Uit de praktijk... Hoe je als dierenspeciaalzaak kalmerende kruiden ook kan adviseren

Leestijd 1 minuten
hamster

Uit de praktijk…
Hoe je als dierenspeciaalzaak kalmerende kruiden ook kan adviseren.

Stress bij knaagdieren

In veel  dierenspeciaalzaken worden dieren verkocht. Zoals konijnen en knaagdieren. Wat altijd opvalt is dat dieren die binnenkomen erg veel last hebben van het reizen. Ongeacht waar ze vandaan komen is het een stressvolle gebeurtenis voor ze.

Vooral Syrische hamsters (goudhamsters) zijn erg stressgevoelig. En de stress slaat bij deze dieren meestal op de darmen met natstaart tot gevolg. Natstaart bij Syrische hamsters is erg gevaarlijk en besmettelijk. Meestal is deze diarree dodelijk omdat de jonge dieren nog weinig weerstand hebben.

Kalmerende kruiden

Een tip voor de dierenspeciaalzaak is om de dieren die nieuw gebracht worden een snufje kalmerende kruiden over de voeding geven. Zo'n kalmerend kruidenmengsel met onder andere Hop, Sint janskruid en Meidoorn vinden knaagdieren en konijnen meestal erg lekker. Ze eten hierdoor goed en een mooie bijkomstigheid is dat de kalmerende kruiden zorgen dat de prikkels van de nieuwe omgeving minder heftig binnen komen.  Na een paar dagen zie je al duidelijk verschil. De dieren wennen sneller en zijn veel makkelijker benaderbaar. Ook zie je hierdoor veel minder diarree door stress bij de dieren. 

Snel bijgekomen van het reizen

Dus ook bij overprikkelde konijnen en knaagdieren kun je prima kalmerende kruiden gebruiken. Praktisch, omdat de dieren minder lang verplicht in de winkel moeten blijven om bij te komen van de reis. En dat is prettig voor zowel de dieren, de nieuwe huisdiereigenaren en de medewerkers in de winkel.