Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Ondersteuning van angstige dieren

Leestijd 4 minuten
Cody, Evelien van der Waa

Het verhaal van Cody

Cody is een gladharige, zwarte, kruising, van ruim vier maanden oud als ik hem zie. Hij komt uit Roemenië. Hij is daar geboren en opgegroeid bij een gezin. Toen hij drie maanden oud was, is hij naar Nederland gekomen via een drie dagen durende busreis. 

Bij zijn nieuwe eigenaar in Nederland gaat het thuis goed: hij blaft als er aangebeld wordt en kan aangehaald worden door de eigenaar. Het probleem van Cody is dat hij buiten helemaal niets wil doen: niet plassen of poepen, vanuit angst. Hij is aldoor heel alert, zijn staartje staat heel laag, hij gaat niet snuffelen en wil graag zo snel mogelijk weer naar huis. Al zijn behoeften doet hij binnen in huis op puppy pads. Toen het mooier weer was heeft hij zijn behoeften ook wel eens op het balkon gedaan. Maar nu het kouder wordt niet meer.

Er is ook al contact geweest met een gedragstherapeut van de stichting waarmee Cody naar Nederland is gekomen. Het advies was om in huis geen plasmatjes meer neer te leggen, maar hem heel goed in de gaten te houden en zodra hij gaat snuffelen hem op te tillen en mee naar buiten te nemen. Vooralsnog werkt dit niet. Hij is buiten te angstig en doet niets. Een extra complicatie is dat de eigenaar in een flat woont en niet meteen buiten bij een grasveldje staat. Mijn behandeling van Cody bestond uit een aantal dingen.

Bloesem remedies 

Ik adviseer om Cody bloesemremedies te geven in een apart waterbakje. Het voordeel van een apart bakje, is dat je dan kunt zien of een dier ervan drinkt. Als dat zo is heeft het dier er ook behoefte aan. Voor Cody kies ik een bekende standaard combinatie van verschillende bloesems (rescue). Deze combinatie zorgt voor rust in noodsituaties. Het werkt op het geestelijk niveau en bevat de volgende bloesem remedies: Rock Rose (bij paniek en schrik), Impatiens (ongeduld en irritatie), Clematis (helderheid van geest), Star of Bethlehem (tegen shock) en Cherry plum (tegen gebrek aan zelfbeheersing).

Bij Cody valt direct op dat hij als een malle gaat drinken van het water met de bloesemremedies en niet meer uit zijn gewone waterbakje. In eerste instantie moet hij daar ook veel meer van plassen, maar later normaliseert dat weer.

Vaste plasplekken maken in huis bij de buitendeur

Ik adviseer, om zolang Cody nog zo bang is buiten, in huis wel 1-2 plasmatjes te laten liggen. Zodat hij daar zijn behoeften op kan doen als dat nodig is en niet zomaar ergens in huis. Het is wel belangrijk om de matjes op een plek te leggen bij een deur naar buiten, zodat Cody leert dat dat de plek is waar je naar buiten gaat voor je behoeften. Als het lukt kun je dan ook de matjes opschuiven naar buiten: op het balkon of op de galerij.

Steun van een andere hond

In sommige gevallen kan het heel veel steun bieden aan een bange hond, jong of oud, als er een andere stabiele volwassen hond mee gaat wandelen. In het geval van Cody kan hij dan leren dat het buiten niet eng is en misschien het gedrag van die hond nadoen, zoals snuffelen. Er zijn een aantal hondjes die Cody leuk vindt. Het samen wandelen helpt wel om wat langer te kunnen lopen, maar niet voor het plassen of poepen buiten. 

Effect van de bloesem remedies

Al na een dag verandert er iets. Cody plast en poept nu op de galerij in plaats van binnen in huis. Ook gaat hij makkelijker mee wandelen buiten. Na een week heeft hij al een paar keer ’s ochtends buiten geplast op de stenen. Hij moet dan echt heel nodig. Overdag doet hij het nog op de galerij, als hij terugkomt van zijn wandeling. Buiten is hij meer aan het rennen en ook in huis wil hij meer spelen. Wat mij betreft allebei goede signalen dat hij zich “vrijer” voelt. Hij neemt nog steeds graag het water met de bloesems erin. 

Na twee weken doet hij alles buiten. Opeens was er een klik bij hem. De eigenaar laat hem nog wel iedere twee uur uit om ongelukjes in huis te voorkomen. Korte wandelingen gaan nu prima, grotere wandelingen vindt hij nog wel een beetje spannend. Het spelen met andere kleine hondjes gaat ook steeds beter. Grote honden vindt hij nog wat spannend. Mijn advies is om hem voorlopig de bloesemremedies te blijven aanbieden en met hem te gaan oefenen/trainen, zodat hij steeds meer dingen leert kennen en daar niet meer bang voor hoeft te zijn.

Bloesemremedies bij stresssituaties

De hierboven genoemde combinatie van bloesems kun je ook heel goed gebruiken bij stresssituaties in huishoudens met meerdere dieren, honden en/of katten. Vaak zie je dat niet alle dieren, die samen in een huis leven, even goed met elkaar kunnen opschieten. Vooral bij katten kan dit “moeten samenleven” in een huis met een ander dier waar je last van hebt, veel stress geven. Het allerbelangrijkste wat je als eigenaar kunt doen in dit soort situaties, is om ervoor te zorgen dat alle katten zoveel mogelijk de kans krijgen om alleen te kunnen zijn als zij dat willen. Dus dat ze niet de hele tijd de andere kat tegen komen. Ook moeten er verdeeld over het huis verschillende plekken zijn waar de katten kunnen eten & drinken en hun behoeften kunnen doen. 

Als extra ondersteuning kun je dan ook bloesems aanbieden in aparte waterbakjes. Dit kan veel rust geven. Wat mij regelmatig opvalt is dat niet alleen de kat die ik behandel er baat bij heeft, maar ook andere dieren in het huishouden. Eigenaren melden vaak dat ook andere dieren in huis, waarvan zij dachten dat zij geen stress hadden van de situatie, toch ook van het water met bloesems gaan drinken. Blijkbaar hebben zij er ook behoefte aan en ervaren zij toch ook enig vorm van stress. De bloesems kunnen veilig langere tijd worden aangeboden. Als er geen behoefte meer aan is, stoppen dieren vaak zelf met het drinken ervan.

Bloesems werken niet altijd

Bloesemremedies werken heel subtiel en mijn ervaring is dat ze niet bij alle dieren werken. Soms doet het helaas helemaal niets. Maar omdat ze zo mooi kunnen werken vind ik het wel altijd de moeite waard om het te proberen. Bij mensen schijnt het ook zo te zijn: de ene mens heeft er veel baat bij en bij de andere mens doet het niets.
 

Meer lezen van Homeopathisch dierenarts Evelien van der Waa? Lees hier!