Pollenallergie bij hond en kat

Pollenallergie of hooikoorts bij hond en kat.. Bestaat dat?

"Het lijkt wel of mijn hond of kat hooikoorts heeft, maar kan dat wel?" Ja, dat kan. Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende atopie bij honden en katten. Atopie is een allergische reactie op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Dit kunnen bepaalde mijtsoorten zijn, of zelfs huidschilfers van andere dieren, maar vaak is stuifmeel de boosdoener.

Hoe herkent u een pollenallergie bij uw hond of kat?

Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens.

Wanneer u allergische klachten bij uw dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling - met name in het voorjaar en de zomer - de kop opsteken, is een pollenallergie niet uitgesloten.

In alle overige gevallen dient te worden begonnen zodra de eerste tekenen van pollenallergie zich voordoen. Voor het beste effect wordt aangeraden om dit middel tenminste twee pollenseizoenen consistent te gebruiken. 

Ook paarden kunnen hier last van hebben. Lees de blog `Kan dat, een paard met hooikoorts?' Wat en hoe zet je in en welke therapievorm werkt?