard dusdanig afvalt van zo’n maagzweer, er nauwelijks opname van voedingsstoffen mogelijk is. Als het paard door het maagzweer minder goed of niet meer eet, kan het ook de vitamines, mineralen en vezels niet meer opnemen uit het voer. Het paard was niet alleen zo’n 80 tot 100 kg lichter, maar ook zijn (orgaan-) functies hadden een flinke optater gekregen. Dit zag je in zijn geheel duidelijk terug. 

Ongelukkig en ondervoed

Naast dat het paard sterk vermagerd was, toonde hij weinig ‘leven’ en plezier in zijn ogen. Zijn vacht was dof, hij kon zich niet warm houden, zijn hoeven verslechterden en zijn spiermassa was compleet verdwenen. Na de medische behandelingen die hij had gehad, wilde de eigenaresse hem zo snel en goed als het kon weer oplappen. Het dier zag er ongelukkig en ondervoed uit; zo wilde ze haar paard niet in de wei zien staan; ze werd er ongelukkig van. 

Suppleren van silicium

Naast de osteopathie behandelingen, zijn we gestart met het suppleren van silicium. Een van de amazones van het paard, is werkzaam in de orthomoleculaire wereld en is zelf twee jaar geleden, na een breuk in haar bekken en schaambeen, ook gestart met de inname van silicium. Supplementen kunnen het herstel van ziektes, breuken en wonden zeker bevorderen. Aangezien haar herstel redelijk vlot verliep, zag zij ook heil in het toevoegen van diverse supplementen bij dit paard, waaronder: Silicium. 

Naast de supplementen die we hebben toegevoegd, hebben we ook het rantsoen en de beschikbaarheid van het rantsoen gewijzigd. Het paard heeft een stokmaat van over de 1.80 meter, dus het is een flinke jongen waar wat voer in gaat. Van zes hooinetten per dag, zijn ze gaan voeren middels een slowfeeder. Hierdoor heeft het paard nu 24 uur per dag (goed!) hooi tot zijn beschikking. Dit is een eerste vereiste voor een paard, zeker als het dier herstellende is van een maagzweer. De brok die hij nu krijgt is vrij van granen en suikers. Ze zijn een ‘schone’ brok gaan voeren die zonder melasse bij elkaar geperst is. Een hoogwaardige brok die weinig tot geen aanzet geeft tot gisting en waar hij weinig van nodig heeft. Ze voeren dit in combinatie met een suikervrije muesli en drie keer daags suikervrije slobber. 

De juiste combinatie zorgt voor vooruitgang

Het voer, de silicium en magnesium die hij nu krijgt, hebben ervoor gezorgd dat het paard binnen acht weken tijd goed vooruit is gegaan. Zijn vacht glimt weer, de kilo’s komen er langzaam maar zeker weer aan, zijn hoeven groeien goed, hij kijkt frisser en blijer uit zijn ogen en krijgt weer meer body. Het paard is er nog niet, maar ze zijn op de goede weg. 

Silicium komt overigens in de natuur alleen voor in de vorm van lange ketens ‘orthosiliciumzuur’ en deze ketens moeten in de maag eerst gesplitst worden door het maagzuur voordat het opgenomen kan worden. Dieren die weinig maagzuur aanmaken of dieren met een zwakkere maagfunctie, hebben nauwelijks baat bij natuurlijke siliciumbronnen. Een supplement is zo ontwikkeld dat het een goed opneembare vorm betreft. Daarom is het raadzaam om silicium als supplement toe te voegen aan het rantsoen van dieren die ziek zijn geweest of herstellende van een blessure. Dieren worden namelijk wel geboren met een flinke reserve silicium, maar dit neemt sterk af naarmate ze ouder worden. Gerichte suppletie kan een boel leed voorkomen en bijdragen aan een sneller herstel. 

Meer lezen over Jeroen? 

Alles over silicium lezen? of wil je silicium gaan geven?

Nog meer inspiratie of wil je in contact komen met Jeroen Duenk, bezoek zijn website