In gesprek met... Stefan Veenstra, dierenarts bij Natuurlijk Gezonde Dieren

Leestijd 5 minuten
Dierenarts Stefan Veenstra van Natuurlijk Gezonde Dieren

Gestart als reguliere dierenarts kwam Stefan Veenstra na zijn eerste werkjaren tot de conclusie dat de reguliere diergeneeskunde voor hem onvoldoende handvatten bood bij de behandeling van dieren. Hij zocht meer focus op de oorzaak van klachten en voelde zich niet meer thuis bij een veelal symptomatische benadering. Dus vulde hij zijn reguliere basis aan met de Chinese geneeskunde (TCVM) waar acupunctuur, Chinese kruiden en voeding toe behoren (NAAV, STEHD en IVAS). Zo ontwikkelde hij een holistische blik in de diergeneeskunde. In 2009 richtte hij samen met echtgenote Linda Veenstra-Faas ‘Natuurlijk Gezonde Dieren’ op. Vanuit die tijd stamt de relatie met NML health. Het vieren van het 10 -jarig jubileum van de praktijk en de winkel in december is voor San aanleiding voor een ‘In gesprek met’.

NML health en Linda kennen elkaar nog uit de tijd dat Irene Rol en holistisch dierenarts Tannetje Koning samen een praktijk annex winkel aan de Rijnstraat in Amsterdam hadden. Linda stond in de winkel van ‘Puur natuur voor dieren’ en heeft deze later zelfs overgenomen. Toen zij samen met Stefan ‘Natuurlijk Gezonde Dieren’ oprichtte, betrokken zij een pand verderop in de Rijnstraat. In dit Natuurlijk Diergeneeskundig Centrum voor gezelschapsdieren staan de series PUUR en Phytonics als vanzelfsprekend op de plank. 

Stefan specialiseerde zich verder in gemmotherapie, bloesemtherapie, orthomoleculaire voeding en goudacupunctuur. Zijn grootste interesse liggen in de integratieve behandeling van artrose en heupdysplasie en de holistische integratieve benadering van chronische darm- en huidproblemen. Daarnaast ontwikkelde het centrum tot een integratief kankercentrum. Kruiden, supplementen, natuurgeneesmiddelen, maar ook ozontherapie en infusen met Vitamine C, Kurkuma en Artemisia worden ingezet bij de behandeling en ondersteuning bij kanker. De winkel is gespecialiseerd in natuurlijk vers vleesvoeding, brokken en blikvoer en beschikt over een grote natuurapotheek. Alle verkopen gaan gepaard met een professioneel advies. Al tien jaar lang de ideale combinatie voor hun klanten.

Stefan, wat waren jouw eerste ervaringen met en herinneringen aan dieren?

“We zijn thuis opgevoed met honden, katten, paarden en kippen. Dieren hoorden er gewoon bij: de gezelligheid en contact en het verzorgen. Maar ook de medische kant van ziekten, in laten slapen, aangereden katten en kippen die geslacht worden. Door het houden van dieren leer je eigenlijk veel van de essentiële onderdelen van het leven.”

Wat is het ergste dat je ooit gezien hebt, dat wat de meeste indruk op je maakte?

“Dat is toch wel de intensieve veehouderij zoals grote kippen- en varkensstallen. Hier kwam ik vooral tijdens de studie diergeneeskunde mee in aanraking, maar na 15 jaar staan de beelden van de varkens en kippen/kuikens nog steeds in je geheugen gegrift.” 

Wat drijft jou, waar komt jouw passie vandaan en wat is jouw doel? 

“Ik zie mezelf naast dierenarts, vooral als coach om diereigenaren te begeleiden in hun taak als verzorger. Hierbij maak ik gebruik van de kennis en ervaring die ik in mijn leven heb opgedaan. Het is een echt geïntegreerde diergeneeskunde, waarbij ik de kennis van verschillende geneeskundige benaderingen combineer, om zo tot de beste behandeling van het dier te komen."

