Herken en steun je angstige paard

Leestijd 2 minuten
Angstig paard

Wat kan stress veroorzaken bij je paard?

Stress kan voor veel dieren een groot probleem zijn. Zeker nu de onrustige decembermaand weer in aantocht is. Vuurwerk kan zeker voor paarden veel schade opleveren. De flitsen, knallen en kruitdampen werken prikkelend en zorgen voor spanning in het lijf. Daarbij is een paard een vluchtdier en in de angst om weg te komen van het onheil kan een paard zich verwonden.

Maar ook de herfstperiode kan voor spanning zorgen. Wind, storm en regen maken onrustig. Er waait van alles in de rondte, de luchtdruk is wisselend en vaak is de temperatuur ook niet stabiel. Allemaal factoren waar een paard last van kan krijgen.

En denk eens aan een eenvoudig bezoek van de hoefsmid of dierenarts. Ook een factor voor stress. Een paard is namelijk een heel gevoelig dier dat stressprikkels makkelijk oppikt.

Hoe herken je stress?

Bij paarden merk je dat ze last hebben van spanning doordat ze onrustig zijn. Als ze nerveus en geprikkeld zijn reageren ze ‘kijkerig’ en snuiven ze met grote neusgaten. De ogen geven goed het stresslevel aan. Bij stress zie je het oogwit of een rimpel boven de ogen. Soms kan ook de vorm veranderen van ovaal naar rond.  De hartslag gaat omhoog en de ademhaling wordt oppervlakkiger. 

Afwijkend gedrag kan ook een teken van onrust zijn. Bijvoorbeeld veel gapen, ineens aan benen krabben of tandenknarsen.

Wat te doen bij stress

Zorg voor een rustige plezierige leefomgeving waar voldoende mogelijkheid is om te schuilen. 

Ter ondersteuning kunnen natuurlijke ingrediënten een goede bijdrage leveren. Werkzame stoffen als een verdunning van haver (Avena sativa), linde (Tilia) en vleeskleurige passiebloem (passiflora incarnata) zorgen ervoor dat stressprikkels niet zo heftig binnenkomen en je paard beter met de stress om kan gaan.

Interessant om te vertellen is dat haver in de paardenwereld vaak als vurig en opwekkend wordt gezien. Maar als verdunning heeft het juist een kalmerende werking.

Deze natuurlijke ondersteuning d.m.v. een druppel met oa. Haver (Avena sativa), Linde (Tilia) en Vleeskleurige passiebloem (Passiflora incarnata) zorgt ervoor dat prikkels niet zo heftig binnenkomen en dat je paard beter met de spanning om kan gaan. Het werkt vaak snel. Dus je kunt het erg goed gebruiken wanneer je verwacht dat er een stressvolle gebeurtenis aankomt. Zoals vuurwerk, onweer of transport.

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.