Staart en manen

Timing

Bij de aanpak van staart en manen geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Het is raadzaam al in februari/maart te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen. Door tijdig te beginnen met de behandeling, worden de symptomen aanzienlijk verminderd.

Volgorde

Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met draineren, zodat alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Deze kuur van ongeveer een maand kan in ernstige gevallen twee tot drie maanden worden gegeven maar dient in ieder geval te worden herhaald aan het begin van de herfst.

Daarnaast kan er in maart gestart worden met het geven van Culico. Door het paard steeds een kleine hoeveelheid hiervan te geven kan het lichaam beter met de muggesteken omgaan en zal de overdreven sterke afweerreactie verminderen. De bestanddelen Ledum palustre, Haver (Avena sativa), Heermoes (Equisetum arvense) werken desensibiliserend. Culico kan eventueel gecombineerd worden met Apis mellifera, Goudsbloem (Calendula officinalis), Grote brandnetel (Urtica dioica) en Zwarte bes (Ribes nigrum).

Met een vroege start van de behandeling deze zomer mooie staart en manen!

De totaal-aanpak voor gezonde staart- en manen:

  1. Zorg voor een goed functionerend immuunsysteem
  2. Verminder de gevoeligheid voor de mugjes
  3. Verminder de reactie/zwelling op de mugjes
  4. Gebruik uitwendig, zowel preventief en curatief, sme lotion voor een sneller herstel van de huid en bij schuren
  5. Zinkzwavel kan gebruikt worden voor de aangedane plek(ken)
  6. Zorg voor een goede balans in de darmflora voor een optimale weerstand met PUUR Probiotica
  7. Ondersteun met PUUR Omega-3 of PUUR Veg Omega
  8. Voor een goede suikerbalans zet PUUR Magnesium en PUUR Psyllium of vraag uw dierenarts om Gluco balance van Phytonics

 

PUUR Drainage/Detoxi

Stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsvertering en de werking van het lymfestelsel. PUUR Drainage bevat Viola tricolor welke goed werkt voor een gezonde huid. Daarnaast voorkomt het opslag van nieuwe afvalstoffen. Wanneer het lichaam vrij is van afvalstoffen kan het immuunsysteem beter functioneren. Bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig (liefst in voor- en najaar) een drainagekuur te geven.

PUUR Culico

Het dagelijks toedienen van dit product wat uit verdunde plantenextracten bestaat maakt de paarden beter bestand tegen de steken van de mug. Voor een optimaal effect is het noodzakelijk de behandeling consistent en onafgebroken uit te voeren tussen maart en november.

100 ml is genoeg voor 50 dagen, bij een combinatie met PUUR Allergie kan worden volstaan met de helft van deze dosering.

PUUR Allergie/Apis

De Apis Mellifera in PUUR Allergie heeft een positieve uitwerking op de huid. Calendula officinalis idem dito. De combinatie van PUUR Culico met PUUR Allergie heeft in veel gevallen voor uitstekende resultaten gezorgd (´s ochtends PUUR Culico, ´s avonds PUUR Allergie).

100 ml is genoeg voor 50 dagen, bij een combinatie met PUUR Allergie kan volstaan worden met de helft van deze dosering. Dient het gehele seizoen gegeven te worden.

PUUR SME-lotion

De bestanddelen Calendula, Salvia en Hypericum helpen bij huidherstel. De ingrediënten Caryophyllus aromaticus, Juglans Regia en Hypericum werken verzachtend op de huid. Dit is dus de ideale spray voor gezonde staart- en manen.

PUUR Zinkzwavel/Zinc Sulpur paste

Deze pasta kan worden gebruikt voor grotere (en met name natte) aangedane plekken. Zink bevordert genezing. Zwavel maakt deel uit van de weefsel herstellende aminozuren. Tevens helpt zilver het weefsel zich beter te herstellen. Grafiet helpt de droge huid zich te herstellen en wordt veel ingezet bij plekken in de kootholten. Vitamine E helpt bij het vasthouden van de zwavelgebonden aminozuren en stabiliseert de celmembranen.  

Phytonics Gluco balance

Voor een gezonde balans in de suikerspiegel.

PUUR Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal, het speelt een rol bij vele enzymatische processen in het lichaam. Ook bij de regulering van de suikerspiegel is het van groot belang. Een magnesiumtekort speelt regelmatig een rol bij disbalans in de suikerspiegel.

PUUR Psyllium

Deze vezels verminderen de pieken in de bloedsuikerspiegel.

Bij NML health zijn wij van mening dat hét wondermiddel voor gezonde staart- en manen niet bestaat. In onze benadering wordt een klacht niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld ('we hebben hoofdpijn; we nemen een pijnstiller'), maar wordt gekeken naar het levend wezen als geheel van met elkaar samenhangende factoren die allemaal van invloed op de gezondheid van een dier zijn (we hebben hoofdpijn, we zijn de laatste tijd gestrest, laten we eens wat gas terugnemen en gezonder eten). Ook voor gezonde staart- en manen zijn verschillende factoren van invloed die tegelijkertijd aangepakt moeten worden wil de behandeling echt succesvol zijn:

Maak het paard onaantrekkelijk

Met ESPREE Aloe Herbal Horse spray

Management van het paard

Het is raadzaam om paarden op tijd op te stallen. De mugjes zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook verstandig om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs goed zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding van het paard

Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.

Klik hier voor het informatiefilmpje