Gedragstherapie bij dieren is de laatste jaren steeds normaler geworden en steeds meer eigenaren maken daarom de gang naar een gedragstherapeut wanneer hun dier een gedragsprobleem vertoont. Het kan een bijdrage leveren om gedragsproblemen bij dieren te verhelpen of te verminderen. Honden, katten en paarden kunnen om verschillende redenen problematisch gedrag vertonen en zijn allen geenszins goed voor de gezondheid van het dier en de relatie tussen dier en eigenaar. Gedragstherapie helpt daarom niet alleen om het probleem aan te pakken, maar draagt ook bij aan een betere band tussen dier en eigenaar.
Wanneer kiezen voor gedragstherapie?
Sommige gedragingen zijn heel natuurlijk gedrag en worden door eigenaren als storend ervaren. Denk hierbij bv. aan blaffen (hond) of krabben aan de bank (kat). Andere gedragingen, zoals agressie, verlatingsangst en angst tasten ook het welzijn van het dier aan. Gedragstherapie kan dan nodig zijn om het gedrag om te buigen naar gewenst gedrag waarbij het dier zich ook fijner voelt. Wanneer neem je contact op met een gedragstherapeut:
Honden:
- Angst voor harde geluiden of nieuwe omgevingen
- Agressie naar andere honden of mensen
- Overmatig blaffen of janken
- Verlatingsangst
- Onzindelijkheid
- Trekken aan de lijn
Katten:
- Onzindelijkheid of sproeigedrag
- Krabben aan meubels
- Angst voor bezoek
- Overmatig miauwen
- Agressie tegen soortgenoten of mensen
- Overmatig likken of plukken van vacht
Paarden:
- Angst of paniek bij nieuwe situaties
- Luchtzuigen of weven
- Moeite met trailerladen
- Vluchtgedrag tijdens het rijden of leiden
- Agressie naar mensen of andere paarden
Wanneer een dier gedragsproblemen vertoont, is het belangrijk om medische oorzaken eerst uit te sluiten. Een dierenarts kan controleren of er geen fysieke klachten zijn die het gedrag verklaren. Als de oorzaak gedragsmatig is, kan een professionele gedragstherapeut helpen door het dier te observeren en een op maat gemaakt behandelplan op te stellen.
Gediplomeerd gedragstherapeut
Gedragstherapie is een vak en vereist scholing en ervaring.
Een gediplomeerd gedragstherapeut heeft niet alleen kennis van diergedrag, maar ook van de leerprincipes en medische oorzaken die van invloed kunnen zijn op het gedrag. Door samen te werken met een professional voorkom je misinterpretaties van het gedrag van je dier en vergroot je de kans op een succesvolle behandeling. Een ondeskundige aanpak kan het probleem juist verergeren en het vertrouwen van het dier schaden. Daarom is het raadzaam om te kiezen voor een gediplomeerd gedragstherapeut die geregistreerd is bij een erkende beroepsvereniging. Ben je op zoek naar een gediplomeerd gedragsdeskundige, dan kun je terecht bij:
www.kattengedragstherapeuten.nl (kat)
www.nvgh.nl (hond)
www.sppd.nl (hond, kat en paard)
Natuurlijke supplementen ter ondersteuning
Naast training en gedragsaanpassingen kunnen natuurlijke supplementen een waardevolle aanvulling zijn op gedragstherapie. Deze producten kunnen helpen bij het ondersteunen van een evenwichtige gemoedstoestand en het verminderen van stress.
Je kunt herbij bv. denken aan Bachbloesems of een kruidenmix met o.a. hop, l-tryptofaan en magnesium. Deze natuurlijke ondersteuning kan dieren helpen om beter met emoties om te gaan en kunnen ondersteuning bieden bij stress, angst of onzekerheid.
Door natuurlijke ondersteuning te combineren met gedragstherapie, kan het leerproces van het dier versneld worden. Het dier zal zich veiliger voelen en daardoor sneller nieuw gedrag aanleren.
Conclusie
Gedragstherapie biedt een effectieve oplossing voor gedragsproblemen bij honden, katten en paarden. Het helpt dieren beter om te gaan met hun omgeving en bevordert de band met hun eigenaar. Door gedragsbegeleiding te combineren met natuurlijke ondersteuning kan de effectiviteit van therapie vergroot worden. Dit zorgt ervoor dat zowel dier als eigenaar een prettiger en meer ontspannen leven kunnen leiden.
Als je dier last heeft van gedragsproblemen, is het raadzaam om een gediplomeerde gedragstherapeut te raadplegen en te kijken naar ondersteunende natuurlijke producten die kunnen bijdragen aan een positief resultaat.
Heb je vragen of wil je een advies op maat aanvragen, we helpen je graag!