Uit de praktijk van... Evelien van der Waa, VacciCheck bij katten

Leestijd 4 minuten
Uit de praktijk van.... Evelien van der Waa, VacciCheck bij katten

Bij honden is het inmiddels vrij gewoon om te titeren, maar veel katten eigenaren kennen het nog niet. En dat is jammer. Want het is inmiddels bekend dat de meeste vaccinaties bij honden en katten, veel langer bescherming bieden dan één jaar. 

Het voordeel van titeren?

Het voordeel van titeren is dat je alleen katten vaccineert die het echt nodig hebben. Namelijk alleen de katten met onvoldoende afweerstoffen voor de ziekten waar we in Nederland katten standaard voor vaccineren: Kattenziekte en niesziekte. Vaccineren op basis van bepaling van hoeveelheid afweerstoffen, wordt ook wel “vaccineren op maat genoemd”. 

Wat is titeren?

Titeren is, via een klein beetje bloed van de kat, bepalen of de kat nog voldoende afweerstoffen (=antilichamen) heeft tegen de belangrijkste kattenziektes in Nederland: de Kattenziekte (Panleucopenie, FPV ) en de Niesziekte (Calici, FCV & Herpes, FHV-1). Het fijne van de titertest is, dat de test gewoon op de praktijk zelf ( in huis test) gedaan kan worden. De uitslag kan binnen een half uur bekend zijn (snel test) als de test gelijk na de bloedafname gedaan wordt. In dat geval kun je als eigenaar op de praktijk op de uitslag wachten. Niet iedere kliniek doet het op deze manier.  Sommige klinieken sparen het afgenomen bloed op en voeren de test eens per week uit met meerdere monsters tegelijk, sommige klinieken doen de test alleen op een bepaald moment bijvoorbeeld op het einde van de dag en sommige klinieken hebben speciale titerdagen.  

Blijkt uit de titertest dat jouw kat nog voldoende afweerstoffen heeft, dan hoeft hij op dat moment niet gevaccineerd te worden. De uitslag van de titertest en het advies worden genoteerd in het dierenpaspoort. De meeste kattenpensions in Nederland accepteren een titertest als bewijs van voldoende bescherming (wel even checken of dat voor jouw pension ook geldt). Afhankelijk van de leeftijd van de kat moet er na een bepaalde tijd opnieuw getiterd worden. Bij volwassen katten is dat na 3 jaar.

Onvoldoende bescherming

Heeft jouw kat onvoldoende afweerstoffen, dan is vaccineren wel nodig. Als de uitslag direct bekend is, kan dat meteen gedaan worden en hoef je als eigenaar dan niet nog een keer met je kat naar de praktijk te komen. De kosten van de vaccinatie komen er dan wel bij. Sommige mensen zullen denken “Zonde van je geld, dan betaal je twee keer” Maar dat klopt niet helemaal.  Door de titertest te doen weet je pas zeker of jouw kat voldoende beschermd is tegen Kattenziekte en/of Niesziekte. En soms is dat niet zo en dan is een vaccinatie nodig om weer voor voldoende bescherming te zorgen. Maar heel vaak is het wel zo en ben je weer klaar voor een paar jaar.

Kittens en VacciCheck

Bij kittens kan titeren ook nog op een andere manier gebruikt worden, namelijk om het juiste moment van eerste vaccinatie te bepalen. Kittens hebben namelijk nog afweerstoffen van hun moeder in hun bloed. Zolang deze afweerstoffen nog heel hoog zijn heeft vaccinatie van het kitten zelf geen zin. Als ze laag genoeg zijn en dan pas vaccineert, kun je vaak met een vaccinatie af en minimaliseer je dus het aantal vaccinaties. Het is dan wel belangrijk dat het kitten 3-4 weken na de vaccinatie nogmaals getiterd wordt om te controleren of de vaccinatie wel is aangeslagen. Is dat niet zo dan is een tweede vaccinatie wel nodig. Daarna worden de kittens dan weer op de leeftijd van 1 jaar getiterd.

Alleen gezonde dieren vaccineren

Voor vaccineren in het algemeen geldt dat je alleen gezonde dieren vaccineert. De reden hiervoor is dat het vaccineren een beroep doet op het afweersysteem van de kat. Het vaccin prikkelt het afweersysteem om afweerstoffen en afweercellen aan te maken tegen het virus/virusstukjes uit het vaccin. Voor gezonde dieren is dat geen enkel probleem. Maar voor een ziek dier wel, want het afweersysteem is dan al bezig met de afweer tegen een ander probleem. En kan daardoor niet/minder goed op de vaccinatie reageren.

Katten met chronische klachten

Er zijn helaas heel wat katten met chronische problemen, zoals huidklachten, maagdarmklachten en allergieklachten, die ook om de zoveel tijd gevaccineerd moeten worden. In sommige gevallen kan de vaccinatie helaas aanleiding zijn tot een verslechtering van de chronische klachten. Als je een kat dan kunt titeren en mogelijk niet hoeft te vaccineren is dat heel fijn. Zo voorkom je een onnodige vaccinatie en belasting voor het immuunsysteem.

Oudere katten en extreem bange katten 

Ook voor oudere katten, vanaf 15 jaar en ouder, die hun hele leven al gevaccineerd zijn, kan titeren een uitkomst zijn. Zij hebben vaak een fantastische bescherming en als dat ook uit de VacciCheck blijkt, hebben ze dus op dat moment geen vaccinatie nodig. Voor extreem bange katten is het heel fijn als ze niet ieder jaar naar de praktijk hoeven te komen. Met titeren zou dit dan om de 3 jaar kunnen. Bovendien is voor titeren echt maar een heel klein beetje bloed nodig. Een prikje in het oor is voldoende om een druppeltje bloed te bemachtigen. Er hoeft dus niet perse bloed uit de poot of hals gehaald te worden. Echter iedere dierenarts heeft zijn/haar eigen manier van werken heeft. Wil je weten hoe jouw dierenarts het doet, vraag daar dan van te voren naar.

Katten met onbekende herkomst

Tot slot zijn er ook nog katten waarvan niet bekend is of ze überhaupt gevaccineerd zijn (verwilderde katten) of hoe hoog hun afweerstoffen zijn (asielkatten). Ook bij deze katten is het heel fijn om ze te kunnen titeren en alleen te vaccineren als er sprake is van onvoldoende afweerstoffen. VacciCheck laat namelijk niet alleen zien of het dier wel of niet beschermd is, maar geeft hierin een nuance aan, waarmee de dierenarts de mate van bescherming kan interpreteren. 

Niet alle dierenartsen titeren katten

Omdat titeren nog niet zo bekend is bij katteneigenaren, zetten nog niet alle dierenartsen de VacciCheck in voor katten. Het is dus goed om even na te vragen of jouw dierenarts ook katten titert met VacciCheck of te kijken op de website www.vaccicheck.nl. Daar kan je zien welke dierenartsen titeren met VacciCheck en of ze ook katten titeren. Mocht je eigen dierenarts niet titeren, dan kan je ook alleen voor het titeren naar een andere dierenarts gaan die de VacciCheck wel in huis heeft.

Meer lezen van dierenarts Evelien van der Waa?