Uit de praktijk van...Evelien van der Waa: niezende katten met snot

Leestijd 6 minuten
niezende kat

Verstopte katten met veel snot.

In mijn homeopathie praktijk krijg ik regelmatig katten op consult met klachten van snot en niezen. En dan zoveel dat de kat er echt last van heeft in het dagelijks leven. Deze katten zijn vaak ook benauwd, doordat hun hele neus en -holten verstopt zit met snot. Daardoor hebben ze ook moeite met eten, omdat je niet tegelijk kunt ademhalen en slikken. Bij het niezen, vaak in de vorm van niesbuien, vliegen de spetters snot in het rond. In heftige gevallen heeft zo’n kat ook duidelijk last van “hangerigheid”, net zoals bij mensen die verkouden zijn. 

De reguliere behandeling van de dierenarts bij katten met snot bestaat uit het geven van antibiotica. Dat helpt vaak in het begin snel en goed, alleen zodra de antibioticumkuur over is komen de klachten meestal heel snel weer terug. Als een kat dit al meerdere keren gehad heeft, gaan veel katteneigenaren op zoek naar een meer natuurlijke, weerstand ondersteunende behandeling voor hun kat. Het zijn niet zozeer de bacteriën die het echte probleem vormen, maar eerder de algehele weerstand van de kat.

Chronische niesziekte

Bij katten, met chronische snotproblemen, speelt vaak een niesziekte-infectie uit het verleden, toen ze nog kitten waren, een rol. Eén van de virussen die niesziekte veroorzaakt, het Feline Herpes virus, blijft namelijk latent aanwezig in het lichaam als een kat een niesziekte infectie heeft doorgemaakt. Op momenten van stress en/of verminderde weerstand speelt het virus weer op en ontstaan er opnieuw klachten.

Gras-aar of tumor

Een andere oorzaak voor blijvende snot productie, is dat er in de neus iets aanwezig is dat daar niet hoort en blijvende irritatie geeft. Bekende voorbeelden zijn een grasaartje of een tumor. Deze dingen zijn vaak lastig te vinden bij gewone inspectie van de neus door de dierenarts. Bij de verdenking op een van beiden is daarom meestal aanvullend onderzoek onder narcose nodig, zodat de kat goed onderzocht kan worden. Dit onderzoek onder narcose kan gedaan worden met een sonde en cameraatje in de neus om te kijken wat er in de neus zit. Of met een speciale röntgenfoto van de kop of met een CT-scan/MRI. De laatste optie laat ook heel goed alle holten in de kop zien die in verbinding staan met de neus. Als de holten ook snot bevatten, komt de oorzaak voor blijvende snotvorming uit de neus.

Natuurlijke mogelijkheden om de weerstand te verhogen

Omdat deze problemen vaak al langere tijd spelen, maanden tot jaren, zijn dit niet de makkelijkste patiënten om te behandelen. Wel zijn er verschillende natuurlijke mogelijkheden om de kat te ondersteunen en de algehele weerstand te verhogen.

Een oude bekende op dit gebied is L-Lysine, een aminozuur dat helpt bij de afweer tegen virusinfecties. Je geeft dit als poeder langere tijd over het voer. Een andere oude bekende is de plant Echinacea purpura die een positief effect heeft op de weerstand in het algemeen door het laten toenemen van het aantal witte bloedcellen. Ook dit geef je langere tijd, vaak als druppel.

Planten met een goed effect bij luchtwegklachten

Naast de Echinacea zijn er nog meer planten die vooral bij voorste luchtwegklachten een positieve werking hebben en vaak samen worden ingezet in een combinatiepreparaat. Dat zijn de gewone vlier (Sambucus nigrum), Pau d’arco, Smalle weegbree (Plantago lanceolata), Indiaas longkruid (Justicia adhatoda) en Waterhennep (Eupatorium perfoliatum). 

