EPA en DHA bij osteoartritis (OA) bij katten

Bij NML adviseren we al ruim 15 jaar over de toepassing van geconcentreerde Omega-3 visolie bij bewegingsproblemen van hond en kat. Zowel humaan als veterinair is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking. De belangrijkste bestanddelen van de olie, de vetzuren EPA en DHA werken niet alleen ontstekingsremmend maar zorgen ook voor souplesse, deze vetten maken de celmembranen weer soepel.

In de serie bewegingsproblemen bij honden en katten trappen we daarom af met een stukje van dr. R. J. Corbee specialist Clinical Nutrition Gezelschapsdieren van de Faculteit Diergeneeskunde. Wij bij NML health juichen het toe dat er in Utrecht steeds meer oog is voor de effecten van aanvullingen op de voeding. Tot op heden werd er steeds geroepen, alles zit al in een goede honden- of kattenbrok, ook vetzuren. Daar zijn wij het niet mee eens. Als je dier slecht beweegt ga je geen extra voer geven toch? Dan suppleer je naar behoefte met een scheutje goede visolie over het voer! Lees meer over de bewezen effecten van EPA en DHA bij osteoartritis (OA) bij katten, van R.J. Corbee:

Bij oudere honden is OA een veelvoorkomende ziekte, welke gemakkelijk wordt herkend (bijvoorbeeld kreupelheid, moeilijk uit de mand komen, minder gemakkelijk/niet meer in de auto springen). Meerdere behandelingsmogelijkheden zijn goed onderzocht en worden veelvuldig toegepast in de praktijk. In een recent onderzoek is aangetoond dat OA ook zeer vaak voorkomt bij oudere katten, echter de symptomen zijn veel subtieler (meer slapen, minder bewegen, minder interactie met de eigenaar, naast de bak poepen, minder goede vachtverzorging). Eén van de voedingsstoffen met bewezen effecten op OA bij honden zijn de meervoudig onverzadigde lang keten omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) Deze vetzuren verminderen de ontstekingsreacties in de gewrichten. In een dubbel-blinde placebo-gecontroleerde cross-over studie is aangetoond dat katten met OA verbeteren wanneer EPA en DHA worden gegeven.

Ronald J. Corbee, Mieke M.C. Banier, Chris H.A. van de Lest, Herman A.W. Hazewinkel, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2013; Volume 97, Issue 5, Pages 846-853