Hoe zit het nu met de eikenprocessierups?

Leestijd 2 minuten

In de zomer van 2019 hadden veel mensen en dieren in Nederland acuut last van huid, luchtwegen en ogen: jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid, verdikking en benauwdheid. Een vervelend iets, wat ook niet snel vanzelf overging. 

Een ‘hype’ aan klachten

De brandharen van de eikenprocessierups waren de boosdoener. De telefoon bij NML stond roodgloeiend met vragen van zowel professionals als diereigenaren hoe dieren te ondersteunen met deze klachten. Uiteraard hebben wij producten die de klachten ondersteunen. NML zou NML niet zijn om deze vraag met beide handen aan te pakken en is direct aan de slag gegaan om een breed inzetbaar product te ontwikkelen om dier en mens tijdens deze maanden waarin de rupsen actief zijn te ondersteunen. 

The making off…

Met een groep dierenartsen en -therapeuten zijn we tot een samenstelling van ingrediënten gekomen en begin 2020 was daar de eerste batch producten om te testen. Deze batch is veelvuldig uitgezet onder dierprofessionals en diereigenaren en de resultaten hebben er voor gezorgd dat we in 2021 nieuw product PUUR Bombyx hebben geïntroduceerd. Bombyx? Yes, we hebben het beestje bij de naam genoemd: Bombyx processionea is de Latijnse naam voor de eikenprocessierups, vandaar de naam PUUR Bombyx.

Hoe zet je PUUR Bombyx in?

Zet direct bij contact met de brandhaartjes van de eikenprocessierups PUUR Bombyx in. Ook wanneer de hond / het dier een rups heeft opgegeten. 

Een reactie? 

Geef het eerste anderhalf uur: ieder half uur 5 druppels, dus 15 druppels totaal. Daarna 2 x daags 5 druppels tot de reactie verdwenen is. De druppels toedienen op schoon mondslijmvlies. Het liefst met een spuitje direct in de mond/bek en minimaal een halfuur voor- of na de maaltijd. Geef nog een paar dagen nadat de reactie helemaal weg is. Uit de evaluatie van de gebruikers hebben diereigenaren de druppels naast inwendig gebruik, ook uitwendig toegepast. 

Knallende resultaten

Door Meike: Ik heb de druppels zelf gebruikt en zag effect binnen 1 week. Ik durf niet goed te zeggen of dit volledig kwam door de druppels want ik ben ook de rupsen gaan vermijden, maar de reactie verdween. En best snel ook.

Door Vicky: Extreme kriebels had ons paard vorig jaar voordat we aan de test meededen. Met name aan staart en achterhand: steeds willen krabben, loperig worden, continu willen rollen... De staart bleef helaas niet in tact. Gelukkig werd ik benaderd door NML en zijn we deze druppels gaan geven. Een verbluffende reactie aan rust na pas 30 minuutjes na het geven. Acceptatie was prima. Reactie was weg, aangedane plekken waren nog wel een tijdje zichtbaar maar ook dat verdween snel. We hebben dit product gecombineerd met een vliegendeken.

Door T. Gerards: We hebben ze gebruikt bij onze hond na contact met de brandharen. Reactie in de oren, nek en op de borst. Het fysieke ongemak nam snel af, het krabben vrijwel direct. Het herstel van de plekken heeft nog wel eventjes geduurd.

En toen was het stil

Na de enorme overlast en de vele vragen voor een oplossing voor de klachten in 2019, was het in 2020 en 2021 vele malen rustiger. Er waren aanzienlijk minder gezondheidsklachten onder mensen* en ook beduidend minder bij dieren. Gezien de weersomstandigheden in het voorjaar waren er gewoonweg minder nesten en dus minder dwarrelende brandharen in de maanden juni, juli en augustus. De klachten die er waren, kwamen voor in gebieden met de meest besmette eikenbomen waar de plaagdruk het hoogst was.

De boswachter uit de Utrechtse Heuvelrug 

Wij hebben ons laten vertellen dat we dit jaar weer meer overlast kunnen verwachten van de eikenprocessierups. De huidige weersomstandigheden zijn voor de eikenprocessierups ideaal. Vanaf het begin van de ontwikkeling (april t/m half mei) tot aan het derde larvestadium maken de eikenprocessierupsen nog geen nesten. In het vierde larvestadium (ongeveer vanaf tweede helft mei) gaan zij zich verzamelen om te nestelen. Dan ontstaan spinsels op de plekken waar de rupsen hun nesten beginnen te bouwen. Vanaf begin juli gaan de rupsen verpoppen. De brandharen blijven achter in de nesten en worden door de wind verspreid.  

De boswachter uit de Utrechtse Heuvelrug geeft aan wel al het e.e.a. aan activiteit te zien in de eikenbomen. De rupsen zijn in ieder geval beland in het stadium waarin ze horen te zitten om straks te kunnen verpoppen begin juli. 

Direct geven

Wil je straks gelijk iets in kunnen zetten en heeft je dier eerder gereageerd op de brandharen? Weet dat PUUR Bombyx er is of haal hem vast in huis. Direct de behandeling starten na een reactie is altijd effectiever. De houdbaarheid van de druppels is 5 jaar.