Tranquillo! Over de hond met angst, gedragsproblemen, hyperkinesie en snel overprikkeld raken

Leestijd 4 minuten

Emotionele weerbaarheid bij honden

Honden hebben net als wij mensen een emotionele belevingswereld. Ook al werken deze emoties net iets anders dan bij ons, ze zijn van grote invloed op het gedrag van onze honden. Als pup leert een hond omgaan met alle voorkomende emoties zoals angst, opwinding en frustratie. Het is goed dat een hond al jong met al deze emoties in aanraking komt. Op deze manier wordt er emotionele weerbaarheid ontwikkeld, een manier om met deze emoties om te gaan.

Emotionele veerkracht

Ook bij volwassen honden is emotionele veerkracht belangrijk. Wanneer deze veerkracht niet sterk genoeg is kan een hond last krijgen van mentale problemen. Dit uit zich bijvoorbeeld in gedragsproblemen, hyperkinesie en snel overprikkeld raken. Deze honden zitten zichzelf en het baasje hiermee behoorlijk in de weg. Ze leven eigenlijk aanhoudend ‘op het randje’, hun emmer loopt snel over. Deze dieren kunnen geholpen worden met bouwstoffen die rustgeven. Dit is een mengsel van mineralen en kruiden dat de hond helpt minder hevig te reageren op prikkels van buitenaf. Ook kan het angsten verminderen. 

Wanneer gebruik je deze rustgevende kruiden?

Het supplement kan bij tijdelijke stress maar ook bij langdurig ongemak gegeven worden. Wanneer er mentale problemen zijn zoals trauma, dementie, snelle overprikkeling en extreme bewegingsdrang, kan deze mix helpen de scherpe kantjes eraf te halen. Het zorgt voor meer rust en ontspanning, zonder het dier suf te maken.

Dierenarts Wim de Leeuw van Dierenartsenpraktijk De Biomentor geeft enkele voorbeelden van een geslaagde behandeling met het middel.

”We gebruiken het in de praktijk bij honden die angst hebben voor autorijden of vuurwerk en bij verlatingsangst. Ook bij honden met epilepsie zetten we soms dit kruiden- en mineralenmengsel in. De perioden tussen de epileptische aanvallen kunnen hierdoor toenemen”.

Hij vertelt verder: ”We gebruiken het middel ook als premedicatie, voordat de narcose wordt toegediend. Het helpt de hond rustiger in slaap te vallen”. Omdat de mineralen en kruiden nauwkeurig zijn samengesteld kan het veilig in combinatie met een narcosemiddel gegeven worden.

Reactie van de hond

Het is belangrijk in kaart te brengen hoe de hond op het middel reageert. Omdat het concentratieniveau door deze samenstelling verbetert zal de hond commando’s ook sneller begrijpen. Zijn gedrag en houding, ook thuis, kunnen veel vertellen.

Een hond met een langdurig en hoog stresslevel zal niet één twee drie weer kalmeren. 
“Als de emotionele toestand van de hond al te hevig is dan breekt hij door het middel heen”, aldus dierenarts De Leeuw. Bij langdurig ongemak is dus een combinatie van een supplement met deze ingrediënten met therapie of andere supplementen aan te raden.

Combineren voor een beter resultaat

Omdat het concentratieniveau van de hond verbetert, kan training onder begeleiding van een gedragstherapeut goed aanslaan. Tevens krijg je een beter inzicht in het gedrag van de hond. Thuis kunnen hersenspelletjes gedaan worden. Dit geeft de hond meer zelfvertrouwen en verhoogt de emotionele weerbaarheid. De rustgevende mix kan gecombineerd worden met een activerende druppel voor een versterkend effect. 

De mix aan kruiden en mineralen

Zoekwoorden: tranquillo, rust, angst, overprikkeling, ADHD, hyperkinesie, stress, PTSS, dementie, bewegingsdrank, rusteloosheid, verlatingsangst, trauma, stressdrempel, hypergedrag, hormonen, overmatig/hinderlijk seksueel gedrag, pijn, jeuk, benchrust, hondengedragstherapie, tranquil, epilepsie.