Ruwvoeding als basis!

Leestijd 4 minuten

Ruwvoeding is voor paarden de basis van een gezond lichaam, maar een gezond paard eet vaak wel meer dan enkel gras en hooi. Het is niet vanzelfsprekend dat ruwvoer van goede kwaliteit is en voldoende micronutriënten bevat.

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden als je het ruwvoer dat jouw paard krijgt wilt beoordelen:

  • Het komt van een gezonde bodem. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is niet altijd standaard. Hooi dat aangekocht is via grote leveranciers komt bij verschillende types grond vandaan, uitputting van de grond door intensief maaien/begrazen geeft een tekort in essentiële vitamines en mineralen. Een gezonde bodem is bemest met organische mest, dat wil zeggen vaste stalmest en geen kunstmest. Kunstmest bevat stikstof waardoor het gras veel harder gaat groeien dan dat de bodem aan kan en dat resulteert in ‘Mc Donalds gras’, weinig voedingswaarde, veel suikers.  
  • Een hooianalyse geeft duidelijkheid over de macronutriënten:
    • 1. Vetten
    • 2. Koolhydraten
    • 3. Proteïne.
    • Als het gras gestresst raakt, bijvoorbeeld vanwege weinig regen of vorst zal dat resulteren in minimale groei en daardoor een hoger fructaangehalte. Het kan er dan uitzien als heel gezond en lekker hooi, maar een analyse geeft dan duidelijkheid over de macronutriënten. Opnamecapaciteit speelt ook een rol, je hoeft je niet blind te staren op de cijfertjes, maar het geeft je waardevolle informatie die je anders niet zou hebben.
  • Er moeten diverse grassoorten, liefst met aren, in zitten.
  • Het hooi knispert als je het in je handen wrijft, is licht groen van kleur, ruikt fris, is langstengelig en mag niet stoffig ruiken.
  • Zodra het hooi wordt verpakt in plastic, is het voordroog. Goede bacteriën sterven hierin af en het pH getal daalt, het wordt zuurder en dit kan zorgen voor een disbalans in de darmen met nadelige gevolgen.

Wat kun je zelf doen?

Ben je in de gelegenheid om jouw eigen weiland te beheren? Dan kun je ervoor kiezen om paarden te laten grazen én het land te laten hooien. Extensief grazen houdt in dat lang stengelig gras zich kan ontwikkelen en de kans krijgt helemaal uit te bloeien, dit is het meest gezonde gras voor paarden. Optimale diversiteit in de natuurlijke leefomgeving van paarden bestaat uit ongeveer 100 soorten planten en kruiden. Het aantal soorten gras ligt tussen de 10 tot 20. Je kunt het grasland jaarlijks doorzaaien met een kruidenrijk mengsel om de diversiteit te verhogen. Beste tijd om dit te doen is september. 

De noodzaak van supplementen

Ben je niet in de gelegenheid om te bepalen wat voor ruwvoer jouw paard krijgt, kun je wel kijken naar de gezondheid van jouw paard en dagelijks aanvullen én op tijd ingrijpen indien nodig. 

Hoe herken je tekorten?

Hoe eerder je een afwijking opmerkt in de gezondheid van jouw paard, hoe sneller je er iets aan kan doen. En meestal betekent dat ook dat je een kleinere interventie kan doen, wat al veel impact kan hebben. Hoe groter de onbalans, hoe moeilijker te herstellen en hoe meer ongemak voor het paard. De conditie van een paard zou bij dagelijkse training goed moeten zijn, 10 minuten galopperen moet zonder moeite wel kunnen.

Andere signalen van tekorten kunnen zijn:

  • Minder goede kwaliteit van huid, haar en hoeven
  • Over- of ondergewicht (overgewicht kan ook door voedingstekorten ontstaan)
  • Verminderde energie, vermoeidheid
  • Verandering in gedrag (angstig of afwezigheid)
  • Verminderde weerstand
  • Zand eten

Aanvullingen?

Voer liever geen granen, zetmeel en melasse. Je kan het menu van jouw paard aanvullen met een balancer en daaraan losse kruiden toevoegen of een goed supplement geven. Sommige zijn anti carcinogeen, sommige zijn ontgiftend, sommige zijn ontstekingsremmend. Het lijf heeft van alles maar een klein beetje nodig, maar hoe groter de diversiteit het lijf binnen krijgt hoe beter. 

Dus dagelijks plantjes en kruiden bijvoeren is een goed idee. En dat kan je het gemakkelijkste doen door een kruidenmix te voeren, bijvoorbeeld van Pure Horse. Als je voor een supplement kiest, is het belangrijk om te weten waarom je een supplement wil gaan geven, want dan kan je bewust een keuze maken.

Ons Nederlandse ruwvoer bevat over het algemeen een tekort aan o.a. selenium, koper, zink, fosfor en magnesium. Het is daarom belangrijk deze mineralen in de juiste dosering toe te voegen, dit kan via een kuur multivitaminen, bijvoorbeeld 2-4 x per jaar, gedurende een maand. Het toevoegen van een plantaardige olie, oftewel vetzuren toevoegen behoort tot de basissuppletie, ook voor gezonde dieren. Dit omdat de vetzuren verloren gaan op het moment dat vers gras wordt gedroogd tot hooi.

Dietske heeft over dit onderwerp een webinar gehouden met Jantine als gastspreker van Pure Horse. Jantine weet alles over welke voedingsstoffen paarden nodig hebben en wat je extra kan geven. Neem een kijkje op purehorse.nl

Meer lezen van Dietske?