Is mijn kat aan het hijgen?

Leestijd 3 minuten

Katten hijgen niet om af te koelen zoals honden dat doen. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin een kat gaat hijgen. Wanneer is er reden tot zorgen?

Hijgende katten

De bek van een hijgende kat is open, de tong iets naar buiten, en hij haalt kort, oppervlakkig en hoorbaar adem. Hij heeft misschien zelfs zijn hoofd laag, alsof hij op zoek is naar lucht van betere kwaliteit om in te ademen. Zo ziet hijgen er bij een kat uit. Er zijn een paar gevallen waarin hijgen geen reden tot zorg is (bijvoorbeeld als ze net een interessante geur zijn tegengekomen of wanneer ze zoals gezegd net een flinke jachtpartij erop hebben zitten), maar in de meeste gevallen is hijgen de manier van je kat om je te vertellen dat er echt iets niet in orde is. Dit is wat je moet weten.

Waarom hijgen katten?

Katten hijgen dus niet actief om af te koelen zoals honden dat doen. Katten kunnen echter wel soms voor een korte periode hijgen als ze flink hebben gespeeld of andere fysieke activiteiten hebben ondernomen. Ook als katten gestrest, angstig of oververhit zijn, kunnen ze gaan hijgen.

  1. Beweging en oververhitting: Het komt zelden voor dat katten zoveel rondrennen dat ze buiten adem raken of oververhit raken, maar soms kan een kat hijgen na een intense speelsessie of een ernstig geval van ‘gekke-5-minuten’. Door inspanning veroorzaakt hijgen wordt over het algemeen gezien bij jonge katten en is van korte duur. Zeer warm weer kan een kat ook doen hijgen.
  2. Stress, angst en angst: Hoewel zeldzaam, reageren sommige katten op extreme stress of angst door te hijgen. Je kunt dit zien bij sommige katten die met de auto worden vervoerd. Ook op de tafel bij de dierenarts kan angst en stress zorgen voor hijgen.
  3. Ziekte: Spontaan, overmatig hijgen en andere symptomen zijn hoogstwaarschijnlijk gekoppeld aan een onderliggende ziekte. Dit soort hijgen kan langer duren, wat een trigger zou moeten zijn om je kat door een dierenarts te laten controleren. Veelvoorkomende medische problemen die hijgen kunnen veroorzaken, zijn infecties van de bovenste luchtwegen, astma, tumoren, diabetes, congestieve hartaandoeningen, hartwormziekte en pijn.

Wat moet ik doen als mijn kat hijgt?

Als je je kat ziet hijgen na heftig spelen of een stressvolle ontmoeting, en het verdwijnt na een paar minuten, is dat waarschijnlijk geen probleem. Als iets je kat van streek heeft gemaakt, kun je proberen om je kat uit de situatie te halen en te kijken of het hijgen afneemt. Hijgt je kat omdat hij te heet is, breng hem dan naar een koele plaats met airconditioning of een ventilator en biedt voldoende koel water aan. Lees hier tips & tricks om oververhitting te voorkomen

Het hijgen waar je echt op moet letten, is het soort hijgen dat vaak en/of herhaaldelijk voorkomt. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn, vooral als je kat luid hijgt, als hij piept of heel snel ademt, of als je ziet dat zijn tandvlees bleek of blauw wordt. Neem in dat geval direct contact op met een dierenarts. 

Better safe than sorry!

Dus, als je kat hijgt, neem het dan serieus. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, om ervoor te zorgen dat het hijgen van je kat niet langer dan een paar minuten duurt. Als dit wel het geval is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Kattendeskundige Adriënne

Adriënne van 't Wout versterkt sinds het voorjaar van 2022 team NML en daar zijn we echt heel trots op. Zij brengt zoveel katten kennis ons team in, en dat is de perfecte combinatie met onze keus om de komende tijd 'de kat' in het zonnetje te zetten. Katten gaan vaak mee in het verhaal en de problematiek van honden. Dit is onterecht. Katten zijn identiek, hebben toch echt een eigen aanpak nodig en hebben andere problemen. Meer lezen over Adriënne? 

Lees ook Adriënne haar andere blogs