Dierenarts Viviane Miellet ‘Ik kies liever voor een rustige drainage met druppels'

Leestijd 3 minuten

‘Het grote voordeel van rustig drainerende middelen stimuleren organen als de lever en de nier om afvalstoffen langzaam los te laten. Zo komen deze organen weer in balans.’ Aan het woord is dierenarts Viviane Miellet van ‘Andere dierenarts’ in Schoorl. Zij vertelt hoe zij in haar praktijk alert is op de noodzaak van een detox bij een dier.

Vanaf de leeftijd van 2 of 3 jaar moet je bij honden en katten alert worden op opstapeling van afvalstoffen in het lichaam. Dat stelt complementair werkend dierenarts Viviane Miellet: “Net als bij mensen stapelen toxische stoffen uit de lucht, drinkwater, voeding, maar zelfs ook door gedachten en stress, zich op in het lichaam van dieren. Denk eens aan de uitlaatgassen, de kleurstoffen en conserveringsmiddelen in voeding, ontwormingsmiddelen, anti-vlo/teek producten of het gras dat de hond eet langs de weg. Reinigende organen maken overuren om deze allemaal af te voeren. Dat lukt niet altijd en zo raken deze organen langzaam overbelast en kunnen ze hun filterende werking steeds minder goed uitvoeren. Een drainagekuur stimuleert de in het lichaam opgestapelde toxines los te laten.”

Overbelaste lever en nieren herkennen 

Viviane: “Als er sprake is van sterke overbelasting zie je dat terug in de verhoogde nier- en leverwaarden in het bloedonderzoek. Dan ben je eigenlijk al rijkelijk laat. In zulke gevallen kan een drainagekuur te zwaar zijn en is het beter om de lever en nieren eerst een maand te ondersteunen met activerende druppels en/of tabletten.

Voor de lever op basis van:

  • Artisjok (Cynara scolymus)
  • Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea)
  • Grote engelwortel (Angelica archangelica)
  • Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza)
  • Mariadistel (Carduus marianus)
  • Paardenbloem (Taraxacum officinale)
  • Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Voor de nieren op basis van:

  • Echte guldenroede (Solidago virgaurea)
  • Lespedeza sieboldi (Struikklaver)

Daarna is pas een drainagekuur op zijn plaats.”

In haar werk combineert Viviane reguliere en holistische diergeneeskunde. “Met holistische technieken kom ik een dysbalans in lever en nieren al eerder op het spoor voordat het terug te zien is in het bloed. Signalen van overbelasting kunnen een stijve onderrug, een gevoelige plek aan de rechterzijde van de ribben zijn. Maar ook krabben aan de flanken en oren, ook al zijn ze schoon is een signaal. Het zijn allemaal punten in de lever- en niermeridiaan die getriggerd kunnen zijn. Ook aan gedrag kun je aflezen dat de lever overprikkeld is. De emotie bij lever is boosheid, deze dieren zijn vaak narrig.”

Wanneer een detox?

Wees je er in ieder geval bewust van dat een hond of kat blootgesteld wordt aan toxische stoffen. Dus laat een hond liever gras eten in het bos en niet langs de weg. En wees je bewust van de overbodige en belastende stoffen in voeding en de belasting van vaccinatie voor het lichaam. Bij volwassen dieren vanaf 2 of 3 jaar adviseert Viviane jaarlijks een drainagekuur van 2 tot 4 weken. Bij oudere dieren – hond vanaf 7-8 jaar en kat vanaf 9-10 jaar - adviseert ze om dat tweemaal per jaar te doen. Het liefst in het voor- en najaar. Wanneer je dier niet goed in zijn vel zit, er signalen van overbelaste lever en nieren zijn of als een bloedonderzoek verhoogde waarden aangeeft ga je eerst de nieren en/of lever ondersteunen, voor je aan de detox begint. Doe dit in overleg met je dierenarts. 

Mogelijke reacties

Viviane: “Omdat de druppels voor een langzame detox zorgen – anders dan bij ‘doorspoelen' - zie je meestal geen of hele milde reacties. Vage klachten verdwijnen, maar de waarneming is subtiel omdat je bezig bent op cellulair niveau. De huid wordt schoner, er is minder oorsmeer en de vacht stinkt minder. Realiseer je dat ieder dier anders is en dus ook verschillend reageert.” 

“Bij een sterke overbelasting kan een dier- net als de mens- heftig reageren op de detox. Klachten als hoofdpijn, beroerd voelen, veel slapen, sterk ruikende vacht, kribbigheid, aanslag op de tong en veel drinken en minder trek in eten. Het zijn allemaal tekenen dat het lichaam hard aan het werk is om zich te ontdoen van toxines. Als deze klachten erg heftig zijn kun je beter de dosis halveren. Of helemaal stoppen en onderzoeken wat er speelt. Ja, ook honden en katten kunnen hoofdpijn hebben.”

Wie is Viviane Miellet?

NML health werkt intensief samen met reguliere, complementair, holistische en homeopathisch werkende dierenartsen. Dat doen we bij de ontwikkeling van producten, maar ook in het delen van kennis en meningen in blogs en opiniestukken. Viviane Miellet hoort daar zeker bij. In het blog ‘In gesprek met’ kun je verder kennis met haar maken.