Story van Ori en zijn hormoonspiegel

Leestijd 3 minuten

Acute verandering

Wat een schrik eind vorige zomer. Onze lieve IJslander-ruin Óri (19) wordt steeds magerder, zijn ruggengraat steekt opeens boven zijn lijf uit. En hij heeft helemaal geen energie meer, wil niet meer rijden, blijft stokstijf staan. Eigenlijk is het allemaal heel snel gegaan, in juli was hij nog energiek en vond hij het ook heerlijk om met ons de Spiegelplas in te gaan. Snorkelen kon hij als de beste. Hij zegt 'Nee' met zijn hele lijf. 

Wat is er aan de hand?

Mager, geen energie, geen bespiering meer… Help! 19 Is toch niet oud voor een IJslander? Dierenarts(en) erbij!

PPID?

Hij heeft volgens de paardenarts niet een typisch PPID beeld als vetbulten in de holtes boven zijn ogen,  toegenomen eetlust (integendeel), hij heeft ook geen bolle hangbuik maar wel zijn de rugspieren verdwenen. Ook is er geen sprake van een zichtbare verminderde weerstand in de vorm van ontstekingen of infecties. Een onderzoek op wormen of parasieten levert ook niets op. Overmatig zweten doet hij niet en zijn vacht is normaal. Maar, na overleg, en voor de zekerheid nemen we bloed af en daaruit blijkt toch een hele hoge ACTH waarde (oktober). 

Vitex Agnus-castus

Pergolide is het advies van de reguliere arts. Probeer eerst Agnus castus zegt de holistisch paardenarts. We starten daarom met het geven van Monnikspeper voor het reguleren van zijn hormoonhuishouding.

Ook het voer wordt aangepast, het hooi getest, deze bevat gelukkig niet teveel suiker maar is wel wat laag in energieniveau. Een slobbertje als aanvulling met minder suikers en meer eiwitten maken we drie keer per dag voor hem. Kijken of we de spiermassa weer kunnen laten toenemen. Uiteraard met de nodige dagelijkse beweging. Een kuurtje van Psyllium husk - Vlozaad (Plantago ovata), MSM (Methylsulfonylmethaan), Bentonite, N-Acetyl-Glucosamine, Magnesium citraat, Enterococcus faecium en FOS (Fructo Oligo Sacchariden) om de darmen te optimaliseren en een druppel op basis van Absintalsem (Artemisia absinthium), Boldo (Peumus boldus), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Fenegriek (Trigonella foenum graecum), Goudsbloem (Calendula officinalis), Grapefruitseed (Citrus paradisi), Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus flos), Lapacho (Pau d'Arco), Echte tijm (Thymus vulgaris), Wilde marjolein (Origanum vulgare), Caprylzuur (Natriumcaprylaat) en Magnesium citraat om een schimmeltje in de darmen te vermijden.

Check door paardenprofessionals

We vragen paardenosteopaat Jeroen Duenk om hem te behandelen, omdat hij steeds zijn achterbenen zo raar uitstrekt. Jeroen constateert dat zijn bekken erg scheef staat en voelt tijdens de behandeling ook een knobbeltje achterin de kaak.

De paardentandarts erbij en dan blijkt hij ook een ontstoken ruinentand en een restje kies achterin te hebben wat mogelijk kan irriteren. Bij het trekken van de ruinentand breekt deze af. Gelukkig kunnen we de dag erna terecht bij Jan Kroes van DAP Krommerijnstreek voor het onder narcose verwijderen van de boosdoeners. Dan eet Óri nog 3 dagen niet vanwege de pijn in zijn mond. 

Maar gelukkig knapt hij daarna zienderogen op en krijgt hij steeds meer energie. 

Samenloop van omstandigheden?

Kwam de vermagering nou door de problemen in zijn mond? Dat past niet direct bij de hoge ACTH waardes.. dus toch maar door met de monnikspeper. 

Een snelle verbetering

In januari/februari merken we het al, hij zit nu steeds lekkerder in zijn vel. Het enige wat wij nog geven is de monnikspeper, in combinatie met een goede Omega-3 olie. 

Wat een enorm verschil in energie, veel meer geïnteresseerd in de omgeving, en lekker in zijn vel. Zijn vacht is veel mooier en glanst je tegemoet. Nu in april is Óri beter dan hij ooit is geweest, volop energie, heerlijk stout bokken voor hij in galop aanspringt in het bos. 

Zijn vaste berijdsters zijn razend enthousiast, de lieverd zit vol levenslust, loopt te genieten op de buitenritten en kan de merries makkelijk bijhouden, wat hem vroeger echt niet lukte. Wij geven hem nu nog een supplement met Vitamine A (Retinol), Vitamine B1 (Thiamine), Vitamine B2 (Riboflavine), Vitamine B3 (Niacine), Vitamine B5 (Pantothenaat), Vitamine B6 (Pyridoxine HCl), Vitamine B12 (Cobalamine), Foliumzuur (Vitamine B11), PABA (para-aminobenzoëzuur), Biotine (Vitamine B8), Choline (-bitartraat), Vitamine C (L-ascorbinezuur), Citrus bioflavonoïden, Vitamine D (Calciferol), Vitamine E (d-alfa-tocoferol), Magnesium citraat, Kaliumchloride, Calciumcitraat, Fosfor (calciumfosfaat), Zink-L-Methionine, IJzer (-fumaraat), Mangaan (-sulfaat), Jodium, Selenium (-L-methionine), Koper (-aminozuurchelaat) en MSM (Methylsulfonylmethaan) erbij, voor dat beetje extra energie om goed door de verharing te komen, en Óri gedraagt zich als een jonge God!

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.