In gesprek met... Annemarie Silvius van der Toorn

NML health in gesprek met Annemarie Silvius van der Toorn_e-quine.com

Annemarie Silvius van der Toorn is inmiddels een begrip. Volgens mij wordt zij door veel paardenmensen geassocieerd met trailerladen en de vele clinics en workshop die zij geeft op belangrijke evenementen. Maar Annemarie doet nog veel meer.

Als ik haar vraag of zij zelf kan beschrijven wat zij doet antwoord zij:

“Mijn hoofdtaak is directeur van e-quine.com. E-quine.com is een KNHS en NOC*NSF erkende opleiding tot instructeur Paard & Gedrag. Als hoofddocent aan deze opleiding en als drijvende motor, zorg ik, samen met mijn team, voor vernieuwingen en bedenken we van alles wat te maken heeft met deze opleiding. Naast de opleiding kun je bij e-quine.com ook vele cursussen volgen zoals communicatie, werken met dubbele lijnen en massage. De missie van e-quine.com is om de wereld van de paarden en de mensen die met ze omgaan te verbeteren door middel van educatie en inspiratie.”

Naast haar werk voor e-quine.com is Annemarie auteur van twee kinderboeken: ‘Leren met Leo’ en ‘Paardenfluisteren voor 9-14-jarigen’ en het volwassenenboek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Daar bovenop geeft Annemarie in Nederland en in het buitenland les met paarden, werkt zij in Namibië met wilde paarden en kinderen met verslavingsproblematiek. Momenteel is zij ook actief in China, waar nog veel gebrek aan kennis van zaken rond paarden is. Uiteindelijk hoopt zij ook mensen hiernaartoe te kunnen halen om op te leiden, om het werk daar nog beter voort te kunnen zetten. Annemarie geeft daarnaast bij bedrijven managementtrainingen in communicatie en non-verbale communicatie.

Hoe is het allemaal begonnen met de paarden?

Als kind ging Annemarie met haar vader mee naar wedstrijden, hij was een verdienstelijk springruiter. Zij dreef stalhulpen tot wanhoop door als heel klein meisje altijd daar te zijn waar ze niet heen mocht: de stallen van de meest lastig te benaderen paarden. Gelukkig gebeurde er nooit wat met haar.

Als ik vraag hoe Annemarie ertoe kwam om dit werk te gaan doen, vertelt zij dat ze ooit een paard had die ze altijd met alle gemak kon trailerladen. Totdat ineens van het ene op het andere moment het paard door het lint ging, zodra zij de motor van de auto startte. Niemand kon haar helpen en tenslotte kwam ze terecht bij instructeurs van Monty Roberts. Deze hielpen haar wel bij de oplossing van het probleem. Vervolgens komt zij bij Monty Roberts zelf terecht, die haar uiteindelijk vraagt in Europa zijn tourmanager te worden, waarna Annemarie zelf opgeleid wordt tot instructeur. Zij reist mee en geeft shows en lessen door heel Europa.

Het leukste aan haar werk?

Dat vindt Annemarie als mensen begrip krijgen en je ze ziet veranderen. Maar ook een paard dat na veel problemen toch die trailer in gaat en dan spanning loslaat. “Dan voel je die ontspanning, dat is een fantastisch gevoel!”

Het ergste dat Annemarie ooit gezien heeft?

“Als een paard tot bloedens aan toe op zijn hoofd wordt geslagen. Of een merrie die zwaar verwaarloosd in een wei staat met een dood veulen en door alle stress haar beharing is kwijtgeraakt. Paarden met littekens van geweld, vreselijk.”

Het grootste misverstand rondom paarden?

“Vermenselijking, menselijke emoties aan paarden toekennen en pamperen. Dit levert paarden vaak juist stress op en je doet ze daarmee ernstig tekort.”

NML health heeft de alumni van e-quine getraind: werken met de producten van PUUR en Phytonics. Waarom jouw keuze juist voor dit bedrijf?

"Omdat ik goede ervaringen hoor over jullie merken en weet dat jullie geen dingen pretenderen die niet mogelijk zijn. Het zijn altijd meerdere factoren die meetellen: training, aanpassing management en de juiste supplementen."

Meer weten over het werk van Annemarie? Kijk dan op www.annemarievandertoorn.nl

Interesse in haar opleiding? Op www.e-quine.com kun je alle cursussen en de opleiding terugvinden.

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?