Katja Slippens over de do's & don'ts bij de jonge hond

Leestijd 4 minuten

De jonge hond en hoe ik dat doe

Het is altijd spannend om een nieuw familielid welkom te heten. Maanden voorpret gaan hier aan vooraf. Maanden bij de fokker op de wachtlijst staan, dan eindelijk de aankondiging dat de moederhond zwanger is, dan weer wachten tot het verlossende woord komt, ze zijn geboren en er zit er eentje bij voor mij.

De voorbereidingen kunnen beginnen:

  • huis kenneltje klaar maken
  • kamer bench inrichten
  • nieuwe puppy speeltjes
  • puppen tuigje
  • riempje
  • snoepjes
  • puppy voeding
  • supplementen

Gedoseerde beweging en rust

Ik heb altijd eerst een kamer ren voor de pup in de huiskamer, zo kan hij even veilig spelen en eventueel een plasje doen op de puppy training pad bij hoge nood, het waterbakje staat daar en daar krijgt hij ook zijn eten. De pup kan van de ren zo zijn bench in voor een slaapje. Zo hoeft hij nooit een ongelukje in zijn bed te doen. Zodra ik beneden ben dan mag de pup er uit. Eerst een plasje doen buiten en dan opletten en begeleiden zodat er niet te ruig gespeeld wordt met de andere volwassen honden. Deze begeleiding vind ik enorm belangrijk, ongemerkt gaat een pupje zijn grenzen over en kan hij te zwaar fysiek belast worden of een rare beweging maken. Als je wacht tot je pupje instort van vermoeidheid ben je meestal te laat. Dit kan gevolgen hebben voor later. Groeischijven, bot, pees en spierontwikkeling, mentale ontwikkeling, alles hangt samen tussen gedoseerde beweging en rust.

Kies voor een goed zittend tuig wat past bij de hond

Mijn manchester terriër pupjes krijgen liefst een anti ontsnap Y-tuig om als ze mee naar buiten gaan. Zo kunnen ze er niet pardoes achteruit uit ontsnappen wat gevaarlijke situaties mee kan brengen. Het tuig wat ik kies moet geen belemmering voor de beweging geven, met de jaren hebben we veel geleerd.

Een borst tuig, ook wel H tuig genoemd, wat dus dwars voor de borst zit zal de voorwaartse beweging van de voorpoten belemmeren, de hond gaat kleinere stappen maken of met zijn voorpoten draaien en zo zijn loopbeweging aan passen. De borstband zit ietsje hoger en kan de luchtpijp en een belangrijk bloedvat af sluiten die daar loopt. Deze tuigen heten ook wel eens “anti trektuig” de hond trekt niet omdat het zo ongemakkelijk voor hem is. Het kan daarmee blessures en slechte ontwikkeling bij de groei geven.

Mijn favorieten tuigen zijn “Y tuigen “. Deze tuigen zitten verticaal tussen de voorpoten en het drukpunt zit op het borstbeen. De Manchesters hebben een heel diep borstkas en voor hun heb ik er een extra los zittende buikband aan zitten. Ik zorg er voor dat het goed past en geen belemmeringen veroorzaakt in hun beweging.

Wennen, veiligheid en vertrouwen

In het begin laat ik de pup gewoon even lekker pup zijn, niet teveel prikkels of extra oefeningen zodat hij even gewoon kan aarden. Het is een enorme stap vanuit de geborgenheid van het nest, om moeder, broertjes en zusjes te moeten missen. Een rustige routine en vertrouwensband wordt opgebouwd. Wandelingetjes met de pup houd ik kort of worden afgewisseld door de pup in de tas of jas mee te dragen. Ik draag de kleintjes altijd, wordt de pup meer dan 9 kilo dan kies ik voor een wandelkar.

We doen na het aarden en gewenningsperiode gerust alles wat we normaal gesproken ook zouden doen: visite, kamperen, strand, bos, winkelen, terrasje pakken. Maar met mate en niet allemaal tegelijk! Wennen aan de fietskar, fietsmand bijvoorbeeld, eerst thuis als spel, vervolgens opgebouwd naar buiten en meer snelheid met de fiets. Hiermee doen ze al een hoop indrukken op.

Puppy check

Na deze gewenningsperiode ga ik ook bij mijn holistische dierenarts langs voor een pup check. Even kijken of alles op zijn plaats zit. De geboorte is erg belastend voor een pup. Er kan iets niet helemaal goed zitten, de pup kan zijn gevallen of met spelen in het nest een rare beweging gemaakt hebben. Alles wat ik nu kan ondervangen zal later geen problemen kunnen veroorzaken.

Zo was Dayzee, mijn herder, waarschijnlijk van flinke hoogte gevallen en plaste ze raar zittend en scheef als pup. Ze trok haar hele rug zijwaarts. Alice, ook één van mijn herders, had enorme hoofdpijn als pup. Zij had te lang vastgezeten bij de geboorte. Onbedoeld kan er van alles gebeurd zijn met een pup.

VacciCheck

Ik laat ze nakijken op blokkades en ze krijgen een titertest om te kijken welke antistoffen ze nog zelf hebben en welke inentingen ze op dat moment zouden moeten krijgen. Beide terriërs bijvoorbeeld waren niet voldoende beschermd ondanks de puppy entingen. Zo konden we nu op maat enten en kreeg Topsy zelfs 2 keer extra een puppy enting, nadat gebleken was dat de eerdere entingen niet hadden aangeslagen. Ik had zonder VacciCheck niet geweten dat ze niet beschermd was. 

