Katten en warmte

Leestijd 3 minuten

Bescherm je kat tegen de zon

Veel katten houden ervan in de zon te liggen en kiezen de warmste plekjes (in de tuin) uit om van de zon te genieten. Zorg er daarom voor dat je voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat je kat uitdroogt of verbrandt. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan helaas ook bij katten leiden tot huidkanker.

Zorg altijd voor voldoende schaduw zowel binnen als buiten. Van beschutte plantenpotten tot kartonnen dozen kunnen als geïmproviseerde parasols werken voor zon minnende katten. In de tuin kun je denken aan het planten van heesters of het gebruik van kattenhuisjes of dozen. Deze helpen je kat te ontkomen aan de mogelijk schadelijke stralen van de zon.

Heeft je kat een witte vacht, probeer hem dan tussen 10.00 en 15.00 uur binnen te houden, wanneer de zon het heetst is. Vraag de dierenarts naar een geschikte zonnebrandcrème voor katten, om er zeker van te zijn dat de oren en neus niet verbranden.

Je kat koel houden

Daarnaast is het belangrijk om je kat koel te houden in huis. Plaats bijvoorbeeld ventilatoren om de lucht te laten circuleren. Richt de ventilator nooit rechtstreeks op de kat. Een andere handige tip is om een flesje water in te vriezen, in een handdoek of kussensloop te wikkelen en ergens neer te leggen waar je kat regelmatig heen gaat om te slapen. Dit voorkomt dat ze zich oververhit voelen tijdens warmere periodes. Je kat mag natuurlijk zelf beslissen of ze er tegenaan wil liggen. Zorg er daarom altijd voor dat de kat weg kan komen van de fles als ze dat wil.

Moet ik mijn kat insmeren met zonnebrandcrème?

Voor katten die het meeste risico lopen, zoals witte katten of katten met dun of geen haar, is het antwoord ‘ja’, tenzij de kat in kwestie niet heel lang in de zon zit en zichzelf al beschermd door de schaduw op te zoeken. Het aanbrengen van zonnebrandcrème op kwetsbare plekken biedt bescherming en helpt schade door de zon te voorkomen.

Gebruik een crème die speciaal voor huisdieren is ontwikkeld en vraag bij twijfel de dierenarts om advies. Richt je bij het aanbrengen op de neus van de kat, de punten van de oren, de buik en liezen en overal waar een dunne tot geen vacht is. Gebruik je liever geen zonnebrandcrème op je kat, probeer dan hun tijd in de zon te beperken en zorg ervoor dat ze pauzes nemen van het zonnebaden, vooral tijdens de piekuren in de middag.

Uitdroging bij katten

Als een kat niet voldoende vocht binnenkrijgt door te drinken of nat (blik)voer te eten, kan ze uitdrogen. In de zomermaanden gebeurt dit vaker. Goede hydratatie is belangrijk voor katten. Het zorgt voor een normale lichaamstemperatuur, het verwijderen van afvalstoffen en voor een goede bloedsomloop.

Tekenen van uitdroging bij katten:

  • Plakkerig en/of bleek tandvlees;
  • Slechte elasticiteit van de huid. Bij een goed gehydrateerde kat moet de huid onmiddellijk weer op zijn plaats ‘vallen’. Als dat niet het geval is, kan de kat uitgedroogd zijn.
  • Ingevallen ogen die droog lijken;
  • Koude poten.

Als uitdroging wordt vermoed, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Manieren om je kat meer te laten drinken

Om te voorkomen dat je kat uitdroogt, is het ontzettend belangrijk dat je haar aanmoedigt om water te drinken. Hieronder een aantal tips om je kat meer te laten drinken:

  • Vermijd plastic waterbakken. Katten zijn heel geurgevoelig en plastic neemt al snel een andere geur aan. Gebruik bij voorkeur glas, keramiek of metaal;
  • Plaats waterbakken uit de buurt van voerbakken én kattenbakken. Katten houden er niet van om op dezelfde plek te drinken als waar ze eten of naar het toilet gaan;
  • Zorg ervoor dat de waterbak groot is, zodat de snorharen de ruimte hebben en niet de randen raken;
  • Zet meerdere waterbakken in huis, bij voorkeur in de looproutes van de kat;
  • Veel katten geven de voorkeur aan stromend water. Een waterfontein wordt door veel katten erg gewaardeerd;
  • Krijgt je kat blikvoer, meng er dan wat extra water doorheen zodat de vochtopname toeneemt;
  • Sommige katten zijn gek op tonijn. Koop een blikje tonijn (voor mensen) op waterbasis. Voeg een theelepel tonijn en tonijnvocht toe aan het water. 
  • Voor de warme dagen is dit nog een leuke tip: vul een ijsblokjeshouder met tonijn (in elk vakje een theelepeltje), vul het af met water en vries dit in! Zo kun je steeds aan de waterbak van je kat een ijsklontje smaakmaker toevoegen of een klontje in de tuin geven als beloning of tussendoortje.

Bezorgd over de gezondheid van je kat in de hitte?

Als je je zorgen maakt over het gedrag van jouw kat, of als ze tekenen van een slechte gezondheid vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Als je er op tijd bij bent kan er meestal nog veel worden gedaan.

Kattendeskundige Adriënne

Adriënne van 't Wout versterkt sinds het voorjaar van 2022 team NML en daar zijn we echt heel trots op. Zij brengt zoveel katten kennis ons team in, en dat is de perfecte combinatie met onze keus om de komende tijd 'de kat' in het zonnetje te zetten. Katten gaan vaak mee in het verhaal en de problematiek van honden. Dit is onterecht. Katten zijn identiek, hebben toch echt een eigen aanpak nodig en hebben andere problemen. Meer lezen over Adriënne? 

Lees ook 

Op zoek naar een veilige zonnebrandcrème op natuurlijke basis?