Biogal onthult laatste ontwikkelingen VacciCheck

vaccicheck israel bezoek nml health

Het tweede bedrijfsbezoek van NML health op 1 en 2 april aan Biogal, de producent van de VacciCheck in Israël, was een wederzijds genoegen. Irene Rol introduceerde dierenarts Paulien Visser bij het team van Biogal. Zij is de opvolger van Hans van Brussel in het inhoudelijk op de kaart zetten van de VacciCheck in Nederland. Op hun beurt liet Biogal NML health kennismaken met de laatste ontwikkelingen: vanaf juni 2019 komen er twee instrumenten op de markt die het testen en uitlezen van de VacciCheck gaan vereenvoudigen. In de praktijk blijkt hoe belangrijk het is dat dierenartsen de handleiding voor gebruik goed lezen. 

Ook bij NML health krijgen we vragen om meer informatie hoe de test van de VacciCheck moet worden afgenomen en geïnterpreteerd. Met een uitgebreide handleiding proberen we die vragen te beantwoorden. Hoe belangrijk het is om de handleiding voor het eerste gebruik goed te bestuderen, vertellen we tegenwoordig met een sticker op de verpakking. Een initiatief dat door Biogal zeer werd gewaardeerd. Samen hebben we besproken dat het ideaal zou zijn als het noteren van de uitslag in het honden- of kattenpaspoort zou kunnen gebeuren met behulp van een bijgeleverde sticker. Deze kan dan ook binnenkort tegemoet worden gezien.

Nauwkeurig = betrouwbaar testresultaat

Het testen van de afgenomen titers op antilichamen is een secuur werkje. Voor een optimaal resultaat is het essentieel dat elke stap in het proces zorgvuldig wordt uitgevoerd. 
In onderstaand schema staat voor elke rij uit de test welke vloeistof er in zit en welke reactie het aangaat met de titer op de teststrip. Elk vakje heeft zijn eigen vloeistof. 
 

Voor de betrouwbaarheid van de test is het van belang dat de voorgeschreven tijd dat de strip in een vakje in de rij moet blijven, precies wordt opgevolgd. Doe je dat niet dan wordt de strip troebel en moeilijker af te lezen.  En is de uitslag mogelijk onbetrouwbaar. Het begint met het 5 minuten goed mixen van de strip in vak A. En zo verder.

Een andere voorwaarde voor een juiste testuitslag is dat er voorkomen wordt dat de vloeistoffen uit de vakjes met elkaar in aanraking komen en vermengen. Schoon werken is belangrijk: dat betekent dat de stripjes aan de voorkant niet aangeraakt mogen worden en dat het aluminium goed gecontroleerd wordt op luchtbelletjes en vuil. Ook de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de VacciCheck kit mag echt niet kouder zijn dan 21 graden.

Irene en Paulien kregen een demonstratie hoe het niet nauw nemen van de voorschriften het testresultaat vertroebeld.

Testrobot Robocomp

Voor een dierenarts is het geen probleem om de VacciCheck op de juiste manier toe te passen op de titers van de hond en kat. Toch wil Biogal het de gebruikers gemakkelijker maken. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Robocomp, een testrobot die de handelingen per rij uitvoert. De procedure neemt minder dan 30 minuten in beslag, waarin de dierenarts ook nog eens zijn of haar handen vrij heeft om andere dingen te doen. De verwachting is dat de Robocomp in juni 2019 verkrijgbaar is. 

Dat gaat een dierenarts heel veel werk schelen toch?

Interpretatie met de Cube

Biogal wil de dierenarts ook ondersteunen in het gemakkelijk aflezen en interpreteren van het stripje van de VacciCheck. Daarvoor is de Cube in ontwikkeling en ook dit instrument is in juni 2019 klaar voor de markt. Het kleine apparaatje werkt heel eenvoudig. Teststrip erin en binnen enkele seconden is het resultaat - per ziekte waarvoor getest is - afleesbaar.

Het bedrijf is gestopt met de verdere ontwikkeling van de CombScan software. Hoewel deze software een goed hulpmiddel bleek te zijn, stuitte de ontwikkelaar op praktische hobbels: de CombScan werkte alleen in samenwerking met een bepaalde scanner en bleek met andere scanners niet verenigbaar. Met de Cube speelt deze computertechnische afhankelijkheid geen rol meer.

Erkenning

De VacciCheck wordt in de hele wereld omarmd. In landen als Amerika en Engeland raakt de VacciCheck steeds verder ingeburgerd en zijn er steeds meer experts die hun mening uitdragen. China loopt momenteel voorop in het gebruik van de VacciCheck door dierenartsen aldaar. Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijze en de visie op gezondheid is het niet verwonderlijk dat juist Chinezen het vaccineren op maat omarmen. Zie ook https://www.biogal.co.il/products/experts

En last but not least, the WSAVA heeft in hun laatste Vaccination Guideline 2016 verklaard dat bij een testuitslag van 2 of hoger een hond of kat voldoende beschermd is.

Voorjaarsdagen en VacciCheck Academy

Natuurlijk is NML health erbij op de  Europese Veterinaire Conferentie Voorjaarsdagen op 11 en 12 april 2019. Paulien Visser zal daar aanwezig zijn om alle vragen over de VacciCheck en de laatste ontwikkelingen te beantwoorden. Hier is dan ook de gelegenheid om je aan te melden bij een VacciCheck Academy. Die staan voor mei en juni op de rol.