Start op tijd! Wacht niet met behandelen van angst tot het laatste moment.

Leestijd 3 minuten

Vuurwerkangst? 

Waar dierprofessionals vaak tegen aan lopen is dat huisdiereigenaren in de week tussen kerst en oud en nieuw aan de toonbank staan. De vraag is dan of ze iets hebben voor de hond of kat die toch wel erg bang is voor het vuurwerk dat richting oud en nieuw steeds vaker te horen is. Jammer is dat het dan letterlijk 5 voor 12 is. Oud en nieuw staat voor de deur. Wat kun je nu nog doen? Maar sterker nog, wat had je al kunnen doen? En wat kun je voor volgend jaar anders doen als huisdiereigenaar? Allemaal vragen waar we een antwoord op gaan geven.

Start op tijd

Belangrijk is om niet pas eind december te starten met ondersteunen bij angst. Dieren die last hebben van harde knallen, die moeten we al vanaf begin december gaan ondersteunen. Angst bouwt zich namelijk op, niet alleen gedurende de decembermaand maar ook van jaar tot jaar. Een voedingssupplement op basis van kalmerende kruiden kan rust brengen. Deze kruiden zorgen ervoor dat prikkels niet meer zo heftig binnen komen. Het maakt de dieren niet suf maar brengt innerlijke rust en ontspanning. Bijvoorbeeld Ginkgo biloba zorgt voor een betere doorbloeding en focus. Humulus lupulus werkt sterk ontspannend en rustgevend. Allemaal grondstoffen die er met elkaar voor zorgen dat je huisdier wat relaxter wordt.  L-tryptofaan is een aminozuur dat ervoor zorgt dat het zenuwweefsel wordt beschermd en dit ondersteunt de stresstolerantie. Een supplement met deze inhoudsstoffen kan ook uitkomst bieden bij dieren die over het algemeen genomen al erg prikkelgevoelig zijn. Vaak brengt het rust in het koppie waardoor ze de wereld wat beter aankunnen.

Vanaf half december

Vanaf 15 december begint het vuurwerk vaak toe te nemen en de angst bij sommige dieren ook. Als de kalmerende kruiden zijn ingewerkt kan gestart worden met een druppel om te ondersteunen bij angst voor harde knallen. De druppeltjes werken wat dieper in op het lichaam van je huisdier. Ze geven de juiste prikkel aan je dier om niet angstig te worden. Grondstoffen als Avena sativa, Chelidonium majus en Humulus lupulus brengen ook rust en ontspanning. Door ze naast het kruidensupplement te geven versterken ze elkaars werking en zie je snel resultaat. Je huisdier wordt rustiger en zal veel minder heftig reageren op vuurwerk. Deze druppel kan je ook goed gebruiken als er onweer in de lucht hangt. Dieren voelen luchtdrukverschil sneller aan dan mensen. Vaak zie je aan het gedrag van je huisdier dat er iets staat te gebeuren. Als ze hier onrustig op reageren kunnen de druppeltjes hier heel goed bij ondersteunen.

Op de laatste dagen van het jaar

Voor dieren is het altijd aan te raden om op tijd te starten zodat je de stress voorblijft. Het voorkomen van een verhoogde stressgevoeligheid is beter dan te proberen het te verlagen. Maar als het nodig is, en je dier heeft ondanks de andere producten toch nog last van de knallen, kun je op de laatste dagen van het jaar je dier nog extra steun geven door kalmerende druppels te geven. In acute, tijdelijke, stresssituaties of bij onweer kan deze druppel de oplossing bieden. Deze druppel werkt snel en het beste wanneer de basis met andere kruidensupplementen al is gelegd. Voorgaande producten zijn ook ideaal in te zetten bij angstige paarden.

Ga hier naar de ondersteunende producten

Wat kun je verder nog doen?

Belangrijk is om op de dagen voor oud en nieuw de wandelroute voor je hond aan te passen. Loop op rustige plekken en vermijd wandelingen in gebieden waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Ga deze dagen lekker voor een uitgebreide wandeling naar het bos, de duinen of het strand. Even het hoofd leegmaken. Dat is voor iedereen goed. Begin bij katten op tijd met de gewenning op de kattenbak zodat je ze rondom oud en nieuw binnen kunt houden. Als dieren tijdens het grote vuurwerk buiten lopen is de kans dat ze door schrik wegrennen en de weg kwijtraken erg groot. Zorg dat je dier gechipt is, of voorzien van een penning zodat hij bij weglopen makkelijk weer terug naar huis kan komen. Geef de dieren op oudjaarsavond voldoende afleiding. Hierdoor zullen ze minder erg hebben in het vuurwerk. 

Ten slotte

Als je dier bang is voor vuurwerk, straf of negeer hem dan niet. Maar geef je dier steun als hij hier behoefte aan heeft. Sommige dieren zoeken een rustig plekje waar ze verblijven totdat het ergste voorbij is. Laat ze dan ook lekker gaan. Geef niet ongewenst troost en dring je niet op. Hoe meer je je dier betutteld, hoe erger de angst wordt. Dit komt omdat je dan bevestigt dat angst goed is. Terwijl je je dier eigenlijk wilt leren dat deze angst niet nodig is. Bevestig rustig en vriendelijk zijn angstig gedrag en stel hem gerust: Er is niets aan de hand, het is goed zo. Afleiding en troost werken vaak beter dan betutteling en belonen van trillen en piepen. Dit kan je doen door een muziekje aan te zetten waardoor de scherpte van de knallen eraf gaat. Doe als afleiding een speurspelletje met je hond in huis of geef hem een lekkere kluif. 

Een bijzondere tak voor de kat

Voor de kat zijn er stokjes die afkomstig zijn van de matatabiboom. Deze boom is familie van de kiwiboom. De gedroogde takjes hebben op katten een bijzondere uitwerking. Deze stokjes bevatten een stofje die op katten een ontspannende werking heeft. Katten spelen ermee, kauwen erop of bijten het kapot. Nadat ze er druk mee geweest zijn slapen de katten vaak diep en ontspannen. En dat is wat we willen op oudjaarsavond.
Als je meer wilt weten over vuurwerkangst en hoe je dit aan moet pakken hebben we een vuurwerkstappenplan. https://www.nmlhealth.com/vuurwerk-stappenplan Met heel veel tips en tricks voor een rustig oud en nieuw.

Ga hier naar de ondersteunende producten