Uit de praktijk van Evelien... reu op drift door hormonen

Leestijd 4 minuten
Rashmir de reu op drift door hormonen_NML health

In deze nieuwe rubriek "Uit de praktijk van..." beschrijft dierenarts Evelien van der Waa casussen uit haar praktijk. 

In tegenstelling tot paarden en schapen die vooral in de lente hun jongen krijgen, speelt bij honden het seizoen niet echt een rol in de hormoonhuishouding. Teven kunnen het hele jaar door loops worden en pups kunnen het hele jaar geboren worden. Dat betekent ook dat reuen het hele jaar door geconfronteerd kunnen worden met de voor hen heerlijke geur van een loopse teef. Zeker intacte reuen gaan letterlijk hun neus achterna. Soms leidt dat tot onhoudbare situaties en is (chemische) castratie de enige oplossing. Dat je met natuurlijke middelen ook de rust in de reu kunt laten terugkeren bewijst het verhaal van Rashmir.

Neus achterna

Als een teef loops is, verspreidt zij een specifieke geur die voor reutjes heel erg aantrekkelijk is. Op grote afstand weten reuen dat er in de buurt een loopse teef is. Dat kan voor de eigenaar van een intacte reu behoorlijk lastig zijn. Zo zijn er honden die buiten alleen maar het spoor van de teef willen volgen. Ze hebben geen interesse meer in spelen of lopen zelfs weg van huis.  Andere honden zitten uren achtereen bij de voordeur te joelen. En sommige honden willen niets meer eten van de opwinding. Als dat een paar dagen duurt is het allemaal nog niet zo’n ramp. Maar als dit gedrag weken gaat duren wordt het wel een probleem. Voor de eigenaar en/of de hond. Sommige reuen vallen echt een paar kilo af van de loopsheid in zijn buurt. Als je hond normaal al een slechte eter is word je daar niet blij van.

Dan maar castreren?

De meest gangbare oplossing om ‘ongewenst gedrag’ ten gevolge van mannelijke hormonen te bestrijden is castratie. Dit kan een chemische castratie zijn met een injectie of een implantaat. Of rigoureuzer: een operatieve castratie, waarbij de zaadballen van de reu verwijderd worden. Het voordeel van chemische castratie is, dat het maar voor een beperkte periode is van 3-6 maanden. De reu is daarna gewoon weer vruchtbaar. Een operatieve castratie is onomkeerbaar. Niet voor alle reuen met ongewenst gedrag door hormonen, is castratie wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan oudere reuen met een hoger risico bij narcose. Of reuen met bepaalde gedragskenmerken waarvoor castratie niet handig is. Dan is het goed om te weten dat een natuurlijke aanpak ook soelaas kan bieden.

Kruiden met een remmende werking op geslachtsdrift 

Vanuit de fytotherapie is al heel lang bekend dat er bepaalde planten zijn die invloed hebben op de hormoonhuishouding. Sommige van deze kruiden werken stimulerend en lust opwekkend. Andere werken juist onderdrukkend en lust remmend. Een bekende plant op dit gebied is Agnus castus, ofwel de Monnikspeper. De naam verwijst naar het gebruik van middeleeuwse monniken om op de gedroogde bessen van deze plant te kauwen. Op deze manier probeerden zij hun geslachtsdrift te verminderen om zo op die manier beter aan hun belofte van celibaat te kunnen voldoen. Ook de Latijnse naam Agnus castus verwijst naar een invloed op het libido, want het is een combinatie van het Latijnse ‘castitas’ (kuisheid) en het Griekse ‘agnos’ (rein) en het Latijnse ‘agnus’ (lam). Het gebruik van Agnus castus heeft een harmoniserend effect op de hormoonhuishouding van zowel mannelijke als vrouwelijke dieren. Een ander bekende plant op het gebied van hormonen is het keukenkruid Origanum marjorana ofwel Echte marjolein. Deze plant werkt als een anti-afrodisiacum en remt een overdreven geslachtsdrift. 

Rashmir natuurlijk weer op de rit

Het verhaal van Rashmir, een jonge Middenslag Schnauzer van 6 jaar oud. Dit jaar vertoont hij voor het eerst ‘gestoord gedrag’ bij het wandelen in het bos vanwege een loopse teef. Hij loopt heel ver weg bij de eigenaar, terwijl hij normaal altijd netjes in de buurt blijft. Hij is alleen nog maar bezig met het volgen van de geur van de loopse teef. Castratie is in zijn geval niet gewenst en de eigenaar wil graag een natuurlijk alternatief proberen. 

Hij krijgt druppels met onder meer de planten Agnus castus en Origanum marjorana. Al na twee dagen merkt ze een duidelijke reactie bij Rashmir. In het bos loopt hij weer normaal, snuffelt op zijn gewone manier en blijft gewoon bij het baasje in de buurt tijdens de wandeling. Ze geeft hem uiteindelijk drie weken achter elkaar de druppels. Daarna is het niet meer nodig. Mijn advies is dan ook om de druppels alleen te geven als er loopse teven in de buurt zijn. Als de loopsheid van de dames weer voor bij is, kunnen de druppels weer gestopt worden. En dat gaat prima. De eigenaar is blij met deze oplossing. Zo wordt het probleem op een natuurlijke manier verholpen, zonder dat een castratie nodig is.

Zoekwoorden: geslachtsdrift, hypersex, hyperseksueel, 

Wie is Evelien van der Waa?  

Evelien van der Waa studeerde in 1995 af als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Daarna heeft zij de postdoctorale opleiding klassieke homeopathie, voor artsen en dierenartsen, van de Stichting Homeopathische Opleidingen gevolgd. Na een aantal jaar regulier als dierenarts gewerkt te hebben, legt zij zich sinds 1998 geheel toe op de homeopathische behandeling van gezelschapsdieren. Zij is lid van de Vereniging voor Complementair werkende Dierenartsen en staat vermeld op de Lijst van te consulteren homeopathisch werkende dierenartsen (zie ook www.scwd.nl). Ook is zij lid van de internationale organisatie van homeopathisch werkende dierenartsen, de International Association for Veterinary Homeopathy (IAVH). Meer weten over Evelien?