Wist je dat... een kat niet zomaar ineens gaat plassen in huis?

Plast de kat ineens in huis? Wist je dat dat meerdere oorzaken kan hebben? Controleer in ieder geval de urine op ontstekingen of gruis. Ook stress kan de oorzaak zijn van in huis plassen. Ga na of er iets is veranderd in huis of in de buurt, zoals een nieuwe buurkat die de kat wegjaagt. 

Plast de kat normaal buiten en is er geen kattenbak in huis? Probeer dan toch eens een kattenbak neer te zetten. Een kat die altijd keurig buiten heeft geplast, kan ineens niet meer durven - door iets dat het buiten onveilig maakt - of kunnen. Vooral oudere dieren kunnen door artrose soms simpelweg minder ver lopen en dus mogelijk geen geschikte ‘plas plek’ meer vinden.

Lukt het ineens niet meer op de kattenbak?

Wist je dat sommige katten erg kieskeurig zijn met hun ‘toilet’? Wissel nooit zomaar van merk kattenbakvulling en let ook op het middel waarmee je de bak schoonmaakt. Wissel liever niet van merk schoonmaakmiddel. 
Oudere katten kunnen soms wat strammer worden en dan kan de bovenkant van de bak lastig zijn, zeker bij grote katten. Haal de deksel eens van de bak af en kijk of dat beter gaat. Staat de kattenbak boven en zie je de oude kat moeilijker de trap oplopen? Zet dan beneden een extra bak neer. Om de kat soepeler te laten bewegen kun je hem ondersteunen met PUUR Arthro, Glucosamine en Omega-3.

Zeker als je meerdere katten hebt is een tweede kattenbak geen overbodige luxe. 

Neem de plasplek onder de loep

Heeft de kat een blaasontsteking of last gehad van blaasgruis? Dan kan hij of zij de pijn die hij ervaren heeft bij het persen, linken aan de kattenbak en ernaast gaan plassen. Zet ook dan eens een tweede bak neer, vaak helpt dit. 

Plast de kat toch in huis? Maak dit liever niet schoon met bleekmiddel, dit vindt de kat juist aantrekkelijk om weer overheen te plassen. 

Een vaste plek in huis waar geplast wordt, zoals een matje of het aanrecht? Leg daar eens aluminiumfolie neer. Dat geluid vinden katten niet leuk om op te plassen, en schrikt vaak af.

In huis plassen door stress? Hier zijn diverse producten voor in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar, zoals een verdamper dat je in het stopcontact kan doen. Vaak kan PUUR Tranquil door het voer zorgen voor wat extra rust in het koppie.