Lelies: prachtige bloemen maar gevaarlijk voor katten!

Leestijd 3 minuten

Lelies: prachtige bloemen maar gevaarlijk voor katten!

Het is al jaren bekend dat lelies giftig zijn voor katten. Er schijnen nu stuifmeelvrije lelies te zijn en deze worden bestempeld als een ‘veilige’ optie voor kattenbezitters. Maar helaas zijn alle delen van de lelie giftig, niet alleen het stuifmeel. Een stuifmeelvrije lelie is dus niet veilig voor katten en het advies voor katteneigenaren om lelies te mijden blijft onveranderd.

De lelie is een mooie en geurende bloem en prijkt in menig boeket en bloemstuk. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van het gevaar dat ze vormen voor katten. Lelies veroorzaken ernstige nierschade bij katten. Dat geldt overigens niet voor honden en het mechanisme waardoor deze mooie bloem mogelijk dodelijk is voor katten, wordt niet volledig begrepen.

Welk type lelie veroorzaakt een probleem?

Lelies, met name alle soorten Lilium (echte lelie) en Hemerocallis (daglelie) zijn giftig voor katten. Het is belangrijk om te weten dat veel planten lelie in hun naam hebben zoals lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), vredeslelie (Sthiphyllum species) en calla of aronskelk (Zantedeschia aethiopica). Deze planten kunnen verschillende toxische effecten hebben, maar het zijn specifiek Lilium en Hemerocallis die hier worden besproken (tabel 1).

Wetenschappelijke naam

Gemeenschappelijke naam

Hemerocallis species

Daglelie

Lilium x asiatica 

Aziatische lelie

Lilium x asiatica americana

 

Lilium candidum 

Madonnalelie

Lilium hydridum

Oriëntaalse lelie

Lilium lancifolium (Lilium tigrinum)

Tijgerlelie

Lilium longiforum

Aziatische lelie

Lilium orientalis

Oriëntal Lelie

Lilium regale

Koningslelie

Lilium speciosum

 

Lilium rubrum 

Rubrumlelie

Lilium umbellatum

 

 

Heeft je kat (vermoedelijk) van een giftige plant gegeten en vertoont hij vreemde symptomen, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.