Focus op fascia, botten en spijsvertering bij ‘Pijn bij honden’

Ceriel Maas, Pijn bij honden, orthopedie

Zon, moederdag. Niets weerhield de hondenprofessionals om zich op 11 en 12 mei 2019 te melden in Austerlitz voor de cursus ‘Pijn bij de hond’ deel 2. Dit tweede weekend, georganiseerd door Michelle Vrolijk, ging over orthopedische aandoeningen, hulpmiddelen en spijsvertering. Maar ook over kwantum fysica en de belangrijke rol van de fascia bij een pijnvrij en gezond lichaam. Vanwege het onderwerp stopte NML health deze keer een product met het ingrediënt Plantago ovata in de goodiebag. 

Orthopedische ongemakken

Ceriel Maas, orthopeed bij de Veterinaire specialisten, benadrukte dat honden er een ster in zijn om hun pijn te verbergen. Vaak wordt gedacht dat als mijn hond niet piept of gromt heeft hij geen last. Nee dus. Maar als een dier kreupel gaat lopen dan weet je dat er echt iets serieus aan de hand is. Herken de signalen. Een onderwerp dat in ‘Pijn bij honden, deel 1’ uitgebreid aan bod is geweest. 

Maas focuste zich in deze lezing vooral tot de erfelijke orthopedische aandoeningen bij de hond. Heup- en elleboogdysplasie zijn de beruchtste. En triest genoeg komen deze vaak ook samen voor bij honden die er genetisch gevoelig voor zijn.. Maas besprak het stellen van de diagnose, de behandeling en operatiemogelijkheden bij deze aandoening. 

In de knie zijn kruisbanden gevoelig voor beschadiging. De operatiemogelijkheden en de daarbij behorende voor- en nadelen kwamen uitgebreid aan bod.

Op zondag openden Jurriaan Goossens en Linda Braber de wereld van braces en protheses voor de cursisten. Als humane instrumentmakers hebben zij met Orthopedieren hun kennis en ervaring verder ontwikkeld op de mogelijkheden voor honden. Wat kan er veel. En hoe mooi om te zien welke afwegingen hij maakt. Wat moet het hulpmiddel doen voor de hond? Ontlasten of juist steunen? Wat zijn de gevolgen voor het lichaam? Doel is maximale functionaliteit en een vergroting van de kwaliteit van leven. Ontroerend was het om – aan de hand van foto’s en filmpjes - te zien hoe honden met een juist hulpmiddel ineens wel weer uit de voeten konden. 

Holistisch denken en de belangrijke rol van fascia

Dierenarts Anneke Schellingerhout hield een presentatie over het gedachtengoed van de holistische benadering en de manieren om gezondheid te beïnvloeden. Hierbij gaat het over energiestromen, informatieoverdracht en fysiologie. 
Zij besprak hoe de nieuwe inzichten vanuit de kwantumfysica beïnvloeden hoe we denken over het functioneren van het lichaam en het ontstaan van ziekte. Hier is het NES Health systeem op gebaseerd. Het biedt ook een model om te begrijpen hoe andere complementaire behandelwijzen als acupunctuur, homeopathie en Bach bloesems, zouden kunnen werken en waar zij ingrijpen. 

Schellingerhout koppelde dit aan de recente ontdekkingen van de rol van de fascia in het lichaam. Het verbindt alle cellen, weefsels en structuren met elkaar. Naast de rol van steun en verbinding, wordt de rol als geleiders van informatie en invloed steeds meer onderkend in het denken over gezondheid.

Aan de hand van casuïstiek legde Schellingerhout vervolgens uit hoe je als holistisch werkend dierenarts een keuze maakt uit de verschillende therapiemogelijkheden om de energiestromen, informatieoverdracht en de fysiologie te herstellen.

Afweer van snuit tot stuit

Een gezonde spijsvertering en gezondheid en ziekte zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dierenarts Viviane Miellet gaf met haar presentatie een duidelijk inzicht in de anatomie van het spijsverteringskanaal. Van kop tot staart. En waarin het allemaal mis kan gaan. De signalen en de gevolgen.

Uitgebreid werd stilgestaan bij de darmflora en de blauwdruk van microben dat elk zoogdier meteen vanaf de conceptie opbouwt. De basis van het immuunsysteem is voor elk wezen anders. De kijk op gezondheid en ziekte zal met deze kennis over het microbioom in de darmen zeker veranderen. Elk individu heeft zijn eigen unieke microbioom. Of probiotica een goede aanvulling is voor de darmflora hangt af van de van de individuele gezondheid van de darm. Miellet: “Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk een transplantatie met gezonde poep de toekomst wordt in de geneeskunde.” 

De invloed van stress op de spijsvertering en de negatieve gevolgen ervan voor gezondheid liep als een rode draad door de presentatie. 

Dieren zijn er ook goed in om zichzelf te ontgiften als ze iets verkeerd hebben gegeten of als ze zich niet lekker voelen. Miellet: “Ze weten de bloemen, plantjes en kruiden zelf feilloos te vinden in de natuur als ze de kans krijgen. Kleefkruid is zo'n prachtig voorbeeld. De natuur heeft zoveel te bieden. Daarom maak ik graag gebruik van fytotherapeutische supplementen en druppels. Het is een doeltreffende aanvulling in mijn behandeling.” 

Plantago ovata

De Plantago ovata in de goodiebag werd door de cursisten met enthousiasme ontvangen. De vliesjes en vezels van het plantje Plantago ovata hebben een bindende werking in de darmen. Het bevordert de darmperistaltiek en een gezonde en gemakkelijkere ontlasting. Zowel bij diarree als bij obstipatie goed in te zetten. Let vooral in het laatste geval er wel op dat de hond voldoende water drinkt. NML health hoort graag de ervaringen van de cursisten terug, dat spreekt vanzelf!

Interesse in de cursus Pijn bij honden deel 2? De  weekenden zijn ook goed los van elkaar te volgen. Voor het laatste weekend zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor aanmelding en informatie zie de site van Michelle Vrolijk. 

Programma

Zaterdag 8 juni en zondag 9 juni 2019
09.30 - 12.15 Judith Hofman - Hond en massage: mogelijkheden bij mentale & fysieke pijn
13.15 - 16.45 Sam Turner - Balans en coördinatie: het nut voor honden met pijn, wat kun je zelf, waar let je op?
10.00 - 16.00 Margriet Koopman - Hond en beweging: casussen, problemen herkennen op 't trainingsveld.