Voorkom onnodig ontwormen bij je hond of kat
Jarenlang werd het als standaardadvies gegeven: “Ontworm je hond of kat elke maand, of in elk geval vier keer per jaar.” Voor de zekerheid. Uit gewoonte. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je met een ontwormmiddel geen wormbesmetting voorkomt. Je bestrijdt alleen wormen die al in het dier aanwezig zijn.
Kortom: ‘preventief ontwormen’ bestaat helemaal niet.
Wat doet een ontwormmiddel eigenlijk?
Een ontwormmiddel doodt wormen die zich op dat moment in het maag-darmkanaal van het dier bevinden. Het verwijdert dus een bestaande besmetting, maar heeft geen langdurige beschermende werking. Zodra je hond of kat daarna opnieuw een wormeneitje opneemt, kan hij gewoon weer besmet raken. Dat kan dus een dag na de wormenkuur al zijn!
Je voorkomt dus geen besmetting – je verhelpt er hooguit eentje. En als je dier op dat moment helemaal geen wormen heeft, geef je dus medicatie, die schadelijk is, helemaal voor niks met alle gevolgen van dien.
Zijn wormen dan geen probleem?
Wormen kunnen zeker gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij jonge, oude of verzwakte dieren. Denk aan:
- Vermagering ondanks goede eetlust
- Doffe vacht
- Braken of diarree
- Jeuk rond de anus
- Bij ernstige besmettingen: bloedarmoede of verstoppingen
Sommige wormsoorten zijn bovendien zoönotisch – dat wil zeggen: overdraagbaar op mensen. Dit alles maakt het des te belangrijker om op een gerichte, bewuste manier met wormbestrijding om te gaan.
Welke dieren lopen het meeste risico?
Het is belangrijk te beseffen dat elk dier een ander risico loopt om besmet te raken met wormen.
Bijvoorbeeld:
-
Binnenkatten die geen rauw vlees eten en niet jagen, lopen weinig risico. Testen eens per jaar is dan vaak voldoende.
-
Honden die buiten loslopen, contact hebben met andere dieren of ontlasting van andere honden onderzoeken, lopen meer risico. Dan is testen 2–4 keer per jaar aan te raden.
-
Katten die jagen of rauw vlees krijgen, lopen vooral risico op lintwormen. Regelmatig testen én goede vlooienbestrijding is dan belangrijk.
Ontlastingsonderzoek
Het alternatief voor blind ontwormen is het doen van een ontlastingsonderzoek op wormeieren. Hierbij wordt de ontlasting van je hond of kat onderzocht op aanwezigheid van parasieten.
Er zijn diverse testkits beschikbaar, waaronder:
- Algemene wormenonderzoeken
- Giardia-tests
- Combinatiekits die in één keer op meerdere parasieten testen
Deze kun je vaak gewoon thuis uitvoeren en opsturen naar een laboratorium. Zo weet je of ontwormen écht nodig is.
Natuurlijk ondersteunen
Naast reguliere ontwormmiddelen kun je ook kiezen voor natuurlijke ondersteuning van het maagdarmkanaal.
PUUR Parasitus is een kruidensupplement dat bijdraagt aan een darmmilieu dat onaantrekkelijk is voor wormen en andere ongewenste gasten. Het is geen vervanging voor een reguliere behandeling bij een besmetting, maar kan wél helpen bij het preventief ondersteunen van de weerstand tegen parasieten.
Zeker bij dieren die gevoelig zijn, of waar je liever niet te vaak reguliere ontwormmiddelen voor gebruikt, is dit een waardevolle aanvulling.
Conclusie
‘Preventief ontwormen’ klinkt logisch, maar is het eigenlijk niet. Je voorkomt geen besmetting door standaard een ontwormmiddel te geven. Wat je wél kunt doen, is:
- Regelmatig ontlasting laten onderzoeken
- Alleen behandelen als dat nodig is
- En waar mogelijk ondersteunen met natuurlijke middelen zoals PUUR Parasitus
Zo werk je op een verantwoorde manier aan de gezondheid van je hond of kat – én help je onnodig medicijngebruik te beperken.