Puppy plezier

Met de pup ga ik ook leuke spelletjes doen, puppygym, laag belast, een beetje vertrouwen over en bekend maken met het eigen lichaam en kunnen. Op een boekje stappen, stil staan, draaien, hand met snuitje aanraken en andere leuke dingetjes. Coördinatie en focus ontwikkelen. Samen spelen is vanaf het begin al erg belangrijk. En super leuk! Ik zorg er wel voor dat er genoeg rustmomenten zijn, hebben we onvermijdelijk een te drukke dag gehad dan doen we veel minder met de pup de volgende dag zodat hij lichamelijk én mentaal kan rusten en groeien. Gedoseerde belasting gevolgd door rust is juist heel belangrijk voor de ontwikkeling van een sterk gestel. Pupjes geven niet altijd aan wanneer ze moeten rusten, dus het is aan mij om ervoor te zorgen dat ze voldoende rust krijgen, even lekker time out in de bench of op schoot.

Gecontroleerd en bewust spelen met andere honden

Als we nieuwe honden ontmoeten kijk ik eerst of ze wel samen kunnen spelen, hoe groot is het verschil in gewicht en bouw? Hoe ruig is de andere hond met mijn pup, wil mijn pup wel spelen met de andere hond, buiten het feit dat het niet nodig is dat mijn hond met vreemde honden speelt moet ik mijn hond ook beschermen tegen ruig spel door de andere hond. Mijn hondje kan onder de voet gelopen worden of over de kop slaan bij ruig spel ook al bedoelt de andere hond het niet kwaad. Ik heb helaas door schade en schande geleerd dat het slecht kan aflopen met je hondje als er te ruig gespeeld wordt. Topsy is nu afstandelijk geworden nadat ze onder de voet gelopen was door een grotere pup, ze had haar rug bezeerd, we moesten naar onze holistische dierenarts voor een behandeling. Sindsdien heb ik altijd een ondersteunende druppel in mijn auto, zodat ik het herstel van een blessure direct kan ondersteunen.

Ik gun jonge honden de beste start! Goed voer, aanvullende bouwstoffen door supplementen en preventieve checks op het bewegingsapparaat

Ik koop kleine gezonde natuurlijke snacks om mee te belonen of grotere gedroogde snacks waar de pup even lekker op kan kauwen voor een rustmoment, ik waak voor kunstmatige additieven. Een keertje ongezond is niet erg maar veel snacks zitten vol met kleur en smaakstoffen. Een goede puppy voeding is heel belangrijk, ook daar geen ongezonde e- nummers. Ik geef vanaf 4 maanden supplementen met bouwstoffen om de spieren goed te helpen ontwikkelen en Omega-3 olie bij één maaltijd om de groei te ondersteunen. In de meeste kant en klare hondenvoeding zit niet genoeg chondroitine, glucosamine, MSM of omega-3. Bij mijn grote rashonden gaf ik als ondersteuning ook silicium erbij, zij groeien wat harder maar de kleintjes hebben dat niet meteen nodig.

Langzaamaan bouw ik de thuis oefeningetjes op met de puppy balance en coördinatie oefeningen. Deze oefeningen worden zwaarder en uitdagender naar mate de pup groeit. Soms is een bepaalde oefening even te lastig mentaal of lichamelijk, terwijl de andere jonge hond het al lang kon met die leeftijd. Elke hond is anders en groeit in zijn eigen tempo zowel mentaal en fysiek. Beide heel belangrijk om daar oog voor te hebben. Tussentijds ga ik nog langs bij mijn dierenarts voor een osteopathie behandeling voor een jonge honden check en met 1 jaar voor een sport check. Zo weet ik dat de hond vrij van blokkades kan groeien. Het is enorm belangrijk omdat jonge flexibele lichaam een goede start te geven.

Ik wil hier dan ook nieuwe puppy eigenaren wijzen op de mogelijkheden om goede puppytrainingen te kunnen volgen. Zoek begeleiding bij een goede balans en coördinatie instructeur. Het opbouwen en doseren van de oefeningen is zeer secuur werk. Ga niet zomaar, zonder gedegen kennis van zaken, thuis eens flink aan de gang. Er zijn ook genoeg boeken over te vinden. Zoek bijvoorbeeld een leuke hondenschool of club om samen dingen te doen met je hondje.

Samen leuke dingen doen, zoals:

  • spelletjes
  • gehoorzaamheid
  • flyball
  • agility
  • speuren

Er is zoveel leuks met je hond te ondernemen. Bij sommige puppy en gehoorzaamheidslessen wordt helaas nog steeds gerukt en getrokken aan de riem, kijk daar kritisch naar, is het echt nodig? Kan het ook anders? Er zijn meerdere manieren om een hond te trainen. Zit je bij de juiste club? Zijn er correctie middelen in gebruik? Hoe worden deze gebruikt? Je kan echt blijvende fysieke en mentale schade aan je hondje toedienen door verkeerd gebruik van riempjes, halsbandjes en  lijntjes om de nek. Voelt iets niet goed? Niet doen, kijk verder.

Een goede basis en veiligheid

Zorg dat je pup een goede basis heeft. Goede voeding en supplementen als bouwstenen voor het gestel en bouw aan een goede vertrouwensband. Jullie zullen daar samen jarenlang plezier van hebben. Er komt veel op je af als je een puppy in je gezin opneemt: een puppy die jou ten volste vertrouwt en altijd onvoorwaardelijk van je zal houden. Het is aan jou om dat vertrouwen te beantwoorden met liefde en bescherming. Maar boven alles, geniet van je hondje. Samen.

Liefs en woefs van Katja en haar honden, Ziva, Topsy en Mr. Basil

Wil je meer lezen over Katja en haar honden? Klik hier

Bezoek hier haar site en neem contact met haar op bij interesse of vragen.