Van de gewone vlier, sambucus nigrumgewone vlier is bekend dat het goed is voor de luchtwegen en de slijmvliezen. Pau d’Arco bevordert de natuurlijke afweer en verhoogt de weerstand tegen bacteriën en schimmels. Smalle weegbree werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Indiaas longkruid wordt al heel lang gebruikt in India, bij klachten van astma en hooikoorts. Het zorgt voor een verwijding van de luchtwegen en is slijmoplossend. Waterhennep tot slot verhoogt de weerstand en werkt ook slijmoplossend. Dit soort combinatiepreparaten moet je minimaal drie weken gebruiken om te zien of de kat er baat bij heeft.

Enkelvoudige homeopathie

Daarnaast ga ik bij katten met chronische snotproblemen altijd opzoek naar een enkelvoudig homeopathisch middel dat aansluit bij het hele verhaal van de kat. Dus niet alleen bij het snotprobleem, maar ook bij het karakter en andere persoonlijke kenmerken van de kat. Bij een positieve reactie op een homeopathisch middel zie je dat de kat zich beter voelt, ook al is het snot niet meteen verdwenen. Op de langere termijn zie je dan dat ook het snot grotendeels verdwijnt en dat de kat zonder klachten en zonder antibiotica door het leven kan gaan.

Het verhaal van kat Roel

Roel is een gecastreerde, Europese korthaar kater van 15 jaar oud als ik hem voor het eerst zie op film. Omdat Roel van een lieve kroelkat verandert in een monster bij de dierenarts en omdat een dierenartsenbezoek hem heel veel stress geeft, doe ik het consult van Roel via de telefoon in combinatie met een filmpje. 

Roel heeft dan al 5 jaar last van steeds terugkerende verkoudheden en oorklachten. Hij heeft veel last van snot. Als hij van de eigen dierenarts antibiotica krijgt, knapt hij enorm op. Maar zodra de kuur klaar is komen de klachten weer terug. Het is wenselijk dat er van Roel een CT-scan gemaakt wordt van zijn kop, om erachter te komen waarom de ontstekingen steeds terugkomen. Maar omdat Roel zo bang is bij dierenarts, wil de eigenaar dat liever nog even parkeren. Ik spreek af dat we kijken wat natuurlijke ondersteuning voor Roel kan doen, maar als dat niet voldoende effect heeft, er toch een CT-scan gemaakt gaat worden.

Voorgeschiedenis van Roel

Roel is op 4-jarige leeftijd bij de eigenaar gekomen samen met zijn broer via het asiel. Al snel bleek hij blaasgruisproblemen te hebben en hij is toen met spoed geopereerd aan een verstopping. Daarna is hij heel agressief geworden bij dierenartsen. Een paar jaar later begonnen de verkoudheidsklachten: snot en niezen. Op de plek waar hij in de vensterbank ligt is het hele glas vies van zijn snot. Omdat het snot zijn neus verstopt hoor je hem ook piepen en snurken. Soms ademt hij met zijn bek open. Ook moet hij tijdens het eten af en toe stoppen om adem te halen. Hij neemt ook bepaalde houdingen aan als hij ligt, om beter te kunnen ademen. Als hij langer last heeft van veel snot, gaat hij ook met zijn oor schudden. 
Roel heeft vooral last van het snot als hij iets gaat doen: van buiten naar binnen lopen en na het eten. Hij krijgt dan echt niesbuien. Hij slaapt veel en dan niest hij niet. Je hoort hem wel snurken. Af en toe moet hij hoesten. Het lijkt dan soms wel of hij stikt en hij maakt dan veel kabaal. Daarna is er niets meer aan de hand.

Behandeling van Roel

Roel heeft van mij het combinatie preparaat van verschillende planten gekregen en een homeopathisch middel dat bij zijn hele verhaal past. Wat daarna het meeste opviel was dat hij “ meer zichzelf werd” en weer meer ging rondlopen en stoute dingen doen. Het snot is niet helemaal weggegaan en ook het hoesten is er nog af en toe, maar ondanks dat heeft hij weer meer plezier in zijn leventje. Het snot/hoestprobleem is nu op een acceptabel niveau en hij heeft geen antibiotica meer nodig gehad.

Meer lezen van Homeopathisch dierenarts Evelien van der Waa? Lees hier!