Hond mee op vakantie. Waar moet je allemaal aan denken?

Leestijd 3 minuten

Nederlanders trekken er graag op uit. Een weekendje in eigen land of op vakantie naar het buitenland. Honden zijn onderdeel van het gezin en tegenwoordig mag de hond steeds vaker gezellig mee op reis. Om dit soepel te laten verlopen is het belangrijk de vakantie goed voor te bereiden.

Wettelijke regels

Vraag aan een dierenarts advies over de wettelijke regels van de vakantiebestemming. Voor reizen binnen de EU is een Rabiës vaccinatie nodig en in veel landen is een behandeling tegen parasieten verplicht. Dit bezoek aan de dierenarts loont zich dan ook zeker om een VacciCheck uit te laten voeren om de beschermingsstatus van de hond zeker te weten. Laat de dierenarts ook onderzoeken op welke locatie in het lichaam de chip zich bevindt en of deze nog goed afgelezen kan worden. Vergeet niet meteen te controleren of de chipgegevens nog kloppen. Check de chip hier.

Muilkorf nodig?

Neem de weken voor de vakantie de tijd om regelmatig kleine oefeningen te doen ter voorbereiding op de vakantie. Wij denken er niet aan, maar in veel Zuid Europese landen is het dragen van een muilkorf op bepaalde plaatsen verplicht. Door dit thuis regelmatig te oefenen zal de hond minder stress ervaren als hij er een om moet. Wanneer de hond onverwachts naar een dierenarts moet krijgt hij daar soms een muilkorf om. De hond heeft dan al veel stress, dus dan is het extra fijn als de hond er al bekend mee is. Neem een paar weken de tijd voor deze training.

Muilkorftraining

 • Leg een snoepje in de muilkorf en laat de hond het snoepje eruit pakken.
 • Dit oefen je enkele dagen een paar keer per dag. Maak van de muilkorf iets leuks!
 • Als dit goed gaat dan doe je de muilkorf een paar seconde om. 
 • Doe de muilkorf af op het moment dat de hond rustig is. 
 • Ga met de hond naar een rustige plek waar hij zich veilig voelt.
 • Oefen ook hier het omdoen van de muilkorf.
 • Bouw de tijd dat de hond de muilkorf om heeft langzaam uit. Soms zal het een periode even wat minder gaan, doe dan een stap terug. Een paar seconde ontspannen de muilkorf dragen is voor de hond al een goed leermoment.

Autorijden

Niet alle honden houden van autorijden, dit heeft vaak te maken met de schommelingen, onrust en teveel prikkels voor het evenwichtsorgaan. Een supplement met glycyrrhiza glabra, magnesiumcarbonaat en zingiber officinale geeft rust tijdens reis. De behandeling gaat wel gepaard met een duurzame training.

Bekijk het stappenplan hier

Onzekere hond

Honden zijn gewoontedieren. Ze kennen precies de routine van hun eigenaar. Als jij eraan denkt om de hond te gaan uitlaten, staat de hond vaak al klaar om naar buiten te gaan. Op vakantie is alles anders. Niet alleen de locatie is nieuw, maar ook het baasje gedraagt zich anders. Sommige honden hebben hier moeite mee en kan een vakantie juist veel stress geven.

Dit herken je aan stresssignalen zoals:

 • veel gapen
 • krabben
 • zichzelf verstoppen
 • of juist overactief zijn
 • sommige honden hebben door stress minder eetlust 

Kruidenmix

Om deze hond te helpen is het verstandig om een periode voor de vakantie te starten met een mix van kruiden dat het dier helpt te ontspannen. Het kan de hond helpen zich meer ontspannen te voelen en beter met prikkels om te gaan. De dagen voor de vakantie merkt de hond alle voorbereidingen (en stress bij de eigenaar) al op. Start daarom ruim op tijd, zodat het supplement zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Mocht op tijd starten niet meer lukken, dan werkt het supplement ook als je op de dag van vertrek begint, het haalt altijd de scherpste kantjes ervan af. Geef in dit geval een iets hogere dosering. Ga gerust de vakantie door met geven indien nodig. 

Fijne herinnering

Twijfel je of de hond een supplement nodig heeft? Door een natuurlijk product te geven wat ontspannend werkt helpt je de hond beter om te gaan met nieuwe leermomenten. Door deze ontspannen te ervaren zal de hond positieve herinneringen hebben aan het van huis weg zijn. Een volgend uitstapje of vakantie is daardoor minder stressvol voor de hond.

Voor extra resultaat kan het rustgevende supplement samen worden ingezet met een activerende druppel.

Tijdens periodes van stress is het zinvol een dier extra omega-3 te geven. Daarin zit EPA/DHA. Dit zorgt voor een betere verbinding in de hersenen en draagt bij aan een goed leervermogen. Dieren worden wat helderder in hun koppie en kunnen daardoor beter met stressvolle situaties omgaan.

Vertrouwde rustplaats

Zorg dat de hond op vakantie een eigen plekje heeft. Neem een fijn dekentje of kussen mee wat hij van huis al kent. Honden ruiken dan hun vertrouwde geur, dit geeft houvast op de onbekende locatie. Honden hebben veel slaap nodig per dag. Een volwassen hond rust ongeveer 18 uur per dag. Help de hond om voldoende rust te nemen, zodat hij tijdens de slaap alle opgedane prikkels goed kan verwerken.

Eerste hulp bij ongemakken

Liever natuurlijk niet, maar als het gebeurd dan wil je zelf eerste hulp kunnen bieden voordat je naar een dierenarts gaat als dat . Voor hetzelfde geldt bevinden jullie je op een plek waar je ook wat verder van de 'bewoonde' wereld bent en hoe handig is het dan als je een klein eerste hulp pakketje mee in je tas hebt. Denk bijv. aan een kit waar producten inzitten voor de huid, darmen, soepele beweging en acute stress.