Ogen groter dan de maag

Leestijd 2 minuten

Door paraveterinair Marloes Karsten

Het beeld is wel bekend; de altijd gemoedelijke labrador met oog voor één ding... eten!

Zodra je je hielen licht naar de keuken of wanneer er iets uit je zak lijkt te verschijnen zullen ze alert aan je zijde staan, desnoods halen ze het er zelf wel even uit. Wanneer je aan tafel je maaltijd nuttigt is het ook geen enkele moeite om als stofzuiger te fungeren, wel zo netjes. Een typisch kenmerk van het aarde element volgens de Chinese geneeskunde. Met dit gegeven en een ronde lichaamsbouw ligt overgewicht al gauw op de loer. Bij deze dieren is afvallen ook nog eens extra lastig, van nature is bewegen niet direct hun ding.

Over het algemeen zijn het echte gezinshonden, alles is leuk en gezellig.

Ze zijn sociaal, zachtmoedig, betrouwbaar en dragen graag zorg voor hun mensen, letterlijk en figuurlijk! Zorgen maken is namelijk de emotie die gelinkt is aan het aarde element. Wanneer ze uit balans zijn kan het extreme vormen aannemen. De andere kant op kan het ook agressie veroorzaken, dat zien we wanneer de controlerende functie van het houtelement de overhand krijgt. 

De Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde beslaat het aarde element de Maag en de Milt. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een optimale spijsvertering. De maag wordt ook wel “zee van eten & drinken “ genoemd, daar waar voedsel wordt ontvangen en ontbonden. De natuurlijke beweging van de maagenergie is naar beneden gericht. Wanneer deze energiestroom andersom beweegt noemen we dat “rebellerende Qi”, welke klachten geeft als misselijkheid, braken, boeren en de hik.

Maag- en miltenergie

In tegenstelling tot de maag beweegt de miltenergie omhoog en heeft een transformerende functie. Bij een zwakke miltenergie zie je een slechte eetlust en vertering, maar ook vermoeidheid, oedemen en prolapsen. Het verteringsvuur moet weer “aan” gezet worden. De miltenergie is ook verantwoordelijk voor een gezonde bespiering. 

In de praktijk zijn dit ook de honden die van alles naar binnen kunnen werken naast eetbaar goed, rommel van straat en gesloopte speeltjes zijn geen uitzondering. Houd daar dus altijd rekening mee wanneer deze types zich melden met lusteloosheid en braken als klacht. 

Meer weten?

Dan is het boek van Aleid Hillebrand & Eric Laarakker een échte aanrader! Leer jouw hond, kat of konijn kennen met de Vijf Elementen.