“Als ik elk dier volledig kan genezen, dan zal mijn drijfkracht stoppen en mijn doel behaald zijn. Dat is op dit moment nog niet en daarom blijf ik mezelf ontwikkelen in mijn vak. Sinds een paar maanden is daar de antroposofische geneeskunde bijgekomen en begin ik steeds meer het hele gezin te behandelen. Hierbij ga ik ervan uit dat de alfa persoon, de leider van het gezin, een belangrijke functie heeft bij de genezing van het dier. Door de grote hoeveelheid kennis worden behandelingen ook steeds complexer. Het is wel mooi om te zien dat er steeds grotere raakvlakken zijn tussen de reguliere, de Chinese, de orthomoleculaire, de manuele en antroposofische geneeskunde. Al deze vormen vloeien mooi in elkaar over en alle kleine alternatieve therapieën zoals bloesems en etherische oliën vloeien samen met het behandelplan. Mijn passie is om dierverzorgers deze verbanden uit te leggen en hun nieuwe inzichten te geven over de gezondheid van hun dier. Hiermee vergroot ik ook hun inzicht in hun eigen gezondheid en in die van hun kinderen.” 

10 jaar Natuurlijk Gezonde Dieren, wat hebben jullie bereikt?

“Als ik teruglees wat ik tien jaar geleden in het ondernemingsplan had vastgelegd, kan ik stellen dat mijn droom van toen eigenlijk mooi is uitgekomen: twee spreekkamers, een operatiekamer, een mooi uitgebreid laboratorium, digitale röntgen en een ruimte voor lezingen. Hierin is nog meer groei mogelijk. We zijn bezig om iemand op te leiden voor een bioresonantie apparaat en onze paraveterinairen verdiepen zich nu in etherische oliën en mineralen, zodat ze ook hier adviezen over kunnen geven. De webshop is praktisch af. Ook dat zal de winkelverkoop en daarmee de kennis en verspreiding van goede voeding en natuurgeneesmiddelen weer een boost geven.”

Verder wil ik mijn kennis delen door het geven van lezingen. Collegezalen vol diereneigenaren, maar ook dierenprofessionals. Er mist nog zoveel informatie, wat eigenlijk voor iedereen voorhanden moet zijn. Op deze manier kan de integratieve (dier)geneeskunde nog beter verspreid worden met als doel een echte genezing van mens en dier.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over honden en katten? 

“Dat iedereen zomaar in staat is een dier goed te verzorgen. Honden en katten zijn compleet andere diersoorten dan wij mensen. Wil je ze goed verzorgen dan moet je je verdiepen. Niet alleen in de diersoort, maar ook in het ras. Hier wordt echt te vaak te makkelijk over gedacht. Een basiscursus wordt vaak nog wel nuttig geacht. Daarna moet je het met een beetje zelfkennis of ervaring wel alleen kunnen. Ik denk dat daar dus veel mensen op vastlopen.” 

Wat vind je het leukste om te doen?

“Puzzelstukjes in elkaar zetten. Niet alleen bij het dier, maar ook bij het hele gezin. Hierbij probeer ik ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk nieuwe inzichten gaan ontstaan in de begeleiding en gezondheid van het dier. Maar ook van de eventuele gezinssituatie en zichzelf.”

Wat zou je diereigenaren willen meegeven? Wat wil je kwijt? 

“Denk ‘out of the box’. Geloof niet wat iedereen zegt en probeer zelf na te denken over bepaalde dingen in je opvoeding. Waarom moet je elk jaar vaccineren, vier keer per jaar ontwormen, twaalf maanden lang behandelen tegen vlo en teek, dag in dag uit dezelfde voeding te geven en ga zo maar door. Dit zijn vaak gegeven adviezen die meer schade aanrichten dan je denkt. Stel vragen, denk na en zoek advies als je er niet uit komt. Er zijn gelukkig steeds meer professionals die mee willen denken in de beste ondersteuning voor je huisdier."

Hoe zet jij in de praktijk de supplementen en druppels van PUUR en Phytonics in?

“Van beide merken hebben we de hele serie. Onze paraveterinairen adviseren deze middelen aan klanten die zelf aan de slag willen met de kleinere klachten voor hun dier. In mijn eigen behandeling kies ik meer voor specifieke medicatie zoals Chinese kruiden en orthomoleculaire voedingssupplementen. PUUR en Phytonics zie ik als een ideale aanvulling."