Wanneer geef je een multi vitamine- en mineralensupplement aan je paard?

Leestijd 2 minuten
paard eet hooi

Wanneer geef je een multi vitamine-en mineralensupplement?

Veel paarden krijgen zowel krachtvoer als ruwvoer te eten. Maar zit hier eigenlijk wel alles in? In veel gevallen voorziet het rantsoen van je paard niet in de totale vitaminen- en mineralenbehoefte. Dit kan komen door dat het hooi wat ouder is en daardoor zijn voedingswaarde verliest maar ook als zijn voer voornamelijk uit granen bestaat, of in het geval dat een paard onvoldoende ruwvoer in de vorm van goed hooi krijgt. Zorg altijd voor de goede balans tussen belasting, zoals sport en koud weer en belastbaarheid, dat is de conditie van je paard.

Vitaminen tekort?

Hoe herken je de kleine ongemakken die ontstaan door een vitaminen-mineralen tekort?

  • Lage weerstand, verkouden
  • Slechte vacht
  • Zand en mest eten
  • Slechte hoeven
  • Minder eetlust
  • Slechte mest
  • Spanning in het lijf

Weerstand op peil houden

Soms is het nodig om de weerstand van je paard te ondersteunen. De weerstand op peil houden om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Om dit te bereiken is het belangrijk om de juiste vitaminen en mineralen te geven als supplement bij de voeding.
Je weet immers niet of het hooi dat er o zo lekker uitziet en heerlijk ruikt ook wel de juiste vitaminen en mineralen voor je paard bevat. Je kunt het ruwvoer natuurlijk laten analyseren. Zo kom je er achter of het nodig is om extra te suppleren.. 
Vitamine A kan je paard maken uit caroteen in gras, luzerne en wortel. Hoe groener het gras, des te meer caroteen. Vitamine D zit in zongedroogd hooi. De Vitamines B, C en K kan je paard in principe zelf aanmaken. Bladrijk groen en gras bevatten vitamine E. Maar tijdens het drogen daalt het vitamine E gehalte en dat gebeurt ook bij het verpakken in plastic.
Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met het geven van extra vitaminen en mineralen. Je ervaart dan vanzelf de positieve werking op de ongemakken. Bloeit je paard op? Blijf het dan vooral geven.

Waar moet je voor kiezen?

Let bij de keuze van zo’n multi vit supplement op het totale pakket van vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft. In de vorm die je paard ook goed op kan nemen.

Wanneer je regelmatig de vitamine behoefte aanvult zul je zien dat de algehele gezondheid verbetert. Dit zie je terug in een mooie vacht en goede mest. Maar natuurlijk is het ook belangrijk wat het verder met je paard doet. Het houdt de weerstand hoog en draagt bij aan een goed uithoudingsvermogen. Daarnaast ondersteunt en beschermt het gezonde cellen en weefsels. Door de toegevoegde mineralen wordt de opname van sommige voedingsstoffen bevordert. 

Een Vitaminen en mineralen supplement voor je paard is een waardevolle aanvulling op zijn dagelijkse voeding. Op die manier haal je het beste uit je paard.

Hou je paard gezond en vitaal zodat jullie er lekker samen op uit kunnen.