Fokker Floor Mesman: slechts 1 vaccinatie nodig in plaats van 4, geweldig toch!

Leestijd 4 minuten

Door eerdere positieve ervaringen met titeren, besloot fokker Floor Mesman ook voor haar nestje Friese stabijs dezelfde weg te lopen in het vaccinatietraject. De toekomstige eigenaren van deze schattige pups werden door haar voorgelicht over de voordelen van titeren met VacciCheck in plaats van standaard vaccineren en verbonden zich aan deze werkwijze. Het resultaat is prachtig. Floor Mesman: "Bij alle pups was slechts een vaccinatie nodig in plaats van vier! En je weet zeker dat ze daadwerkelijk zijn beschermd. Geweldig toch!

In de ban van het ras Friese stabijs besloot Floor Mesman met haar teefje Yepke ook een nestje te nemen. Op deze manier wilde zij graag bijdragen in het in stand houden van dit Nederlandse ras. Door de goede ervaringen met haar andere hond, kruising Wetterhoun Freddie, had zij ook met Yepke gekozen voor titeren in plaats van standaard vaccineren. Als pup is Yepke geënt op 6-9-12 weken. Toen zij één  jaar was is zij op de fokkersdag van de rasvereniging getiterd door Froukje Seip van de Mobiele Dierenartsenpraktijk. De waarden van Yepke waren toen 6-6-4. De dierenarts tekende voor vier jaar af. Wat een goed gevoel! Toen Yepke vier jaar was en de tijd rijp was voor een nestje, liet Floor opnieuw een titerbepaling doen bij Yepke. En weer een mooie uitslag met 6-6-3. Dat beloofde veel goeds voor het doorgeven van antilichamen aan haar toekomstige nestje. 

Prachtig resultaat

Op 11 juni 2019 bracht Yepke negen pups ter wereld. Helaas stierf een teefje al meteen bij de geboorte, een tweede na drie dagen en een reutje na zeven weken. Heel verdrietig om mee te maken, maar de andere zes pups zijn vanaf de leeftijd van 9 weken kerngezond naar hun nieuwe baasjes vertrokken. Uit het nest hield Floor alleen Sien over, die bij haar moeder woont, maar zich net zo thuis voelt bij Floor.

Met de toekomstige eigenaren had Floor uitgebreid besproken wat er van hun verwacht werd ten aanzien van titeren en vaccinaties. Elk gezin kreeg een uitgebreide informatiemap mee met adressen van dierenartsen die thuis waren in het titeren met VacciCheck en het begeleiden van pups. Voor de eerste titerbepaling schakelde de fokker Dierenarts Annemieke Calis in. Zij had ook de bepalingen bij Freddie gedaan. Alle pups hadden nog de maternale bescherming van hun moeder, waardoor een vaccinatie niet zou aanslaan. 

Bij haar eigen Sien waren de waarden met 11 weken voldoende gedaald om gevaccineerd te worden en drie weken na de vaccinatie waren de waarden van de controletiter gestegen tot 6-6-6. Vlak na haar eerste verjaardag liet Floor Sien op 16 juni 2020  opnieuw titeren: nog steeds prachtige waarden en nu afgetekend voor drie jaar. Floor: "Bij de andere pups is het traject ook allemaal min of meer gelijk verlopen. Alle zes hebben ze maar 1 vaccinatie nodig gehad in plaats van de standaard vier. En nu zijn alle zes afgetekend voor drie jaar. Dit is zo positief. Ik ben blij dat titeren steeds meer hoort tot de gangbare veterinaire inzichten en steeds meer geaccepteerd wordt. 

Lees het hele verhaal op www.vaccicheck.nl : Fokker Floor Mesman: Titeren hoort voor mij tot de gangbare veterinaire inzichten

Floor Mesman met Freddie en Yepke; nest in de wachtkamer bij de dierenarts; de waarden van Yepke voor de dekking

 

Foto credits: Patty Wenusch - Berkenbosch en Floor Mesman