Uit de praktijk van Evelien: poes Pien weer weerbaar met Echinacea

Leestijd 4 minuten
Echinacea purpurea, Rode zonnehoed, weerstand

In de rubriek "Uit de praktijk..." beschrijft dierenarts Evelien van der Waa casussen uit haar praktijk. 

Wie kent niet het bekende homeopathische middel met de Echinacea plant voor het verhogen van de weerstand? Veel mensen zweren hierbij in het najaar en de winter om geen griep of verkoudheid op te lopen. Maar ook bij dieren kan Echinacea purpurea (Rode zonnehoed) helpen bij het verhogen van de weerstand.

Hulp bij chronische ontsteking 

Ik schrijf Echinacea purpurea regelmatig voor aan dieren met chronische ontstekingen. Het is een extra ondersteuning om de weerstand te verhogen. Meestal maak ik gebruik van de tabletjes in plaats van de druppels. Vooral bij katten is dit fijn, omdat zij op druppels met alcohol nog wel eens willen gaan speekselen. Konijnen vinden de tabletjes echt heerlijk.
 
Echinacea zit als bestanddeel ook in veel combinatiepreparaten voor allerlei aandoeningen. De Echinacea plant helpt namelijk om de algehele weerstand te verhogen. Vaak zit Echinacea als een oer tinctuur in dit soort preparaten, maar het kan ook in lage potentie gebruikt worden (D3-D6). De Echinacea plant staat bekend om zijn immuun stimulerende werking en ontstekingsremmende eigenschappen. 

Wetenschappelijk onderzoek 

De Echinacea plant is onderwerp van veel wetenschappelijk onderzoek. Zowel basaal onderzoek naar de bestanddelen, als klinisch onderzoek naar de effectiviteit bij verschillende aandoeningen bij mensen en proefdieren (ratten en muizen). In een onderzoek uit 2018 * is bijvoorbeeld gekeken naar het effect van Echinacea purpura op immuun suppressie (= onderdrukking van de afweer) door vasthoud stress bij muizen. Bij de muizen die een Echinacea preparaat kregen was er duidelijk een positief effect op hun weerstand. Zij hadden veel minder onderdrukking van hun afweercellen, door het vasthouden, dan muizen die het preparaat niet kregen.

Een humaan onderzoek naar de preventieve werking van Echinacea purpura bij gewone verkoudheid uit 2016 ** laat zien dat mensen die het preparaat gebruikten veel minder verkouden werden. Ook duurde de verkoudheid minder lang en waren er minder aanvullende medicijnen nodig. Hele duidelijke positieve effecten dus.

Poes Pien en hond Summer 

Tot slot wil ik nu graag nog een tweetal voorbeelden bespreken van dieren uit mijn eigen praktijk waarbij ik Echinacea succesvol heb ingezet. 

Pien is een poes met een Mycoplasma (bacteriële) infectie, waardoor zij longproblemen had. Van de eigen dierenarts had Pien al verschillende soorten antibiotica gekregen en het supplement L-Lysine (= een aminozuur dat een positief effect heeft bij virusinfecties), maar Pien bleef maar slijm ophoesten. Om haar weerstand te ondersteunen kreeg zij van mij gedurende een aantal weken driemaal daags een tabletje met Echinacea, naast de medicijnen van de eigen dierenarts. Het valt de eigenaar van Pien op dat na 6 weken gebruik van de Echinacea tabletjes zij veel aanhankelijker is en nog maar een enkele keer gehoest heeft. Het gaat duidelijk de goede kant op.

Het tweede voorbeeld is Summer, een hond die ik al langere tijd onder behandeling heb voor urineverlies. Ze reageert heel goed op homeopathie. Na een bezoek aan de eigen dierenartsenpraktijk voor een darmprobleem - Summer had een hele maiskolf opgegeten - kreeg ze last van niezen en een loopoog. Er bleek een virusinfectie te heersen op de praktijk en Summer had hem opgepikt. Om haar weerstand te verhogen schreef ik ook haar driemaal daags 1 tabletje met Echinacea voor.  Na twee weken was het niezen helemaal over en was haar oog veel beter.

Bronnen:
* J. Med. Food:  2018 Mar;21(3):261-268. doi: 10.1089/jmf.2017.4073. Epub 2017 Dec 7.
Echinacea purpurea Protects Against Restraint Stress-Induced Immunosuppression in BALB/c Mice.
Park S1, Lee MS1, Jung S1, Lee S1, Kwon O1, Kreuter MH2, Perrinjaquet-Moccetti T2, Min B3, Yun SH3, Kim Y1.

** Holis. Nurse Pract 2016 Jan-Feb;30(1):54-7. doi: 10.1097/HNP.0000000000000130.
Echinacea purpurea: A Proprietary Extract of Echinacea purpurea Is Shown to be Safe and Effective in the Prevention of the Common Cold.
Ross SM1.College of Nursing and Health Professions, Drexel University, Philadelphia, Pennsylvania.