Wist je dat… je alert moet zijn als je (oudere) kat ineens veel gaat drinken?

Wist je dat als je (oudere) kat ineens veel gaat drinken er iets aan de hand kan zijn met de nieren? 

Nierfalen bij de kat is lastig in een vroeg stadium te herkennen. Meestal is het eerste dat je ziet dat ze extreem veel drinken en soms zelfs naast de waterbak gaan liggen. Later zie je ze ook vermageren, al dan niet gepaard met braken en misselijkheid (kwijlen). De vacht wordt stokkerig en gaat recht overeind staan. Als je een huidplooi oppakt blijft die rechtop staan in plaats van snel weer ‘terugvallen’. Katten met nierfalen hebben soms ook last van obstipatie.

Van nature zijn katten slechte drinkers

Als een kat ineens veel drinkt is dat dus een serieuze alarmbel. En dan ben je eigenlijk al te laat, het nierprobleem is er al. Gelukkig kun je hem nog steeds ondersteunen, zie verderop in deze ‘Wist je dat’.
Veel liever wil je natuurlijk voorkomen dat je kat blaas- en/of nierklachten ontwikkelt. Als een kat zo’n jaar of zes of zeven is, is het goed om extra maatregelen te nemen.

De belangrijkste maatregel is dat je ervoor zorgt dat je kat voldoende blijft drinken. Maar wist je dat de meeste katten slechte drinkers zijn? Met name in brokvoeding zit veel minder vocht dan in blik of vers vleesvoeding. Je kunt proberen het drinken te stimuleren door een bakje buiten neer te zetten. Regenwater vinden ze meestal veel lekkerder, net als drinken uit een vijver of sloot. Tegenwoordig zijn er ook drinkfonteintjes in de handel die het drinken stimuleren. Vooral bij katten met blaas en nierproblemen is voldoende water binnenkrijgen belangrijk! 

Daarnaast kun je de kat als hij de leeftijd van zes jaar heeft bereikt heel goed ondersteunen met natuurlijke supplementen en fytotherapeutische druppels die de blaas- en nierfunctie ondersteunen. Zo voorkom je het beruchte nierfalen op oude leeftijd.

Natuurlijk ondersteunen

Planten en kruiden voor de nieren/ kidneys
Extracten van Solidago virgaurea (Echte guldenroede) hebben een gunstige bloedzuiverende werking en ondersteunen de werking van de blaas, urinewegen en nieren. Solidago zorgt voor een goede vochthuishouding en voorkomt een stapeling van urinezuur. Zo raken de nieren minder snel belast.

Het Chinese kruid Lespedeza sieboldi helpt de nieren om urine en ureum uit te scheiden. Hierdoor kan de kat beter kan plassen en worden afvalstoffen worden afgevoerd. Een andere gunstige werking van Lespedeza is dat het cholesterol verlaagt en daardoor een gunstige werking heeft op de aderen. Ook dit ondersteunt de nieren hun reinigende werking te doen.

De blaas en urinewegen
Fytotherapeutische druppels met extracten van onder meer Berberis vulgaris (Zuurbes) Asparagus officinalis (Asperge) en Arctostaphylos Uva ursi (Berendruif) maken het milieu in de blaas gunstiger en ondersteunen de blaas-en nierfunctie. Op deze manier hopen afvalstoffen zich minder op en zullen er minder snel blaas-en nierstenen ontstaan.

En onze grootouders wisten het al. Cranberry bessen zijn ideaal om te voorkomen dat je een urineweginfectie of blaasontsteking krijgt. En als je hem al hebt ben je er sneller van af. Voor katten is dat net zo. Dat komt door een stofje (Pro-anthocyanidines) in de Cranberry bes dat ervoor zorgt dat bacteriën die blaasontsteking kunnen veroorzaken, zich niet kunnen hechten aan de slijmvliezen van de blaas en urinewegen. 

Een supplement met Cranberry bes is dus een goede preventieve maatregel. Je kunt het de kat gerust voor lange tijd geven. Omdat Cranberry vaak net wat te zuur is naar de kat zijn smaak, is de poeder in een capsule gedaan. De meeste katten slikken die prima door.

Wat kun je doen bij obstipatie als gevolg van nierfalen?

Als dit aan de hand is denk er dan eens aan om je kat te ondersteunen met Psyllium vezels. Deze binden het vocht en de ontlasting tot een soepele brij, waardoor de stoelgang ineens veel soepeler gaat. Gewoon een schepje over het voer. Let wel goed op dat de kat er veel water bij drinkt, anders kan de obstipatie erger worden. Bij obstipatie is het wel belangrijk dat de kat voldoende blijft drinken.