Katja vertelt over het belang van Omega-3 bij (sport)honden

Leestijd 2 minuten
blazing amber

Mijn sporthonden krijgen de optimale ondersteuning

Ik let goed op de voeding en extra benodigde bouwstoffen voor mijn sporthonden. Al vroeg in mijn agility carrière kwam ik tot de ontdekking dat we ook in de hondensport op Omega 3 vetzuren moeten letten. Na een knieblessure in 2000 van mijn eerste sporthond Kyra , leerde ik dat ze een combinatie van Chondroïtine en Glucosamine met Omega 3 nodig had voor haar herstel. De Omega 3 vetzuren hielpen bij de opbouw en soepelheid van de celmembramen. Zo konden voedingstoffen beter getransporteerd worden door haar lichaam. Zonder de Omega 3 kon de toegevoegde Chondroïtine niet echt iets bereiken. Die Chondroïtine en ook Glucosamine had ze weer nodig voor haar kraakbeen en gewrichtsherstel, pijnbestrijding, betere prestatie en vooral het verminderen van stijfheid na de blessure. Omega-3 werkt ook nog als een natuurlijke ontstekingsremmer en ik zie het als de basis voor een goede gezondheid van mijn honden. 

Onverwacht lang sportplezier

Na haar blessure heeft Kyra nog -voor mij onverwacht- jaren met plezier agility gedaan en haar is nog een lang leven gegund zonder pijn. Ik ben blij dat ik destijds de werking van een goede Omega-3 ontdekt heb.

Duurzaam gevangen vis voor de Omega-3

Ik gaf Kyra eerst een Chondroïtine/ Glucosamine mix met een zalmolie. Niks mis mee in het begin, maar naarmate de tijd verstreek vond ik de kwaliteit van de Zalmolie steeds minder. Hij stonk na opening heel erg. Volgens mij omdat de zalm gekweekt werd, in televisie-series zag ik dat dat gebeurt met toevoeging van hormonen, antibiotica en kleurstoffen aan het voer voor deze zalmen. Ik ben een aantal jaren geleden veranderd naar een geconcentreerde visolie van duurzaam gevangen wilde vis. Deze heeft een hoger aandeel van de vetzuren EPA, DHA en ETA en er is ook vitamine E toegevoegd als antioxidant. De herkomst van deze vis is gelukkig verantwoord. Nu weet ik zeker dat mijn honden geen verontreiniging binnen krijgen. Bij de visolie is zelfs een certificaat waar op een totoxwaarde is vermeld, zodat ik zeker weet dat hij zuiver is. Het is een klein flesje en ik dacht eerst dat het daarom maar heel kort meeging en heel duur zou zijn. Het grote verschil hier is dat ik niet veel olie nodig heb om de dagelijks benodigde hoeveelheid te geven. Een pipet met maataanduiding zit er bij. Ziva krijgt 2 ml per dag en de kleintjes krijgen 1 ml. Zo gaat mijn flesje lang mee en blijkt het helemaal niet zo duur uit te pakken.

Een complete maaltijd.

Ik geef mijn honden in de ochtend een vers vlees mix, uit de diepvries, gemalen in een rol. In de middag krijgen zij een geperste brok op maat. Omdat ik vind dat de Omega 3 heel belangrijk is, krijgen ze er dan visolie over. In de brokken en de vleesmix zitten wat mij betreft niet genoeg Omega 3 vetzuren. De mix met vis kies ik maar 1 keer per week omdat die wat vetter is. 
Ziva krijgt dan hiernaast nog wat Choline suppletie voor haar wat vage oudere brein, dit ingredient helpt haar om een tikje alerter en meer aanwezig te zijn. Zonder deze toevoeging is Ziva echt een beetje afwezig.

Ze genieten van het leven

Mijn sporthonden lopen zelf op hogere leeftijd met veel plezier agility wedstrijden. Ziva is als jongste met pensioen gegaan, op de leeftijd van 10,5 door een beginnende spondylose. Ik vind dat ook al best een hoge leeftijd voor een sporthond. Het belangrijkste vind ik, is dat mijn honden lang, pijnvrij gezond en blij oud moeten worden. Zo kunnen ze nog jaren mee op vakantie, wandelen en zwemmen en weet je dat je het beste hebt geboden aan je vriend of vriendin die altijd aan je zijde staat.
Katja, en een high five poot van Ziva, Dayzee, TOPsy en Mr.Basil