Stress en weerstand bij katten

Leestijd 3 minuten

Door: Evelien van der Waa, homeopathisch dierenarts

In de voorbereiding op dit blog over stress en weerstand stuitte ik op een interessant artikel: ‘Stress and Feline health’ van Tony Buffington en Melissa Bain uit 2020 (HHS Public Acces), dat gepubliceerd is in het tijdschrift Veterinary Clinics North America: Small animal practices. Dit artikel bespreekt een andere manier van kijken naar oorzaken van stress en deel ik hierbij graag.

Centrale dreigings reactie systeem

Stress wordt vaak beschreven in termen van stressoren (veroorzakers van stress) die leiden tot een stress response (reactie) bij de kat. In het artikel beschrijven de auteurs stressoren als alles dat het centrale dreigings reactiesysteem (central threat response system) van de kat activeert.

Bij iedere stressor kun je volgens hen ook bepaalde kenmerken onderscheiden. In het artikel geven zij de volgende kenmerken aan waar je naar kunt kijken:

  • Is de stressor positief of negatief, bijvoorbeeld de kat krijgt een lekker snoepje (positief) of een vieze pil (negatief).
  • De tijdsduur van de stressor, bijvoorbeeld het bezoek aan de dierenarts duurt 30 minuten of een hard geluid wat snel weer voorbij is.
  • Is de stressor acuut of chronisch, bijvoorbeeld bezoek aan de dierenarts (acuut) of continue ruzie met de andere kat in huis (chronisch).
  • De intensiteit van de stressor variërend van mild naar ernstig, bijvoorbeeld een voerwisseling (mild) of een ernstige ziekte (ernstig).

Zaken die het centrale dreigings reactiesysteem activeren zijn niet allemaal even bedreigend, vandaar er ook een verschil is in reactie van het systeem. Zij erkennen 3 soorten stressreacties:

  1. Mild, wat positief is;
  2. Gemiddeld, wat verdraagbaar is;
  3. Ernstig, wat schadelijk is.

Lage urineweg problemen bij katten

In het artikel wordt vervolgens ingegaan op een veel voorkomend probleem bij katten: problemen van de lagere urinewegen, dat wil zeggen vanaf de blaas via de urethra (plasbuis) naar buiten. Deze problemen uiten zich meestal in meer plassen, vaker plassen, bloed bij de urine en plassen buiten de kattenbak. De drie meest voorkomende oorzaken voor deze klachten zijn: een idiopathische blaasontsteking (ontsteking zonder aanwijsbare oorzaak), blaasgruis/blaasstenen of een bacteriële infectie van de blaas (= echte blaasontsteking). Van de idiopathische oorzaak is inmiddels wel bekend dat stress een grote rol speelt.

Hoe een kat omgaat met stress wordt door veel factoren bepaald: aanleg van de ouders, stress van het moederdier tijdens de dracht, dingen die de kat heeft meegemaakt. Als een kat langdurig last heeft van stress, heeft dit gevolgen voor het lichaam en de hersenen, die raken uitgeput en de weerstand neemt af.

Natuurlijke ondersteuning van de weerstand

Bij stress als oorzaak van klachten moet altijd eerst gekeken worden naar het wegnemen van de stress. Is dit mogelijk dan zal dit veel oplossen. Maar helaas kan dat niet altijd. Denk aan buurkatten die buiten lopen of een ernstige ziekte. In die gevallen kun je wel de weerstand van het lichaam ondersteunen met natuurlijke producten.

Een hele bekende plant hierbij is Echinacea purpurea of wel de Rode zonnehoed. Van Echinacea is bekend dat het de witte bloedcellen stimuleert. Deze cellen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem van de kat. Een andere bekende plant op weerstandsgebied is Hydrastis canadiensis of wel Canadese geelwortel. Deze plant werd al door de Amerikaans Cherokee indianen gebruikt vanwege een gunstig effect op de gezondheid. De laatste plant die ik hier wil noemen is Uncaria tomentosa of wel kattenklauw. Deze plant werd in Peru al eeuwen gebuikt om het immuunsysteem te ondersteunen.