Liever voorkomen dan genezen: Wat te doen met teken, ze zijn er het hele jaar?

Leestijd 3 minuten

Ambassadeur

Katja Slippens van Blazing Amber Training is al sinds 2016 een ambassadeur in hart en nieren. De topsport die zij bedrijft met haar honden vraagt om extra's en suppleren op maat met NML producten sluit helemaal aan bij haar visie. Katja deelt haar ervaringen dan ook graag en dit keer gaat haar blog over een duurzame en veilige bescherming met de producten van STOP! Animal Bodyguard. 

Het hele jaar door

Die vervelende teken ook. Wat te doen tegen teken, ze zijn er het hele jaar. Tijdens de kerstvakantie, in het voorjaar, najaar en zeker nu weer met deze mooie zomerse dagen.

Maatregelen die bij je passen

Ik tref mijn maatregelen tegen dat ongedierte, maar ik ben mij nu ook meer bewust van de gevaren van de  middeltjes die ik “vroeger “gebruikte. Dat waren middeltjes die je op de huid in de nek druppelde of een band die lang chemicaliën liet opnemen in de huid. Sommigen waren wel zes maanden goed voor bescherming tegen teken en vlooien, er zijn nu zelfs ook middeltjes die de hond inneemt. 

Gif voor de parasiet is ook gif voor je hond

Als het ongedierte dan van het bloed van de hond drinkt dan sterft het. Dat zette mij toch aan het denken. Want dan is het bloed toch vergiftigd?? Dan is toch je hond vergiftigd?? Dan heeft de parasiet toch al zijn ziektes verspreidt als hij pas na 24 uur sterft? Wat voor de parasiet slecht is dat kan toch niet voor de hond goed voor de gezondheid zijn?

Teveel alarmbellen

Er zou toch een reden moeten zijn waarom een levend wezen aan die middeltjes sterft? Mij viel ook op dat je het niet in de buurt van grondwater mocht gebruiken, of de band bij het zwemmen af moet doen zodat de vissen er niet mee in contact komen en goed je handen wassen na toediening als advies. Ik druppel/ leg het op mijn hond maar moet ervoor zorgen dat ik het niet op mijn huid krijg? 

Waarom gif als het plantaardig ook kan

Ik kwam STOP! tegen, een plantaardige vloeistof die je ook op de hond uitspreidt, het rook lekker en was makkelijk toe te passen. Er stonden geen waarschuwingen op dat het niet in de buurt van drinkwater mag zijn of dat je goed je handen moest wassen bij aanraking.

Essentiële oliën geschikt voor hond, kat, konijn, fret, cavia, hamster en zelfs zogende moeder dieren en jonge dieren. Dus maar uitproberen, jaren geleden alweer, maar ik ben nog steeds blij met dit middeltje. 

Toepassen op maat én op gevoel

Ik gebruik het heel relaxed eigenlijk, pas als ik verwacht naar gebieden te gaan waar ik teken kan treffen dan smeer ik de honden even in. Eens in de drie weken in hoogseizoen. Een geurige massage. Waar ik woon komen namelijk amper teken voor, de tekenkaart van Nederland heeft daarin helemaal gelijk. Maar buiten mijn woonomgeving zijn de teken een stuk meer aanwezig. Ik ben wel eens in versnelde pas het bos in Drenthe uitgelopen nadat ik even had gerust op een bankje en de teken als uit een horror movie op mij af zag komen rennen. Ieks!, nachtmerries kan je daarvan krijgen!

Samen beschermd eropuit

Maar zoals gezegd, voordat ik nu wat langer op pad ga met de honden krijgen ze een lekkere massage met STOP! en vlak voor we een wandeling gaan maken gebruik ik STOP! ProtecTick. En spray ik ook even mijn eigen benen in voor de zekerheid. In tekentijd is dat elke twee of drie weken met de druppels en dan voor elke wandeling in het bos even de spray. Nu was mijn ervaring met de oude middeltjes die ik gebruikte dat er toch wel eens een teek op mijn hond vast zat, en ja helaas gebeurt dat met de druppels van STOP! ook een enkele keer. Maar die neem ik voor lief, wetende dat mijn honden geen gif krijgen. Als een teek echt honger heeft dan wil hij wel eens heel hardnekkig zijn. Maar bij keuze gaat hij toch liever achter een makkelijkere prooi aan. Ik controleer toch na een wandeling de honden grondig. En mijzelf net zo. Het voordeel van STOP! Extra ProtecTick vind ik, is dat ook de muggen en andere plaag geesten liever naar iemand anders vliegen om te gaan plagen. Wij hebben onze zomer STOP! al klaar liggen.

Op naar de vakantie!

Deel je Katja haar gedachten? Bekijk dan hier de producten die zij gebruikt