Praatje poep! Wat zegt ontlasting over de gezondheid?

Leestijd 2 minuten

Misschien niet het meest smakelijke praatje, maar wel belangrijk om eens bij stil te staan. Want hoe ziet de ontlasting van je hond er uit? Is de structuur goed? En wat is de kleur? Beiden kunnen iets zeggen over de gezondheid van je maatje. Maar waar moet je nou op letten als je de drol van de straat opruimt? 

In de regel kun je zeggen dat een normale hondendrol donkerbruin van kleur is en stevig maar niet hard. Natuurlijk zijn er veel dingen die invloed kunnen hebben op de consistentie en kleur van de poep. Voor elk dier kan dit verschillend zijn. Een aantal dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld:

Kleur:

Als we er vanuit gaan dat een “normale” drol er donkerbruin uitziet, wat zeggen de andere kleuren dan over je hondendrol?

  • Witte poep zie je bij honden die ‘rauw’ met veel botten eten. De structuur is dan ook vaak droog en hard. Het is dan verstandig om de hoeveelheid botten iets terug te brengen omdat dit ook kan leiden tot verstopping.
  • Lichte of gele poep komt voor bij honden die bepaalde voedingsstoffen niet goed verteren. Zoals granen, melk of rijst. Om te voorkomen dat dit overgaat in diarree kun je het beste de voeding aanpassen. Is de ontlasting echt geel, dan kan dit wijzen op een probleem met de galblaas. Neem dan contact op met de dierenarts.
  • Groene poep, dan heeft je hond gras gegeten. Als dit af en toe eens gebeurt, geen probleem. Als je hond echt graast, kan het zijn dat hij last heeft van maag-/darmklachten. Dan is het natuurlijk belangrijk om actie te ondernemen.
  • Grijze poep, die een beetje doet denken aan stopverf? Dit kan wijzen op een probleem met de alvleesklier. Als dit vaker gebeurt is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan.
  • Bij rode poep zit er vers bloed in de ontlasting. Dit kan komen door een bloeding in het laatste gedeelte van de darm. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld parasieten, een ontsteking of infectie, een vreemd voorwerp in de darm of een tumor. Ook hierbij verstandig om even te bellen met de dierenarts en te verzoeken om een ontlastingsonderzoek.
  • Als laatste hebben we nog de zwarte poep. Dit wijst op oud bloed afkomstig uit het voorste deel van de spijsvertering. Bijvoorbeeld een maagbloeding. Vaak stinkt deze ontlasting ook erg. Hiermee moet u ook echt even langs de dierenarts.

Consistentie

Een gezonde drol is stevig en mag afbreken als het de grond raakt. Maar hij mag niet helemaal uit elkaar vallen. De vorm is glad en kan wat barstjes hebben.
Bij diarree bevat de poep teveel vocht. De darmen hebben te weinig vocht opgenomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld parasieten, iets verkeerds gegeten of iets anders. Het is belangrijk om te weten dat dit kan leiden tot uitdroging. Vooral voor puppy’s kan diarree gevaarlijk zijn omdat jonge dieren sneller uitdrogen
Te harde ontlasting kan er voor zorgen dat je hond niet goed kan poepen. Dit kan komen door een verkeerde voeding. Maar het kan ook zijn dat de hond iets heeft ingeslikt dat de darm afsluit. Als je hond veel zit te persen, maar er komt weinig tot geen ontlasting, dan is het belangrijk om het te laten checken bij de dierenarts.
Brijige poep is vervelend want het is lastig op te ruimen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld parasieten, ontstekingen of gal- alvleesklierproblemen. Als de ontlasting lange tijd brijig blijft kan dit weer problemen geven met de anaalklieren. Door de zachte ontlasting worden de klieren niet voldoende geleegd waardoor hier irritatie kan ontstaan. 

Wat verder nog opvallend kan zijn aan een hondendrol is dat het lijkt alsof de drol verpakt is in een vliesje. Er zit een slijmlaag omheen. Als dit af en toe gebeurt is dit geen probleem, maar het kan ook komen door een darmontsteking of een voedselintolerantie. Als er dan ook nog bloed bij komt, of je hond krijgt nog andere klachten, dan moet je er wel naar laten kijken.

Normaal gesproken poept een hond 1 tot 2 keer per dag. Maar dit kan per hond verschillen. Belangrijker is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag 3-4 keer en de andere dag helemaal niet. En voeding bepaalt voor een groot gedeelte de hoeveelheid ontlasting die er geproduceerd wordt. Als je hond veel koolhydraten (zoals granen) krijgt zal je zien dat de hoeveelheid ontlasting meer is dan wanneer je hond veel vers vlees en weinig koolhydraten eet. 

De volgende keer dat je de poep van je hond opruimt van de straat kijk dan eens goed naar wat er in het poepzakje gaat. Het leert je veel over de binnenkant van je dier.

Wil je meer lezen over hoe je de ontlasting en werking van de darmen gezond houdt?